Författare Ämne: Ale stenar  (läst 51952 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #60 skrivet: januari 29, 2011, 22:09 »
Jag tycker att det är märkligt att man kan förbjuda  arkeologi-program. Kan dom verkligen vara så farliga?    ;D       Om detta är farligt, - så måste vi bo i ett väldigt tryggt land!! 

Tyvärr är denna trygghet tydligen rent imaginär - efter som man är livrädd för att den skal prövas - och möjligen störas. Eller rakt av avslöjas som rena neuroser...  >:D

"Rädsla för rädslan", är vad man kallar ångest. Till skillnad från naturlig rädsla - för rejäla faror - så kan man få piller mot ångest. Problemet är att dessa delinkventer kan luta sej mot ställningsskyddet, presentera sina neuroser som perfektionism och kalla den irrationella rädslan för 'ansvarskänsla', 'professionalitet', seriösitet, osv.

Sen får dom bedriva censur och kritik av andra, för att hålla fokus ifrån sej själv. Detta är gamla trix bland dolda och abstinenta alkoholister, jämte andra intelligenta psykopater. Poängen är att slippa utredas, själv. Den dagliga kostnaden - att fortsätta bära på ångesten och otryggheten - vänjer man sej gladeligen vid, så länge jobbet är tryggt och konton ok. Jorå - det är högavlönad Chef i ett prestigefylld firma man skal va' - eller bli...

Då kan man göra även enkla, ärliga arkeologer till oansvariga folkförförare. Så får dom anledning att rycka in i vit rustning för att "rädda folket" från sin avsaknad på kritisk intelligens, normalt förstånd och sund förnuft...

 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #61 skrivet: januari 29, 2011, 22:11 »
Är det astronomi att de kristna gravarna är öst-väst-orienterade?
/Mats

Vad är det annars? En ända lång serie 'tillfeldigheter'...?!
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Ale stenar
« Svar #62 skrivet: januari 29, 2011, 22:49 »
Angående riktningen: Vätterydsgravfältet, Skånes största med mängder med skeppssättningar uppvisar åtta skepp i nord-sydlig riktning och två vridna åt nordväst-sydost. De två som urskiljer sig är anpassade till terrängen så att de på ett mycket vackert sett "bryter en våg" genom att ligga uppöver en låg höjdrygg medan de andra ligger på plan mark. Jag tolkar detta som att människorna på den tiden hade formkänsla trots att landsskapsarkitekter inte uppfunnits än.

Vad det gäller Ale stenar ligger denna på högsta punkten med en svag och jämn lutning mot havet samt ... vilket troligtvis har varit viktigt i sammanhanget - skeppet ligger exakt parallellt med kustlinjen. Ni kan gå in på satelitbilderna på hitta.se så ser ni detta tydligt http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?ShowSatellite=false&SearchType=4. Sök på "Kåseberga".
Någon har berättat för mig att man faktiskt kan se Ale stenar från havet. Då blir det än mera logiskt att man placerat skeppet parallell med kustlinjen. Hade man t.ex. lagt det vinkelrät mot vattnet hade det inte varit en större hitt som landmärke!

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Ale stenar
« Svar #63 skrivet: januari 29, 2011, 22:57 »
Sindre, jag är så gammal idag att jag ser saker repeteras med ca 30 års mellanrum, alltså i princip en generations mellanrum. Det är bra, yngre generationer skall ifrågasätta äldre generationer, Jag ser det som framåtskridande – även om det ibland svider i skinnet när jag själv blir påhoppad. I vilket fall som helst är det ett friskhetstecken, kulturen lever!

Kan du, helt kort, sammanställa hur historieböckerna framställer vår historia? Vilken ”skola” stödjer dom när det gäller till exempel riksbildandet idag? Sitter Götakungar fortfarande på Uppsalatronen? Är Birger Jarl från Svealand eller Götaland – och likadant med Sturarna? Historieläroböckerna släpar oftast efter ca 15-20 år…

Jag är tveksam om att det är ett självberättigande, kanske har du rätt, men jag tror, och upplever, att tillgången till faktiska källor rört om i grytan högst avsevärt – och det faktum att allt går mycket snabbare numera. Vad jag syftar till är att man idag mycket snabbare kan bilda sig en personlig uppfattning – på gott och ont. Gott därför att man får en bredare kunskap baserad på fatkta – ont därför natt kunskapen blir grund, i alla fall i början.
En klok kvinna slog mig på fingrarna rejält en gång för många år sedan (det sved). Hon var beteende forskare. Vi diskuterade ämnet: Kunskap.

