Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Övrigt / SV: Rädda Medelhavsinstituten
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 22:11 »
Det verkar tyvärr inte realistisk.

Man får nog leta i budgeten för kultur och undervisning om man vill presentera ett rejält förslag.
2
Järnålder/vikingatid / SV: Hövdingar, jarlar eller kungar?
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 21:50 »
Perioden 1100-1300 begränsar tingen makt av diverse inbördeskrig. Källorna säger väldigt lite om förhållande kungamakt-ting under järnålder.

Beror ju på vilka källor man läser. Eyrbyggjasaga och Grâgâs - berättar ju mycket tydligt om både kungar, adel och ting, redan under 800-talet.

Vad berättar sen dom saliska och dom andra old-germanska lagarna, från 400- och 500-talen?
3
Järnålder/vikingatid / SV: Hövdingar, jarlar eller kungar?
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 21:45 »

Du försöker nu bara undfly svaret du är skyldig genom att ställa frågor som är så otydliga att dom inte kan besvaras.


Tomsnack.

Varför törst du inte besvara min mycket enkla kontrollfråga? 

Då först kan du ju kräva ett svar.

Er inte det klart - eller är du rädd för logiska konsekvenser?   :lol:
4
Övrigt / SV: Geats och alla dom....
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 21:15 »
Det är sant att jag här bara nämnt "Bede" utan närmare källa, men det är för att vi tidigare angett den i just samma fråga. Som nu påpekats förekommer termen i en tidig översättning till OE från latin. Men jag har faktiskt också angett att Old English Dictonary har med denna alternativa översättning av geats, och den finns faktisk tillgänglig.


Bevisar en ordbok något som helst - annat än att frågan har ventilerats?

Citera
Dessutom har jag skrivit att språkforskare anser de olika varianterna gutar, göter, goter osv som likvärdiga ur språkligt perspektiv, med namn på forskare och allt.

Jovisst. Och som du ser av dom länkar jag angett - till tre högst olika språkforskare och historiker - så anser dom ALLA att geats betyder samma sak som gautar, götar och goter - vilket professor Munch, i citaten ovan, klart och tydligt beskriver som götar från Götaland och Gotland - inte danskar från Jylland.

Carolus Lundensis behandlar frågan explicit och kommer alltså fram till samma sak (se ovan). Den språkmiss som Bedes översättare ansvarar för ändrar inte ett uns på det. Din s.k. kritik bygger på en källa vars källvärde är mycket tveksamt - och bevisar på inget sätt eller vis att den professionella forskningen här har tagit fel. 
5
Medeltid (ca 1100-1520) / SV: Hammershus og rundkirker
« Senaste inlägg av Bornholm skrivet Idag kl. 21:15 »
Nu har jeg ikke Danmarks Riges Breve i de årgange, men så vidt jeg husker skrev Erlandsen også til paven - da der var klaget over, at han byggede borge - at han kun forbedrede på nogle eksisterende borge. Jeg vil bore noget mere idet, når jeg får bogen hjem fra biblioteket. Hvis ingen her har citatet ved hånden ...
Der er dog også gravet i inderborgen og en dam neden for borgen.
I udsendelsen fortæller Niels, at de på forhånd har gennemgået alle fund fra frilægningen af ruinerne i 18- og 1900-tallet. Deriblandt tydede intet på aktiviteter i 1100-tallet og 1200-tallets første halvdel.
*
Nu skal de analysere, hvad de har fundet, og der kan vise sig mere, når det nuværende besøgscenter/restaurant skal erstattes af et nyt et stykke fra borgen, så man stgår et stykke væk og ser på den, samtdig med at der er udstilling m.v. i lokalerne. Nu er jeg ikke ekspert, men teglsten er i hvert fald fra anden halvdel af 12. århundrede, men det behøver de gamle kampestensmure jo ikke at være.
I en udsendelse om terrakotta-soldaterne fra Kina så man en person sætte et måleinstrument på størrelse med en bilstøvsuger på metalgenstande, og så kunne han udlæse legeringen i procenter. Vi kunne godt bruge sådan et instrument til at sætte på mure, så vi kunne aflæse tidspunktet for opførelsen ;-)
 Når 2015 er gået, tror jeg ikke, at nogen kommer til at grave på borgen i mange mange år.
6
Övrigt / SV: Geats och alla dom....
« Senaste inlägg av Boreas skrivet Idag kl. 21:14 »

Lägg av nu va. Det är ingen arrogans, jag har artigt bett dig precisera, och meddelat att jag inte kan finna dina källor. Kalla det inkompetens om du vill, men inte arrogans.

Jag har ingen aning om vad du menar, och tänker inte sitta och leta i alla länkar du delar med oss.

Skal det tolkas som ignorans eller arrogans?

Nämnvärt är att du inte orkar ta dig tid till att ens referera ett stycke för att förklara vad du menar.

?!


Om du inte känner till Lundius klassiska avhandling om Zalmoxis, hur skal du kunna yttra dej med någon form av trovärdighet i frågan om götar, geater, gutar och gotar?

