Författare Ämne: Vad hände vid 400-talets slut ?  (läst 278947 gånger)

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #280 skrivet: mars 16, 2015, 17:01 »
Sluta lipa och håll dig till frågan, den är ställd i all välmening och bästa intresse!






Den springande punkten är fortfarande hur du knyter dessa kulturyttringar till återvändare. Jag skulel vilja se ett mer utvecklat resonemang som redovisar lite närmare dateringar av gravar, dateringar av återtåg, särart osv
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad history freak

  • Stammis
  • Antal inlägg: 482
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #281 skrivet: mars 16, 2015, 17:48 »
Hur vore det om du skulle läsa vad som redan är skrivet ? Förnekar du fortfarande att en stor förändring i kultur och gravskick hände i början av 500-taket ?

Lipa ??? Jag tror inte ett dugg på att du ställer frågor i all välmening. Ditt problem tycks vara att du inte kan ta ett steg bakåt och erkänna att du gjort fel. Tycker du fortfarande att du förlorat all respekt för mig ?

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #282 skrivet: mars 16, 2015, 17:49 »
Borras

Din metodik här ger jag inte mycket för.

Aha. På med boxningshandskarna - igen.  ::)
Förmår han inte diskutera ett ämne utan att ty till personangrepp? Har han gått tom för insikt och argument?

Citera
Med Edison som exempel menar du alltså att han ska strunta i att tråden inte lyser, utan glatt gå vidare med att försöka skapa ett hölje....


Halmgubbe. Läs gärna vad jag skriver och försöker uttrycka något bättre. Försök gärna fråga såframt du misstänker att jag uttryckt mej oprecist - eller att du av andra orsaker inte uppfattat rätt mening.

Citera

Men det är knappast förvånande. Du låter ofta dina hypoteser gå långt bortom den gräns där jag menar att det finns en faktisk grund. 


Ytterligare personangrepp. Vad har detta med trådens ämne - eller digressionen metodik att göra?
Utan ett ända citat som exempel blir sådant slarv hursomhällst toma slag i luften. Om du har ett minimum av "god vilja" bakom din kritik skulle du åtminstone visa upp ett tydligt exempel på vad du syftar till - på därtill hörande trådar.

Kan han hitta mer än ett exempel på "hypoteser" jag framsatt som INTE vilar på "faktisk grund"?!  ???


Citera
I en gemensam strävan är det givetvis ännu viktigare att man hjälper varandra att hålla kurs.

Om hen som mottar din 'hjälp' upplever att hen förolämpas - var det då en hjälp?!

Citera
Men det funkar givetvis inte när man bygger en hypotes på en förutfattad tanke, som här verkar vara fallet. Då kommer ju kritiken upplevas leda åt ett oönskat håll.

"Verkar vara fallet"? På lösa antaganden kan man inte bygga vare sej hypoteser eller en konstruktiv kritik. Vilket var precis vad jag ville påpeka när jag svarade på din replik betr. metodik - i första hand 

Citera

En vanlig åkomma då lokalpatriotism av alla slag ska försvaras...


Vilken "lokalpatriotism" har du upptäckt nu? Jag har just använt en dryg timme på trådens poster, men tyvärr inte hittat någon. Kunde han belägga - och visa upp vart läsarna kan se exempel på denna 'patriotism'?
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #283 skrivet: mars 16, 2015, 17:56 »
Varför sa du då inte det? Hur ska vi kunna ta någonting du säger på allvar bör du i inlägg efter inlägg påstår att hela regionen inte fanns innan 3000 år sedan? Att du själv vet att det inte är sant gör ju inte saken bättre.

Märkligt nog har just samma sak förekommit tidigare också - från samma signatur. Det börjar bli brist på såväl allvar som ansvar.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #284 skrivet: mars 16, 2015, 18:13 »
Jag är naturligtvis, till skillnad från vissa,  ute efter helheten så naturligtvis är alla frågorna angelägna att få svar på.

Jag har sagt att den nya storhögstraditionen som infördes i början av 500-talet är besläktad med och sannolikt har sina rötter i den europeiska storhögstraditionen .Samma sak gäller båtgravarna. Se Sutton Hoo som europeiskt exempel.. För hemvändarna var den traditionen naturligt. Kanske var det som någon nämnde en modetrend.

Huruvida just storhögstraditionen kom från kontinentens icke kristna kungar kanske är möjligt. Det har framkastats teorier om att högen vid Zuran skulle innehålla en herulsk härskare. Däremot har jag svårare att se båtgravar som något annat än Skandinaviskt.
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #285 skrivet: mars 16, 2015, 18:54 »

Läsvärt är "The context of earls burkar mounds in Western Europé" av Robert van det Noort.