Hon sa som så att: Kunskap tar 7 år, (på heltid med bra lärare), att uppnå - oberoende av ämne eller yrke.
Kunskap delas in i tre olika stadier.

1.   Kännedoms stadiet tar 3 år att uppnå under aktiva studier med god vägledning
2.   Kunskaps stadiet tar 2 år att uppnå
3.   Insikts stadiet tar ytterligare 2 år att uppnå och under detta stadie blandas
             teori med praktik.

Problemet är att många slutar studera, eller inhämta ny kunskap i slutet av kännedomsstadiet beroende på att de kan så lite - att de tror att de kan allt. Därefter är de oförmögna att lära nytt – eftersom de anser att de redan kan allt i ämnet ifråga.

Ser vi på t.ex. bilolyckor och vållande så stämmer detta mycket väl, ungdomar kör ihjäl sig 3 år efter att de tagit sitt körkort. De anser sig själva som ess på att framföra bil och alla andra är idioter i trafiken.

Vi har alla mött personer som anser att de kan allt om allt. Vi förstod snabbt att de inte kan mycket om mycket, snarare lite om mycket – men de själva insåg inte detta.

Ungdomar, alltså en ny generation befinner sig under en del av sin uppväxt i kännedomsstadiet, alltså, de kan allt om allt. Äldre generationer är idioter som inte fattar någonting!
Med andra ord blir det turbulens – vilket är nyttigt ur både den yngre och den äldre generationens perspektiv. Men, den yngre generationen, i alla fall de flesta, går vidare in i kunskapsstadiet och lär sig mer eftersom de mognat mer – och fortsätter in i Insiktsstadiet – och när de hunnit dit är redan nästa generatiuon där och ifrågasätter.
Det innebär oftast att de som försvarar ”gamla tider” är välutbildade, har stor förståelse, och är medvetena om generationsmotsättningarna samt har bra argument – och att nästa generations argument väcker delvis nya tankar – vilket kallas  framåtskridande.

Enkelt va?

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Ale stenar
« Svar #64 skrivet: januari 29, 2011, 23:25 »
Sven Lagman, då börjar det tona fram en bild faktiskt. Majoriteten av skeppssättningar ligger tydligen orienterade på, eller nära, Nord-Syd linjen? Några få ligger annorlunda – inga (?) ligger rent öst/väst?
Kanske värt att inventera - och dra slutsatser?

Kungsune,  jag är mycket medveten om att det jag läser väldigt gärna sorteras efter det jag själv tror – därför har jag byggt in en varningssignal i min hjärna (som inte alltid ringer tyvärr) som egentligen säger att är det för bra att vara sant – så är det oftast just så… problemet är att vakta sig själv när man inhämtar kunskap - samt försöka ta till sig kunskap man egentligen inte vill ha – men som är absolut nödvändig för den slutprodukt man vill uppnå.

Jag tycker att arkeologer skall prata sig samman som yrkesmän och försöka hitta en väg att marknadsföra sig själva som grupp och sitt yrke. Time team modell är en tänkbar modell. Bjuda in journalister till en grävning där de själva får gräva under ledning av en arkeolog, alltså, i grunden, utbilda journalister så att de får en större förståelse för arkeologi = att de skall passera kännedomsstadiet - så att de kan skriva proffsigt om arkeologi – till och med kanske bedöma arkeologi a la Ale stenar och olika teorier runt dessa?

Thomas I, tack för länken! Jag skall titta igenom hans program för att se om jag har rätt minnesbild!

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Ale stenar
« Svar #65 skrivet: januari 29, 2011, 23:42 »
Sven Åke:
Citera
Men lik förbannat är Stålsjös program förbjudna. Det är förbjudet att visa dom i repris!

