På norska sidan av Kölen nära Indalsälvens källa avgår älven Innan. Tydligen In-dalsälven och Innan har samma etymologin.
Innan fortsätter till nor om Trondheim. Söder om Trondheim är älven Rauma. Om man går motström till Raumas källa hittar man en sjö varifrån avgår en annan Rauma som man kallar nuförtiden Glomma.
Kanske det var en handelsväg: upström via Indalsälven, över Kölen, nedström via Innan, sjöfart till Trondheim och fortfarande upström och nedström via de två Rauma älvar till Oslofjord.
Det gamla ortnamnet "Ula" uttalas troligt något olikt p norsks/svenska vs. finska. "Uleå-" blir som man vet "Åulo-". I Norge heter sjön i fråga 'Ula' eller "Ul'n" på dialekt. Det officiella namnet är numer 'Ulen', efter riksmålets språknorm.
Det intressanta med Ulen/Ula är att den den mottar två älvar - en från nord-väst och en från syd-väst.
1. Den ena leder till sjön Läningen, varifrån man passerar över vattendelaren till Lauvsjøn, Nordli och Havdal till Eldstad, Namsen/Namdalsfjorden. Intill högmedeltiden hängde denna i hop med Trondheimsfjorden - över Namdals-edet.
2. Den andra går S-V in efter Innerdalen till Berglia, Ingel-dalen och Ingelvatnet - där man passerar över vattendelaren och kan följa stigarna ner till Snåsavattnet. Denna sjö hör till Norgs 5. största och 3. djupaste sötvatten, 16 m.o.h. För 4000 år sen var sjön en del av Trondheimsfjorden. (Här finns faktisk en torsk-art (Lake), som har överlevt övergången från salt till sött - med skägget kvar.
Indalsälven startar alltså i dom gamla "Finn-Liderne" - på norsk sida om riksgränsen. Från Timrå kunde man alltså komma över vatten till Lit och Ulen - och därifrån välja vilken del av Trøndelag man ville visitera.
Här - mitt i mellan öst och väst - finns en enslig hällristning av "Nämfors-typ". Det lilla konstvärket är en tydlig indikation på trafik efter detta vattendrag - länge innan leden i fråga blev döpt "Prästvägen", efter att sockenprästen på Snåsa under 1700-talet fick vandra en vecka för att predika för finnarna uppe i "Finn-liarna".
Sen är det ju en indikation på gamla förbindelser när dom lokala ortnamn, som Ingelsdalen och Ingelsälven, kan anknyta till en handelstradition och ett namnskick som är drygt 4.000 år gammalt. Sidan 36:
http://www.ntnu.no/c/document_library/get_file?uuid=3e1c31d2-67f3-4495-b528-3cb897ce3001&groupId=10476---
Den "Inna" och "Inndal" du beskriver hör dock inte Indalsälven till - men ligger söder om Indalsleden - men norr om Skarfjället. Här gick en av dom gamla, regionala handelsleden från Storsjön till Skarfjället. Här kan man ta norra vägen via Inndalen/Inna till Vukudalen och Verdalsöra. Det var här Dag Ringsson red ner till Stiklestad - medan nevön Olav gick rakt väster efter huvudleden (numera Pilgrimsleden) genom Verdalen.
Annars antar jag att du med "Rauma" menar Gaula, som genom Gauldalen når upp till Røros - vart man får en sydlig och en østlig vattendelare. Mot sydöst kommer man till Femunden och Klaraälven/Vänern. är tycks en mycket gammal kulturgräns att gå mellan jägare/skogbrukare och bonde/lantbrukare, som det kan utläsas av fynd från "arktisk" vs. "nordisk" brons- och järnålder.
Från Röros/Aursunden kommer man till Glomma - mot syd-väst och dom norska "bredbygderna" ikring Oslo-fjorden. Glomma kallades i sinom tid "Raumernas älv", efter namnet på den folkgrupp som befolkade SÖ Norge och använde Borg vid Glommans mynning som huvudsäte. Det innebär dock inte att man lokalt använt formen "Glåmå" och "Glåmma" - jämte Glåmdal/Glåmdalen - minst lika länge.
Förövrigt finns älven med namn Rauma i Romsdalen - där dom gamla Raumerna i det sydöstra Norge hade en genväg från toppen av Gudbrandsdalen (Dombås) genom Raumsdalen till Nord-Atlantern. Sen har vi väl en älv och ett område i sydvästra Finland vid samma namn...
http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:N5000_topo_orkla_gaula_nea.jpg