Där kan man se att gravhögarnas återinförande inte är en rent Mälardalsk företeelse utan verkar vara en västeuropeisk trend med lite olika influenser.


Robert vanden Noort hör väl till dom som anser frankernas införanden av större gravmonument - under merovingertid - som en markering av en kulturell egenart som hamnat under press från 'främmande herrar', dvs. yttre fiender. Specifikt handlar det här om romerska konstellationer som lyckats bita sej fast söder om Seinen - och redan på 400-talet förmådde erövra och plundra bland såväl burgunder som vis-goter.

Citera

The context of Early Medieval barrows in western Europe

In the early Middle Ages there was a short period when prehistoric burial mounds were reused and new barrows constructed over much of western Europe. This is interpreted as an expression of opposition to the new Christian ideology, in a time of social changes in the distribution of power and property.


Merovingernas införande av större gravhögar har alltså en parallell i romartidens Skandinavien - där man redan under 200-talet började den s.k. "högåldern". Innan dess berättar källorna om "brännåldern" - där gravskicket var kremation och deponering av aska på dom olika familjers vårdträd. Domarringarna kan mao. tolkas som en efterlämning av dom vårdträd som hade markerats med stensättningar. När den romersk-katolska militärmakt erövrade nya, germanska områden i norr blev dessa 'heliga träd' - i regeln ek, ask eller alm - fällda, en masse.

Poängen var alltså att söndra den inhemska kulturens traditioner, värden och lojalitetsband - och lära befolkningen lyda nya herrar. Av den orsak fick man under tidig medeltid - då det nya, romerska välde växte fram - en ny och förbättrat härskarideologi, numer kallad "kristendom". Noort ser alltså på uppblomstringen av större gravhögar (burial mounds) som en civil mobilisering - med syftet stå emot den nya kulturimperialismen och på så sätt styrka folkets medvetenhet om egna traditioner och på så vis bevara folkets historiska tarditioenr, egenart och identitet.

I likhet med andra större monument från tidigare tider - typ megaliter, jättestugor och pyramider - var syftet med järnålderns nord-europeiska gravhögar att markera och befästa kontinentens etniska, kulturella och politiska traditioner. Till skillnad från pioner-faserna under jordbrukets och bronsålderns tillkomst  - menar Noort att man under järnåldern återupptog och utökad bruken av dessa traditioner som ett motdrag mot påverknad från yttre fiender och oönskade kulturfenomen som man utsattes för, söderifrån.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0043824042000185793#.VQcbiI6G-yY

Samma typ tumuli hittar man förövrigt från Kaukasus, vilket jag readn beskrivit i en annan tråd. Gravgods i storhögar från Mellan-Norge, Skåne och Krim kan ibland innehålla identiska artefakter - under såväl sen romertid som folkvandringstid. Kowalk-glasen från Högom hittar efter ett bälte genom Sverige och Danmark till Polen och Krim.

Historierna om vandrande goter och heruler - från Atlanten till Kaspihavet - bygger givetvis på en historisk och verklig grund. Redskap som holkyxor och symboler som treuddar och svastickor hittar man även på västra sidan Atlanten, såväl som i Kina - redan under bronsåldern. Mellan Östersjön och Svarta havet finns dom redan under tidig stenålder - i hop med dom dom äldsta fynd vi hittills sett av fonetiska alfabeten...

Förövrigt är ju professor Bonnie Effros också värt att lyssna till, vad gäller merovingernas gravtraditioner och interaktionen med den romersk-katolska kristendom - under dennes formationsprocess som härskarideologi:
http://etc.ancient.eu/2013/06/09/the-merovingians-the-lords-and-ladies-of-the-dark-ages/
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #286 skrivet: mars 16, 2015, 19:07 »
Skandinavisk.....från romersk järnålder pratar vi om östersjön och polen. från 400/500 talet ja, senare England, Estland, ryssland. De från polen är relativt nya och upptäkta pga nytt fokus vilket även gjort att de upptäkt arkiv fynd. Skulle tro att resan bara börjat, sannolikt kommer fynd att komma från Ukraina, ryssland, Ukraina och vem vet Ungern från spannet 300-400/500 talet.

Yngwe efterlyser mera analyser som vendelhjälmarnas likhet med romerska förebilder men likt det mesta sågas även detta. betänk att hjälmarna tillverkats 1-2 hundra år efter förlagorna som verkar vara från östgermanernas7hunnernas kontaktyta med romarriket.