Även om det är OT och inte hör hemma i denna diskussion - Dag Stålsjös program är inte förbjudna att sändas i SVT. Däremot fälldes ett avsnitt av serien Svea rikes vagga i granskningsnämnden 1983. Programmet sändes dock! Möjligen kommer vandringssägnen om förbjudandet från detta. Såvitt jag vet har Granskningsnämnden ingen laglig rätt att förbjuda serier eller program och frågan är om ens en svensk domstol har denna rätt (särskilt som många TV-kanaler sänder från andra länder än Sverige) såvida den inte är upphovsrättslig e.d. eller på annat sätt strider mot svensk lag såsom förekomst av barnpornografi etc.

Om jag minns rätt från 90-talet när jag jobbade med ett par SVT produktioner och vi ville använda delar av programmen var delar av dessa förlorade (raderade, för dålig inspelningskvalitet eller så var kassetterna i dåligt skick - jag vet dock att jag såg ett antal program vid denna tid), åtminstone rörande en av serierna fanns det också frågetecken kring vem som ägde rättigheterna.

Magnus Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #66 skrivet: januari 30, 2011, 00:00 »
Angående riktningen: Vätterydsgravfältet, Skånes största med mängder med skeppssättningar uppvisar åtta skepp i nord-sydlig riktning och två vridna åt nordväst-sydost. De två som urskiljer sig är anpassade till terrängen så att de på ett mycket vackert sett "bryter en våg" genom att ligga uppöver en låg höjdrygg medan de andra ligger på plan mark. Jag tolkar detta som att människorna på den tiden hade formkänsla trots att landsskapsarkitekter inte uppfunnits än.

Vad det gäller Ale stenar ligger denna på högsta punkten med en svag och jämn lutning mot havet samt ... vilket troligtvis har varit viktigt i sammanhanget - skeppet ligger exakt parallellt med kustlinjen. Ni kan gå in på satelitbilderna på hitta.se så ser ni detta tydligt http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?ShowSatellite=false&SearchType=4. Sök på "Kåseberga".
Någon har berättat för mig att man faktiskt kan se Ale stenar från havet. Då blir det än mera logiskt att man placerat skeppet parallell med kustlinjen. Hade man t.ex. lagt det vinkelrät mot vattnet hade det inte varit en större hitt som landmärke!

Verkar mycket förnuftigt - och troligt.

Landskapsarkitekt är ju ett nytt ord. I romertiden kallades sådana lärde för "druider".

Vi vet ju att brons- och järnålderns människor reste ikring för handel och vandel, vilket ger bildning av olika slag. Sen vet vi ju att det fanns kunskapsbärande traditioner, varav endera var skriftliga men den större merparten muntliga. Caesars berättelser om "druiderna" ger ju en liten, men tydlig inblick i hur dom indelades i historiker, jurister och naturvetare, som "kände naturens lagar, stjärnornas platser, odlingens finesser och plantornas medicinala egenskaper". Caesars annaler berättas även att deras utbildning varade i 20 år...

Berättelserna beskriver "kelterna" i Frankrike, Be-Ne-Lux och England. Den gång var handeln mellan Brettland, Valland, Frisland, England och Norden redan ett faktum. Kunskapstraditionerna går ju rakt till början av bondestenålderns megalitkultur - vilket innebär att en parallell kunskapstradition till druiderna fanns ikring Östersjön...

Det är alltså tydliga indikationer på att vi under dessa perioder haft mycket lärde män och kunniga kvinnor i Skåne - också. Det akademiska grundlaget för astronomiska mätningar fanns alltså - och kom sannolikt till uttryck när större byggnader och monument skulle planeras och resas. När dom grundläggande karaktersdrag vid Ale stenar är kompletterade bör man givetvis ta reda på om skeppets brädd och vinkeln mellan stenarna mätt mot skeppets centrum, jämte för- och aktersten. När man har 60 stenar är det ju en tydlig indikation på astronomi, eftersom skeppet/elipsen kan delas i enheter på fem, varefter vi får 12 "enheter", alltså en pr. månad...

