Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Övrigt / SV: Ptolemaios' Danmarkskarta
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 21:39 »
Nu var vel det en diskussion om ursprunget till den gamla, romerksa legenden om dom rika "paradisöarna" och begreppet "Insulae Fortunatae". I romertid anger man Kanarieörana som svar på legenden. Senare versioner - efter att Kanarieöarna är utforskade och koloniserade flyttas placeringen västerut - och knyts till dom 'öar' man blivit uppmärksam på från dom skandinaviska berättelser om är och land väster i havet, som man kommit underfund med efter erövringen av Norden.

Intressant i detta sammanhang är koplingen mellan portugisernas namn på västeröarna ("Antillia") och den "Insula Fortunate" som nu knyts till "Vinland" och "Dom sju städer av guld" som enligt en version styrs av "Sju fråfallna, visigotiska biskopar". När spanjorerna kommer i gång med koloniseringen och Aztekernas guld omhändertaget skeppas under 1530-talet en större styrka norrut, som under De Soto gör en lengre expedition efter Missisippidalen på sök efter dom sju guldprydda byarna. Den större av dom lär ha hett Sibo eller Sibola... 
2
Järnålder/vikingatid / SV: Sidste nyt fra Jelling
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 21:07 »

Vad jag minns så är det inte skrivet att man använde Vistula med östliga biflöde som huvudväg för kommunikationer åt Sydost, medan alltså Gutasaga anger Duna/Daugova. Vem ville dessutom ge sig in ett område (inre Polen), som behärskades av ett ental ryttarfolk mer eller mindre besläktade med krigiska Sarmanter.

"Sarmaterna" var en del av dom 'vendiska' folk, lika med 'skyterna' och 'ouanerna', alltså 'hunerna'. Som man känner till från deras syd-västliga bastion Ungern (Ounagara, Hunagard) så har dom alla ett 'vendiskt' eller uraliskt' språkminne. I övrigt fick större grupper från denna population lägga om språket eftersom krig och politiska rörelser ständigt naggade områden mellan Kaspihavet och Karpaterna, vilket ledde till persiskt inslag i öster och grekiskt i väster.

Språket som växte fram under öst-Europas folkvandringstid - som ett östligt blandspråk ("lingua franca")-  fick alltså heta 'slaviska'. Detta normerades under Cyril och Metod för att så bli det nya kyrko- och administrationsspråk inom den öst-kyrkans växande domener i central- och öst-Europa. Dom slaviska språk tillhör alltså dom yngre, post-romerska språkgrupperna.

Dom äldre, vendiska språken kan dock fortfarande knytas till dom 'vendiska' folkgrupper mellan Vistula och Kaspihavet. Ser man till Warsava-trakten möts vägen från Östersjön med en östlig rutt till Kiev och en västlig upp för bergen och till Donau och Wien - varifrån venderna sen bernstenhandelns dagar hade nått Medelhavet - i den vik som kom heta 'vendiska viken' eller 'venetiska viken'. Även det 'romerska' Venedig har ju sitt namn efter 'venderna'. När Caesar mötte dessa båt- och handelsfolk igen - under erövringen av belgiska kusten (Valland) - identifierade han dom genast som "veneti".

http://en.wikipedia.org/wiki/Vistula_Veneti
3
Järnålder/vikingatid / SV: Vikingastädernas vedförråd
« Senaste inlägg av Carl Thomas skrivet Idag kl. 20:44 »
Yngwe, rökpörtet fungerar så som du säger , man bromsar upp utgående rökpelare. Rökpelaren ör varmast i sitt centrum och kallast i skn pereferi. Rökpelatenw koncentration av rök fungerar likadant,koncentrationen av rök är störst i rökpelarens centrum - och man anvönder sig av rökpelarens pereferi dör der är minst rök - och får denna rök att cirkulera  i rummet.

Fördelarna är dock få, nackdelarna är många.