Vi ser guldet från området, vi har hunniska föremål, vi har mytologiska nedslag, vi har draken.
Erik

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #287 skrivet: mars 16, 2015, 19:16 »
Skandinavisk.....från romersk järnålder pratar vi om östersjön och polen. från 400/500 talet ja, senare England, Estland, ryssland. De från polen är relativt nya och upptäkta pga nytt fokus vilket även gjort att de upptäkt arkiv fynd. Skulle tro att resan bara börjat, sannolikt kommer fynd att komma från Ukraina, ryssland, Ukraina och vem vet Ungern från spannet 300-400/500 talet.

Yngwe efterlyser mera analyser som vendelhjälmarnas likhet med romerska förebilder men likt det mesta sågas även detta. betänk att hjälmarna tillverkats 1-2 hundra år efter förlagorna som verkar vara från östgermanernas7hunnernas kontaktyta med romarriket.

Vi ser guldet från området, vi har hunniska föremål, vi har mytologiska nedslag, vi har draken.

Mhm Skandinavisk. Tror mer på det än kristna goter från Italien som upphov till båtgravarna i Vendel. Än mindre vandaler.

Frågan är vad som var hårdvaluta och exportvaror i Svithiod år 550. Päls? Järn? Hästar?
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #288 skrivet: mars 16, 2015, 19:40 »
Skandinavisk.....från romersk järnålder pratar vi om östersjön och polen. från 400/500 talet ja, senare England, Estland, ryssland. De från polen är relativt nya och upptäkta pga nytt fokus vilket även gjort att de upptäkt arkiv fynd. Skulle tro att resan bara börjat, sannolikt kommer fynd att komma från Ukraina, ryssland, Ukraina och vem vet Ungern från spannet 300-400/500 talet.


Sådana grävningar, resultat och rapporter har förlängst hamnat mellan två pärmar. "Den gotiska korridor" mellan Skandinavien och Svarta havet är redan ett begrepp mellan specialisterna i branschen. Denna visar att man haft jämn kontakt och stöd norrifrån - från såväl handelsmän som militärer - under hela romartiden. Har du missat dessa trådar?

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5799.msg56144.html#msg56144 http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3260.msg56430.html#msg56430

Citera
Yngwe efterlyser mera analyser som vendelhjälmarnas likhet med romerska förebilder men likt det mesta sågas även detta. betänk att hjälmarna tillverkats 1-2 hundra år efter förlagorna som verkar vara från östgermanernas7hunnernas kontaktyta med romarriket.


Praktutstyr och paradhjälmarna du hittar från folkvandringstid och vendeltid -ikring Östersjön och Nordsjön - har ingen utländsk förebild, men bygger på traditioner som kan följas till såväl keltisk som skandinavisk bronsålder. Samma sak med konsthantverket, som guldsmide och cloisonne-tekniker. Vad gäller glasblåsning och glaskonst har man även här fått klarhet i att det fanns hantverksmiljön och dito traditioner - bl.a. vad gäller slipade dricksglas - som ligger i norra Europa - och inte ikring Rom...

Citera
Vi ser guldet från området, vi har hunniska föremål, vi har mytologiska nedslag, vi har draken.

Jovisst. Som Kharpukin och andra visat på senare år så har kontakten mellan öst och väst, dvs. götar och vender aka goter och vendi aka 'kelto-germaner' och 'skyto-sarmater' - pågått sen jordbrukets och metallurgins uppblomstring. Under påfrästningarna från persiska och senare romerska erövringar - norrut - får dessa relationer (givetvis) nya former. En av dom uttryck som sätter seg i såval folklor som arkeologi är romertidens senare hälft och den s.k. folkvandringstiden.

Hunernas bistånd i kampen mot Öst- och Väst-Rom är givetvis det måast framträsdande av dessa exempel, medan samma typ samarbete mellan goter och vandaler gärna missuppfattas som något annat. Men det var det inte. Skillnaden mellan Vaner, Vender, Veneter, Van-daler och Ouaner/Huner var inte deras etnicitet och språktraditioner, men deras geografi - och de källor som berättar om dom...  8)
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #289 skrivet: mars 16, 2015, 19:52 »
AndeeasE,

1, vi är för ovanlighetens skull 100 procent eniga. Dösar och gånggrifter har absolut ingenting med Mälardalen att göra. :)

2, Visst har det med landhöjningennatt göra att så är fallet.