Därmed får man räkna på hur sol och måne ter sej i förhållande till dessa stenar - och sen kolla om endera av dom ger utsyn mot specifika, återvändande fenomen bland himlakropparna. Under t.ex.  solvärv, höstjämnan och vårjämndygn. På kusten av Mellan-Norge har man rena kalendrar ute vid kusten - med 7 eller 9 ringar i varann - nära dom hamnar man känner från vikingatiden. I varje ring hade man olika mät-punkter som svarade till solstånden, himlariktningarna och seglingsleder. Mellan annat...

    

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Ale stenar
« Svar #67 skrivet: januari 30, 2011, 01:18 »
ang  Stålsjö
OK -  jag kan bara hänvisa till vad jag läst i tidningar på den tiden.  Såvitt jag minns sändes hela serien först, blev därefter anmäld - och fälld. Därefter blev en planerad repris-serie inställd.  Tror inte att SVT någonsin sänt ett program i repris om det blivit fällt i Radionämnden?
Tror att jag spelade in vissa av programmen på Video2000 som fanns på den tiden, men nu lär det väl inte finnas någon sådan fungerande maskin längre.
Att saker kan försvinna  och/eller förstöras är känt,  även första serien om Trazan och Banarne gick inte att sända i repris av den anledningen.  Väldigt OT   :)   Sorry

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Ale stenar
« Svar #68 skrivet: januari 30, 2011, 21:14 »
Nu har jag ägnat delar av helgen till att läsa in mig på Ales Stenar.

Det har funnits tre skeppssättningar på platsen. Idag finns det ett monument som restaurerades först i början av 1900 talet(stenar restes igen) och sedan hårdhänt på 50 talet, med grävmaskin som tog bort stora delar av kulturlagren och efter detta la man dit ny jord och sådde gräs. Under de få stenar som varit orörda har man daterat till Vendeltid.


Skeppssättningar på andra platser i Skandianvien har en liknande datering som Ales Stenar. Dessa skeppsättningar har gravfynd.

Vill man bygga ett astronomiskt mätinstrument kan det göras enklare med konstruktioner av trä.

Som min amatöranalys säger är detta avklarat. Ales stenar är ett gravmonument från Vendeltid. Återstår att göra något levande av detta.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Ale stenar
« Svar #69 skrivet: januari 31, 2011, 08:57 »
Så trevligt att du kommit till dessa slutsatser! Håller med dig i allt. Några skeppssättningar från Gotland har jag för mig är daterade till bronsålder, men de hör nog till undantagen.

/Mats

P.S. Ditt inloggningsnamn riskerar att stämma sämre och sämre ju mer du lär dig.  ;)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #70 skrivet: januari 31, 2011, 09:02 »

Vill man bygga ett astronomiskt mätinstrument kan det göras enklare med konstruktioner av trä.


Innan man gjorde Stonehenge hade man en liknande konstruktion på samma plats - i träd - kallad "Woodhenge".  4.200 år sen gjorde man alltså detta "observatorium" permanent. I sten.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Ale stenar
« Svar #71 skrivet: januari 31, 2011, 09:17 »
Vad är det annars? En ända lång serie 'tillfeldigheter'...?!

Kanske uttryckte mig lite väl enkelt. Naturligtvis ligger himlakroppen solen som grund för det mesta av vår uppfattning om väderstreck. Vad jag menade var att bara för att en viss lämning är riktad mot ett visst väderstreck betyder det inte att himlakropparna står i fokus för det monumentet. Det kan lika gärna vara jordytan som är intressant. Exempelvis kan en nord-sydlig riktning på ett skepp spegla att man har idéer om att fara mot sydliga och varmare landskap. Eller att en gudom håller till söderut, bortom den kända världen. När muslimer vänder sig i sin bön mot ett visst väderstreck så är det till en punkt på jordytan, nämligen Mecka.

Det behöver alltså inte vara astronomi som står i fokus.

Jag är inte helt mot tanken att man ibland har uppmärksammat exempelvis solens uppgång vid midvintersolståndet i vissa monument. För Newgrange på Irland verkar det rentav vara den troligaste idén bakom placeringen av den långa gången med dess "roof box". Just vinter- och sommarsolstånden är ju ganska tydliga extrempunkter på året och på solens position. Men jag gillar inte när man ändrar på monumentens funktion bara för att man måste utveckla detta in absurdum. T.ex. att ändra på Newgrange från en grav (som det ju är!) till en solkalender. Eller att ändra en datering från järnålder till bronsålder (som Ale stenar) för att det liksom ska stämma bättre med solkalenderfunktionen.