Fördelarna är att du får en något högre temperatur i huset, men det handlar alltså inte om någon stor skillnad.ä
En annan fördel ör mindre vedåtgång - och det tror jag var det viktiga. Man kunde alltså bibehålla temperaturen och spara ved.

Nackdelarna är många. Rummet är alltid rökfyllt till en viss gräns, ögon och näsa rinner och man hostar regelbundet. En del mönniskor tål rök bättre än andra - men näsa osv rinner även på röktåliga. Däremot inte ögonen.

Det stora problemet är ett praktiskt problem - allt inne i rummet färgas svart av tjäran i röken - oxh jag menar allt. Allt blir också "kladdigt" insett rökpörte som är en bostad.

Som du säger pörtet är mycket känsligt för storleken av elden vilket är besvärligt eftersom om elden blir för liten rinner det in kyla och kalla rök, blir elden lite för stor fylls huset av rök.

Vad jag vet har man aldrig hittat ett rökpörte där eliten har bott :)

När du nu vill skala upp ett rökpörte till en hall uppstår problem med luftcirkulationen eftersom luftmassorna som rör sig är betydligt större och de rör sig snabbare och bromsas även upp långsammare. Det blir därmed ytterst svårt att överföra pörtets lösning i ett mycket litet rum till en volym som är kanske 50 ggr större...

Enklast är en lagom stor eld på golvet och njuta av strålningsvärmen efter att ha styrt inkommande luft så att den inte kyler ryggen när man sitter vid elden med sitt hantverk. Ingen fryser, alla mår bra och ser bra.... Varför krångla till det med tankar om att få varm stillastående rumsluft som vi har idag?

Bor du i en eldstad - och det är det du faktiskt gör när du bor i ett rum med öppen eld på golvet - så rör sig luften hela toden ut ur rummet - och motsvarande mängd kalluft fylls på utifrån. Eldar du en stor eld ökar hastigheten på luftens omsättning. Vad du än gör har du ryggen bak.

En del hallar har en plattform som man eldar på, varför har man det?

Thomas4
Järnålder/vikingatid / SV: Sidste nyt fra Jelling
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 20:39 »
Det er ikke megen tvil om at Harald Blåtands periode representerer begynnelsen på slutten for vikingtiden, hvilket betyder at de nordiske forsvarsstyrker - omtalt som 'vikinger' - til syvende og sisst må strekke våpen for de til dels massive, væpnende angrep fra de katolska frankere. 

Nederlaget ved Danevirke og flukten oppetter Jylland ender som man vet ved Limfjorden - der Harald må resignere og gi seg i sine fienders vold. Deretter lar han seg 'døpe' - hvilet betød at han underkastet seg Kejserens regime og Pavekirkens koloniale forordninger. Hvordan Jylland så ut etter frankernes erobring og krigsbeskattning (wergeld) forteller kildene desverre intet om...

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,6224.msg68918.html#msg68918

Kampen om Danmark:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,2023.msg13999.html#msg13999

Blott ett blåøje, eller èn blå tand?
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5767.msg55283.html#msg55283

Mission eller tvang?!
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,6357.msg70911.html#msg70911

Nordens plyndring og underkastelse:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4226.msg56952.html#msg56952

Den pudrede version, Aggesen/Saxo:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3951.msg48622.html#msg48622

Nyere forskning: Mannen og makten bak psvdonymet Poppo: http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,6386.msg71615.html#msg71615
5
Övrigt / SV: Ptolemaios' Danmarkskarta
« Senaste inlägg av vemvet skrivet Idag kl. 20:12 »
6
Övrigt / SV: Ptolemaios' Danmarkskarta
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 20:11 »
Det verkar i alla fall vara en regel att när Ptolemaios säger "ö" så menar han verkligen en riktig vattenomfluten ö.

Ptolemai och hans samtid ansåg visst att "öar" (insulae) är 'land som ligger ute i havet'.