Thomas

Hur har detta med landhöjningen att göra? Varför har vi då inga gånggrifter i 85% av Östergötland? Eller i Smålands högland, eller ens det inre av Skåne? Se spridningskartorna på sida 285 och 290 i Burenhults Arkeologi i Norden 1. Megalitgravarna har en tydlig sydvästlig spridning i Sverige/Skandinavien. Det beror troligtvis på en kombination av befolkningstäthet och ideologiska skillnader mellan olika regioner.

Ingen försöker ta ifrån tex Falbygden att dess koncentration av megalitgravarna visar på en blomstrande neolitisk kultur.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #290 skrivet: mars 16, 2015, 20:02 »
Praktutstyr och paradhjälmarna du hittar från folkvandringstid och vendeltid -ikring Östersjön och Nordsjön - har ingen utländsk förebild, men bygger på traditioner som kan följas till såväl keltisk som skandinavisk bronsålder. Samma sak med konsthantverket, som guldsmide och cloisonne-tekniker. Vad gäller glasblåsning och glaskonst har man även här fått klarhet i att det fanns hantverksmiljön och dito traditioner - bl.a. vad gäller slipade dricksglas - som ligger i norra Europa - och inte ikring Rom...

Nja, hjälmarna anses nog av de flesta ha sitt ursprung i romerska paradhjälmar. Det är svårt att se en direkt koppling till det skandinaviska bronsåldershantverket. Cloissoné som teknik kommer troligtvis hit från det hellenistiska smyckeshantverket, och förstärks av dess popularitet i det frankiska riket.

Än så länge har vi inte påträffat någon glastillverkning i Skandinavien. Däremot förekom en viss pärltillverkning. Troligtvis importerade man glasskross från kontinenten till pärltillverkningen. Romarna etablerade glasproduktion i de norra provinserna, och denna levde kvar på vissa platser efter rikets fall. Det är möjligt att viss glasproduktion förekom innan romarna erövrade området, men den har jag inte stött på i sådana fall.

Utloggad Castor

  • Veteran
  • Antal inlägg: 864
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #291 skrivet: mars 17, 2015, 08:58 »
Ja, under romartiden fanns glasbruk i provinserna närmast Rhen, men dessa provinser kan knappast räknas till norra Europa.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #292 skrivet: mars 17, 2015, 10:17 »
Precis. Däremot så är det de nordligaste romerska provinserna. (Sen kan man förstås alltid diskutera var gränsen för "norra Europa" går.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #293 skrivet: mars 17, 2015, 10:23 »
Aha. På med boxningshandskarna - igen.  ::)
Förmår han inte diskutera ett ämne utan att ty till personangrepp? Har han gått tom för insikt och argument?

Halmgubbe. Läs gärna vad jag skriver och försöker uttrycka något bättre. Försök gärna fråga såframt du misstänker att jag uttryckt mej oprecist - eller att du av andra orsaker inte uppfattat rätt mening.

Ytterligare personangrepp. Vad har detta med trådens ämne - eller digressionen metodik att göra?
Utan ett ända citat som exempel blir sådant slarv hursomhällst toma slag i luften. Om du har ett minimum av "god vilja" bakom din kritik skulle du åtminstone visa upp ett tydligt exempel på vad du syftar till - på därtill hörande trådar.

Kan han hitta mer än ett exempel på "hypoteser" jag framsatt som INTE vilar på "faktisk grund"?!  ???


Om hen som mottar din 'hjälp' upplever att hen förolämpas - var det då en hjälp?!

"Verkar vara fallet"? På lösa antaganden kan man inte bygga vare sej hypoteser eller en konstruktiv kritik. Vilket var precis vad jag ville påpeka när jag svarade på din replik betr. metodik - i första hand 

Vilken "lokalpatriotism" har du upptäckt nu? Jag har just använt en dryg timme på trådens poster, men tyvärr inte hittat någon. Kunde han belägga - och visa upp vart läsarna kan se exempel på denna 'patriotism'?


Det är inget personangrepp, det är klart och tydligt kritik mot metod. Jag tycker inte det är rätt att ignorera brister som du skriver att man bör göra. JAg tycker helt enkelt att om en hypotes tar sin utgångspunkt i felaktiga påståenden, så bör detta påtalas snarast så att det kan korrigeras. Jag kan krasst konstatera att vi båda sen länge vet att vi resonerar olika om detta.
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #294 skrivet: mars 17, 2015, 10:38 »

Nja, hjälmarna anses nog av de flesta ha sitt ursprung i romerska paradhjälmar. Det är svårt att se en direkt koppling till det skandinaviska bronsåldershantverket. Cloissoné som teknik kommer troligtvis hit från det hellenistiska smyckeshantverket, och förstärks av dess popularitet i det frankiska riket.

