Till detta bör läggas att vi idag vet att de kristna fram till ca 1250 gravlades i stor utsträckning under högar. Dessa hade tidigare tagits för givet vara "icke kristna" gravar.
Vilket det också är. Kristnandet av Finland var i liten grad ett resultat av invasion och ockupation - men mer som Rysslands fall, ett resultat baserad på kungliga och adliga avtal, vartefter folket följde lojalt efter deras gamla myndigheters politiska kompromiss med dom stora herrar i Rom, Tyskland och Sverige.
Efter dom slutgiltiga avtal mellan norrmän, svenskar, finnar och balter - jämte ryssar och kareler (1247-1250)
kunde den katolska kyrkan sluta fred med såväl öst-kyrkan som dom kvarvarande hedningar i norra Skandinavien, Finland och Karelen. Från och med 1250 skulle alla norr och väster om vattenvägen mellan Nevan och Vita havet nu tillhöra den romerska kyrko-adeln - och få "Påvens skydd", medan folken som bodde söder och öster om vattenvägen fick tillhöra Novgorod - och grekiska kyrkan.
Därefter avstannade det hedniska gravskicket rätt snabbt - ända norr i Karelen - som ett resultat av nya, kristna lagar...
Det är vid freden i ( mins inte namnet) runt 1320-30, som de östkristnas öden i inre Finland slutligen beseglas. Gränsen drogs så att karelernas handelsleder åt NV inte tog skada, men det viktigaste var sannolikt att det östliga inflytandet via östkristendomen skars av.
Du tänker troligen på freden i Nöteborg 1293 eller 1323, där gränsen faktisk ändrades ett antal gånger, efter rysk aggression.
Den ursprungliga gränsen gick efter vattenvägarna från Nevan till Vita havet och fastsatte redan med fredskontraktet från Nevan
1249, där Alexander Newvskij möter riksdrots Birger Jarl - i spetsen för "norska, svenska och finska stormän".
Innan dess var redan ett fredskontraktet mellan Svearnas och Götarnas gemensamma rike, med riksdrots Birger Jarl, slutet med den norska kungen Håkon Håkonsson - om en "evig fred" (Torskeborg 1248).
Undervägs till mötet vid Nevan har Riksdrotsen dessutom fått till ett 'evigt' förband med Finland, genom ett avtal med den finska "ur-adeln". 1248 införlivas som känt det hedniska Finland med det katolska Sverige och den västliga handelskrets.
En finsk legend beskriver att den hedniska kungen av Finland - också kallat "Kvenernas kung" och "Finnarnas kung" - skulle ha abdikerat och överlåtit Finlands län under den svenska riksdrotsen. Seansen lär ha funnit stad djupt inne i dom finska skogarna, där den finska kungafamilj lär ha levt i ett "inre exil" - efter attackerna på deras huvudsäten vid Finska viken anno 1050, vilket lade Åland och den finska arkipelagen öde. Enligt den sägnen föregick abdikationen efter avtal med den svenska riksdrotsen, 6. juni 1248.
Det är först när inlandsfinnarna tvingats in i Romersk Katolicismen, som gravläggningssederna ensas med den Romersk Katolskt anbefallda. Från någon generation efter 1250, kanske något senare.
Så snart öst- och väst-kyrkan slöt fred hade finnarna inget val längre. Därmed fick man fredskontrakt för 1248 och påvebrev från 1249, där man garanterar alla finnar fred och skydd, från Rom, Hamburg, Lübeck och Stockholm. Därför kunde den finska ur-adeln sluta leden bakom Birger Jarl - och inte Alexander Nevskij - när gränsen i norr skulle dras.