Citera
It is worthy retaining that unique truth, namely the Getae and the Goths were one and the same people and they were also called with the name of Scythians (Joh. Magn. Hist., S. 4, lib. I, chap.IV, f.f. Schol. Antiq. In Adam N. LXXXVII)

http://www.dacia.org/lundius/clundius-eng.html

Känner du inte till PA Munchs och Victor Rydbergs arbeten ikring samma tema, häller?
http://victorydberg.blogspot.no/2013/08/viktor-rydberg-och-beowulfkvadet.html
http://no.wikisource.org/wiki/Det_norske_Folks_Historie/1/7


Gauterne omtales allerede af Prokop som et talrigt Folk[9]. Anledningen til at han omtaler det, er Erulernes merkelige Tilbagetog til Norden. Efterat være komne til Varnerne (i det Meklenburgske), droge de, som vi have seet, fra dem til Danernes Nationer, og da de her havde naaet Oceanet, nedsatte de sig blandt Gauterne. Hos Jornandes hede Gauterne Gautigoth, rimeligviis en Fordrejelse af Gautþióð, Gautefolket, han kalder dem et raskt, krigersk Folk[10].

Ogsaa Angelsaxerne omtale Gauterne (Geátas) meget i deres Oldkvad, af hvilke eet, det ypperste angelsaxiske Digt, der er os levnet, besynger den gautske Helt Beowulfs Bedrifter. Gauterne eller Gøterne have fra den første Tid, vi lære dem at kjende og indtil vore Dage, beboet Egnene nærmest søndenfor de store Skov- og Højdestrækninger, der tilligemed de store Søer Væneren, Vetteren og Hjelmaren adskilte det sydlige Sverige fra det nordlige eller de egentlige Sviars Land. De have tillige stedse dannet to store Hovedafdelinger, de østlige, Østgauterne, og de vestlige eller Vestgauterne, adskilte fra hinanden ved Skovstrækninger, der i Fortiden vare større og tættere end nu; Østgauterne nærmere Østersøen, især omkring Motala-Strømmen, Vestgauterne nærmere Væneren, Gøta-Elven og Skagerrakket.

http://no.wikisource.org/wiki/Det_norske_Folks_Historie/1/10


7
Järnålder/vikingatid / SV: Hövdingar, jarlar eller kungar?
« Senaste inlägg av Carl Thomas skrivet Idag kl. 21:09 »
Karlfredrik - på vilket sätt motsäger det min uppfattning?  Krig, överfall, mord, släktfejder osv har alltid förekommit - men de dominerade inte på minsta sätt vår kultur. Det var bara kortvariga marginella händelser.

Källorna säger faktiskt absolut ingenting om tingen under järnåldern. Inte om folkstyre heller. Dör är vi helt överens.

Idag har vi poliser, lagar, domstolar,  osv. Ändå blir det krig, överfall, mord, eventuella ubåtar i vårt vatten, osv. Skall vi då säga att vi lever i ett laglöst land? Att lagar inte finns?

Vilka inbördeskrig hade vi under 11-1300 talen?

Thomas

8
Järnålder/vikingatid / SV: Hövdingar, jarlar eller kungar?
« Senaste inlägg av Carl Thomas skrivet Idag kl. 21:03 »
Hans, jag kan inte annat än att skriva svepande eftersom jag skriver ned tankar och funderingar jag har - och jag arbetar med helheter och synsätt.

Visst fick vi influenser utifrån, det kunde vi nog inte undgå - men - om vi skall jämföra med t.ex. England så blev England ockuperat av romarna under ca 300 år och Romersk kultur infördes med våld. Det är i princip det vi skall jämföra med. Då blir min uppfattning att vi hade mycket lite påverkan utifrån.

Romarna var framme vid Danska gränsen, kanske var de på delar av Jylland? Naturligtvis spred de sin kultur på de platser där de var. De gjorde ett oförglömligt intryck. Men - här var de aldrig. Ingen annan arme heller.  De intryck vi fick utifrån var från personer som invandrade hit - och från folk härifrån som varit i utlandet. 

För att spetsa till det, vi var alltid sena i vår "utveckling" jämfört med kontinenten i övrigt. Vi var sist med artilleri, osv. Detta beror INTE på senfärdighet, jag tror att vi trivdes ganska bra i vår egen kultur och såg med lite skepsis på andra kulturer.

Å andra sidan, klimatet gjorde oss tåliga och kreativa. Vi uppfann saker här som r.ex. vikingaskeppet. När vi väl accepterat artilleriet dröjde det inte länge förrän vi utvecklade nya tekniker och kanoner som slog kontinentens artilleri. Vi var alltså inte korkade - men vi ville inte gärna förändras - utifrån. Vi ville förändras inifrån istället. Det ör min uppfattning.

Thomas
9
Järnålder/vikingatid / SV: Hövdingar, jarlar eller kungar?
« Senaste inlägg av Karlfredrik skrivet Idag kl. 20:49 »
Perioden 1100-1300 begränsar tingen makt av diverse inbördeskrig. Källorna säger väldigt lite om förhållande kungamakt-ting under järnålder.
10
Övrigt / SV: Rädda Medelhavsinstituten
« Senaste inlägg av Karlfredrik skrivet Idag kl. 20:43 »
Stödet till politiska partier kan avskaffas som före 1966 - vi sparar en miljard
Sidor: [1] 2 3 ... 10