Än så länge har vi inte påträffat någon glastillverkning i Skandinavien. Däremot förekom en viss pärltillverkning. Troligtvis importerade man glasskross från kontinenten till pärltillverkningen. Romarna etablerade glasproduktion i de norra provinserna, och denna levde kvar på vissa platser efter rikets fall. Det är möjligt att viss glasproduktion förekom innan romarna erövrade området, men den har jag inte stött på i sådana fall.



Yngwe efterlyser mera analyser som vendelhjälmarnas likhet med romerska förebilder men likt det mesta sågas även detta. betänk att hjälmarna tillverkats 1-2 hundra år efter förlagorna som verkar vara från östgermanernas7hunnernas kontaktyta med romarriket.




Som i sin tur har influenser österifrån. Inget hindrar att de skandinaviska hjälmarna har influenser från alla möjliga håll. Att man inte tagit och gett influenser alls vore däremot märkligt.


Jag har inga problem med att anta att hjälmarna har romerska influenser. Men hur man tagit upp influenserna är en annan sak.  Vill man få hjälmarna att visa till ett isolerat område eller en isolerad grupp, så bör man kunna kräva en närmare koppling än att de är romerska.
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad history freak

  • Stammis
  • Antal inlägg: 482
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #295 skrivet: mars 17, 2015, 12:19 »
Mhm Skandinavisk. Tror mer på det än kristna goter från Italien som upphov till båtgravarna i Vendel. Än mindre vandaler.

Frågan är vad som var hårdvaluta och exportvaror i Svithiod år 550. Päls? Järn? Hästar?

Hmmmmm...........Kristna goter från Italien som upphov till båtgravarna i Mälardalen ?. Vi talar nu om 500-talet. Har du några belägg för det ?

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #296 skrivet: mars 17, 2015, 13:07 »
history freak, stakodder skriver att han tror mer på att det  är skandinavisk ide att anlägga båtgravar snarare än att det är invandrande folk.. Det var Boreas som först började prata om kristna och högar, se inlägg 251 och 253.. Tyvärr så gav han inga källor...

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #297 skrivet: mars 17, 2015, 14:55 »
Tack Dersa
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #298 skrivet: mars 17, 2015, 16:44 »
En sak som jag tycker att vi skall väga in i denna diskussion är vårt klimat. Skandinaviens klimat akiljer aig ennhel del från övriga Europas klimat. Här var kallare, mörkare och vintern var besvärlig att överleva om man inte lagrat mat för vintern i förväg.

Det var alltså ingen enkel sak att ta sig hit - och än värre var det att överleva de första vintrarna.

Om en invandrande grupp människor steg i-land i Svergie så oavsett var de steg i land fanns det urinvånare i olika antal. Troligen skulle de bli lite upprörda och ett par hundra främmande människor poppade upp på deras gård.

Hur skulle dessa, säg 200, människor få mat och husrum?

Om de steg i land i en av våra stora samhällen på 500 talet så fanns inte mat ens sär för 200 extra munnar över en vinter, inte husrum heller.

De skulle inte heller kunna överleva av egen kraft i vårt klimat - som jag ser det.  Skillnaden mellan Medelhavsklimat och vårt klimat är för stort.

Små grupper om max 10 personer skulle man kunna ta emot som gäster i ett samhälle eller i en by. Men det skulle troligen bli knappt med mat på senvintern.

Visst kunde 200 krigare ta mat och husrum  med våld - men grannarna hade nog ganska bestämda åsikter om detta så dessa 200 skulle knappast överleva lång tid, de var troligen rejält frusna av sig och var lätta att bränna inne redan första vintern...

Här finns alltaå ett problemområde som är intressant att diskutera. Frågan är om man ens ville invandra hit på grund av klimatet.

Kanske stannade Romarna på sin väg norrut när de började frysa häcken av sig? :)

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Vad hände vid 400-talets slut ?
« Svar #299 skrivet: mars 17, 2015, 19:20 »
Här är en länk till en artikel som för fram Bo Gräslunds (fd professor i arkeologi vid Uppsala Universitet) teorier om varför det skedde många förändringar i Noden runt 540 ekr. http://www.svd.se/kultur/understrecket/katastrofen-ar-536-visar-sig-i-myterna_8115272.svd
Som professor i ämnet så bör han väl ha en del rätt i sina tankar??