Att man uppfattade allt land väster om Holland-Tyskland och Danmark som "öar" är ju givet. Även fenicierna kände ju till Kanariöarna och dom Britiska öar. Sen Caesar bodde ju även romerna där - och det finns ju berättelser om deras försök på att erövra Skottland förde till att dom seglade ikring hela ön.

Förövrigt fanns här tydligen befolkade landområden dom visste om, men inte kände närmare till eller riktigt kunde placera - vare sej i position eller storlek. Givetvis gäller detta främst områden som ligger på andra sidan om havet - vare sej dom nu hänger i hop med fast land eller inte.

Sett från Europa kan man ju kalla hela Amerika, samlat, för en "ö". När Ptolemai omtalar Skandinavien som en stor och fyra mindre öar så bekräftar det bilden man tydligen haft av Fenno-Skandia, som en 'ö' eller 'ö-grupp'. I det senare fallet får  Adams beskrivning av 'öarna norr i havet' ingår som sagt (även) Estland och Vinland - som 'öar' - 'norr i havet', sett från den tyska kusten av Östersjön.

7
Järnålder/vikingatid / SV: Sidste nyt fra Jelling
« Senaste inlägg av Mio Nielsen skrivet Idag kl. 20:06 »
Om den religiøse overgangsperiode i Danmark, har Bornholm fremlagt to titler: Kristendommen i Danmark før 1050 og Arven fra Byzans. Jeg har ingen af dem inden for rækkevidde.
Sidstnævnte havde jeg hørt en del om fordi jeg læste Sfinx dengang den udkom. Førstnævnte bog er tilsyneladende centreret om det spørgsmål jeg rejste. Men som jeg måske formulerede forkert. Disse forskere har øjensynligt villet forklare hvordan Danmark blev romersk-katolsk. Vore læsere, tænkte de, interesserer sig ikke for alle de blinde spor i udviklingen. Så gætter jeg på, at man før udgivelsen kom i tanke om,  at man da lige skulle nævne datidens kristne hovedstad - og så blev Konstantinopel nævnt i den indledende artikel.
Med hensyn til Arven fra Byzans, så blev den introduceret fra Sfinx' side som et forsøg på at udfylde et alvorligt hul i danskerens historieopfattelse. Og det tror jeg den lever op til, men den interesserer sig ikke specielt for Skandinaviens religiøse kvababbelser.

Den bog jeg efterlyser, har svært ved at komme til verden. Som det er blevet fremlagt på denne tråd, så er det højst sandsynligt, at den katolske magtovertagelse i Danmark ledsagedes af en fysisk udslettelse af de familier, der ikke ville lege med. Så den konge der gjorde katolicismen til statsreligion var sikkert en forræder for de mange, der ville bevare hævdvunden frihed. Dette er naturligvis ikke noget jeg kan ved, det er blot resultatet af analogisk tænkning.
8
Järnålder/vikingatid / SV: Kvinnliga krigare på Irland -o och i Norden?
« Senaste inlägg av Vetgirig skrivet Idag kl. 19:58 »
Aversionen mot kvinnor är ju ett romerskt arv, som förmedlas genom Romersk katolska kyrkan, rommarikets arvtagare.
9
Citera
Jahaja, så nu har de som migrerade till USA assimilerats med den befintliga befolkningen.... mycket ska man höra...
Befintliga befolkningen innefattat ju också tidigare migranter. Vill du missförstå, så är allt möjligt in absurdum.

Citera
Vad gäller Norrland så var iallafall min släkt etablerad sen länge när 1800-talet kom. Även i inlandet. Givetvis ökade befolkningarna med industrialismen, men det betyder inte att det inte fanns gott om svenskar redan innan. Min släkt kom senast på 1500-talet....men jag vill nog inte påstå att de lät sig assimileras av de som bodde där innan...  det vore nog kanske t.o.m. brottsligt att påstå något sådant!
Du beskriver ju din egen släkts historia precis enligt min tidigare invändning, om du läste och förstod.

