Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Övrigt / SV: Historiens värsta folkmord
« Senaste inlägg av Hans Menzing skrivet Idag kl. 11:43 »
Listan över folkmord är skrämmande lång.
2
Allmänt / SV: Foteviksspärren
« Senaste inlägg av Marty skrivet Idag kl. 11:30 »
Göteborg och Skåne har nog samma historia av avsaknad av intresse från centralmakten. Klart att detta spelar in. Det är svårt och dyrt att gräva ut och dokumentera skepp. När första skeppet från järnåldern hittas runt Stockholm lär dock inte pengar saknas. Det är en kombination av akademisk ambition, privata sponsorer och de vanliga fördelarna huvudstaden alltid får när det gäller statliga medel som avgör.
3
Litteratur / SV: Seed of Yggdrasill & Summoning the gods
« Senaste inlägg av 123hopp skrivet Idag kl. 11:21 »
PS På sistone började jag leta i gamla traditioner av altaiska folken. (Altai-fjällens område är kanske ursprungsland av euroasiatiska schamanismen) Där har jag funnit en parallel till Yggdrasill - Världens Träd, i form av individuella delorativa kolumner vid vilka hästar brukade fjättras.

Sen skulle vi ta i beräkning att det fanns olika former av Världens Träd. I Sverige tror man att det stod
en stor ask vid en brunn i Gamla Uppsala och det var Yggdrasill. I indiska Upanishaderna säger man att det finns
två olika Världens Träd. Jag blev faktiskt intresserad för det otypiska träd med rötterna i himlen. (BTW Nån hittade en cirkular sanktuarium gjord av såna ekar, under letande i Doggerland)

Men Yakuter i Sibirien har också en annan typ av Världens Träd, som ligger på jordens yta med kronor riktade mot Öst. Får man kalla dem för Yggdrasills Skugga, eller? Men då hade vi att göra med skuggor formade av
Solen innan den går ner för natten?
4
Övrigt / SV: Historiens värsta folkmord
« Senaste inlägg av Karlfredrik skrivet Idag kl. 11:06 »
Hitlers folkmord beräknas till 11 miljoner:
http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen
I procent av befolkningen är nog Kampuchea på 1970-talet högst, liksom den ursprungliga befolkningen i Tasmanien och Västindien . Historisk utan tvekan Latinamerikas indianer ,australiere och judarna i Ukraina 1648
5
Religionshistoria / SV: Utan religion
« Senaste inlägg av Hans Menzing skrivet Idag kl. 11:00 »
Nu lämnar du verkligheten för de vetenskapliga teorierna. Jag tror inte medeltidens människor grubblade så mycket över gnosis, men trodde det gjorde de. Inte heller idag är det särskilt många som grubblar i de banorna, och detta gör att många diskussioner ofta svävar högt över gräsrötterna.
6
Övrigt / SV: Historiens värsta folkmord
« Senaste inlägg av Hans Menzing skrivet Idag kl. 10:56 »
Jodå, jag har läst skriften från Forum för levande historia och självklart förringar jag inte kommunismens brott mot mänskligheten. Tvärtom tycker jag att det är en skandal att de ofta glöms bort, inte minst i kulturkretsar.
Men kommunismen pågick under massor av år över stora delar av världen så det är svårt att jämföra detta med den storsatsning på mord på en speciell grupp människor som Hitler svarade för.
Men vilket som är värst är väl egentligen ointressant, det viktiga är att vi inte glömmer brotten och på allt sätt försöker förhindra att de upprepas.
7
Religionshistoria / SV: Utan religion
« Senaste inlägg av 123hopp skrivet Idag kl. 10:53 »
Det är något som saknas i diskussionen här, nämligen olika former av "gnosis" - direkta vetskapen eller förnimmelse av det Övernaturliga. Det är inte religion, eftersom man inte skulle tro på något nån annan deklarerat som sann och rätt. Ateist är man också inte med en sån gnostisk attityd, eftersom det gäller eget letande efter det Övernaturliga.

Gnostiker är egentligen extrema individualister men det finns olika rörelser typ teosofiska kyrkor, som använder detta namn. Det skulle de inte göra, tror jag, eftersom allt elände med en religion börjar med dess användande som ett socialt bindemedel. Då kommer framme det urskilljande "vi" - "dem" som den centrala dogman. Individuella "letandet efter Sanningen" blir då undertryckt.

OK. Gnosticism har också olika traditionella banor och deras lärare finns till hands, om någon letar efter dem.
Men så vitt jag vet, efterföljare till dessa banor är anmodade att leta efter egna vägar och väcka upp deras unika förmågor, istället av att acceptera nån religion.

 
8
Allmänt / SV: Foteviksspärren
« Senaste inlägg av Anganatyr skrivet Idag kl. 10:34 »
Jag är ju som sagts tidigare mest intresserad av den kunskap som dessa skepps- och båt fynd kan ge om de "grävs ut".
9
Övrigt / SV: Historiens värsta folkmord
« Senaste inlägg av Anganatyr skrivet Idag kl. 10:28 »
Forum för levande historias hemsida är en sida som fler borde besöka.
http://www.levandehistoria.se/
10
Övrigt / SV: Historiens värsta folkmord
« Senaste inlägg av Anganatyr skrivet Idag kl. 10:26 »
Denna diskussion om jämförelsen med kommunismens brott mot mänskligheten och förintelsen är inte ny. Läs "Forum för levande historias" skrift "Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer" och då särskilt kapitlet "Att jämföra förintelsen och brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer" på sidorna 107-108.
Den går att ladda hem gratis här: http://www.levandehistoria.se/material/faktaskrift-brott-mot-manskligheten-under-kommunistiska-regimer
Sidor: [1] 2 3 ... 10