Gustav vasas kolonialism ledde till omvänd assimilering, d v s att alla som på minsta sätt ville anknyta till det gamla Helsingska dubbelsamhället råkade ut för förtryck. Samernas skinnskattetvång smulade sönder deras samhälle och de "försvenskade" sig kontinuerligt för att få behålla sina lagfarter (eller för att få några). Gustav beslagtog också de fiskegrynnor, som var allmänning just för att tillgodose samernas behov. Senare förstatligades de allmänningar (marker), som också var avsedda att tillgodose samernas behov. Även om samer sedan generationer varit fastboende, så SKULLE de leverera skinnen, annars tog fogdarna samma värde och de blev skuldsatta samt miste gården De behövde ju i alla fall ingen gård när de skulle befinna sig i skogarna på skinnjakt. Hur alla skulle få livsmedel brydde sig inte kungen om, och alla visste att redan till mitten av 1400-talet så var ekorre och hermelin i princip utrotade inom Sverige. Så sent som under de första skifteskarteringarna noterar lantmätarna noga alla avtal mellan bofasta och samer som gäller (förmodligen var många hemmansägare släkt med samer även om de inte visste eller vill/vågade tillstå). Det är dessa dockumenterade uppgifter om avtal, som underkänns i rättegångarna mellan samer och staten/skogsbolag/markägare, vid de olika rättegångar om marknyttjanden som genomförts. Det är därför som Sverige utmärker sig för att vara ett av jordens få länder som inte undertecknat ILO-konventionen om nationella urbefolkningars rättigheter.
10
Övrigt / SV: Ptolemaios' Danmarkskarta
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 19:30 »
Finnar och götar på Själland. Kanarieöarna i Wirginia. Det är nästan så att ögonen trillar ur :)

Försök gärna läsa upp dej i ämnen som berörs. Kan hända trillar dom in igen:   ;D

Citera

Some Roman writers had speculated on the existence of a temperate land called “Hyperborea” (Land Beyond The North Wind) which was located in the “Magnetic Regions” or at the North Pole.  According to Claudius Ptolemy writing in the 2nd century, Hyperborea was uninhabitable because it was located in the “Frigid Zone.”  Nevertheless, Roger Bacon in his Opus Majus (circa 1265) was compelled to assure Pope Clement IV that Hyperborea was indeed habitable.  Bacon based his appraisal of the Magnetic Regions upon the crucible of “experience” as confirmed by the writings of Aristotle.  According to Friar Bacon, Aristotle had sent explorers to the ends of the earth in order to verify the claims of ancient mariners—thus “experience” proved that the region was inhabited in spite of the frigid climate predicted by Ptolemy’s model.[6]

Classical Greek writers extolled the Western Isles called Hesperides or “Isles of Golden Apples” (akin to the Roman Insulae Fortunatae, i.e., the “Fortunate Isles”).  Some medieval cartographers believed that the Canary Islands were the Insulae Fortunatae; others insisted that the legendary isles were yet to be found farther west.

There were other hints of overseas isles in forbidden sources.  The Arabian geographer Al-Idrisi in the 12th century mentioned “Far Land” and “Irland Mikla” in the Far West.  Portuguese geographers preserved the traditions of an isle called “Antillia or Seven Cities” that served as a refuge for seven bishops and their congregations who fled the 8th century Saracen invasion.  A schematic version of Antillia as rectilinear isle shows up on most Portuguese Atlantic charts west of the Azores.

In 1261, King Haakon IV of Norway-Sweden shocked the freemen of Iceland and Greenland by declaring sovereignty over all the isles from the Baltic to the North Pole...


http://marcopoloinseattle.com/wp/how-the-portuguese-misled-columbus/

"WINELAND THE GOOD, THE FORTUNATE ISLES, AND THE DISCOVERY OF AMERICA"
http://www.gutenberg.org/files/40634/40634-h/40634-h.htmhttp://en.wikipedia.org/wiki/Antillia

Sidor: [1] 2 3 ... 10