/Mats

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #72 skrivet: januari 31, 2011, 09:47 »
En "söndervittrad" sten håller låter inte så troligt. Om inte annat skulle väl det finnas massor av fragment kvar av den. Det är ju inte heller många sorters sten som vittrar sådär snabbt.


Olika slag stenar har olik vittring - och metamorfa eller sedimentera stenar vill vittra ojämnt och spricker ofta upp. Alla som har haft stenhällar i hagen en tid vet att man ibland får byta ut skiffer som spruckit under våren och blivit av med ett hörn...

Nu känner vi inte till hur skeppssättningen såg ut från början - eller hur den "borde" se ut, enligt dom gamla skåningar. Man får alltså hålla båda ögonen upp när man tittar efter möjliga förklaringar på dom dateringar som kommer fram. Speciellt så länge man har enbart EN mätning att hålla i. I wikipedian uppges 5500 vs. 1400 år...

http://en.wikipedia.org/wiki/Ale's_Stones

Att tolka skeppssättningar som gravminnen kan ju vara plausibel tolkning, under förutsättning av att man hittat en grav centralt inne i skeppet. Men i det här fallet är den knappast konklusiv, då man inte hittat gravar ens i skeppets omedelbara närhet.

Sen undrar man hur man värderar liknande anläggningar ikring Östersjön? Dessa tydliga och  monumentala markeringar har tydligen haft en kulturell kontext, och konstruktörerna tycks tillhöra medvetna båt- och skeppskulturer - som markerar ett kulturellt karaktärsdrag...

http://de.wikipedia.org/wiki/Schiffssetzung
http://en.wikipedia.org/wiki/Jelling_stone_ship


“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #73 skrivet: januari 31, 2011, 10:11 »
Just vinter- och sommarsolstånden är ju ganska tydliga extrempunkter på året och på solens position. Men jag gillar inte när man ändrar på monumentens funktion bara för att man måste utveckla detta in absurdum. T.ex. att ändra på Newgrange från en grav (som det ju är!) till en solkalender. Eller att ändra en datering från järnålder till bronsålder (som Ale stenar) för att det liksom ska stämma bättre med solkalenderfunktionen.

Dateringen betyder iofs. inget för funktionen. Men, om konstruktionen visar tydliga "mätningspunkter" på astronomiska märkedagar så har vi ju ett fall av medveten konstruktion.

Mitt poäng var nu att detta (fortfarande) skal kunna avläsas på konstruktionen. Kan man inte visa upp tydliga markeringar har vi givetvis ingen sådan 'funktion'. Då borde vi ju undvika denna typ diskussioner, ad nausam - in absurdum.  ;)

---

Vad gäller Newgrange så kan man undra över varför det blev uppgivet och slutet. Tydligen fick man här en (radikal) kulturändring, någon gång under järnåldern. I detta slutskede, innan det uppgavs, fick det tydligen tjäna som gravkammare. Men vi vet fortfarande litet om kärnanläggningens ursprungliga funktion...


Citera

Newgrange består i dag av en extremt stor jordkulle, placerad innanför två omgivande ringar av stora stenblock. Den yttre ringen är mycket gles medan den inre stenringen har 97 stenar placerade tätt intill varandra. På denna inre stenkrets finns en kallmurad och inåtlutande vägg bestående av vit kvarts.

En drygt tjugo meter lång gång leder från stenkretsens kant in till en korsformad kammare. Tre bikammare i den korsformade kammaren innehåller stora stenskålar, vars funktion är okänd.
...

Vid vintersolståndet varje år lyser solen in genom gången ända fram till kammaren i upp till femton minuter. Detta arrangemang har inte tillkommit av en slump utan genom medveten planering. Överlag kan man notera att gången hos megalitgravarna i Europa har riktningar som tycks ha haft astronomisk koppling.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Newgrange

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Ale stenar
« Svar #74 skrivet: januari 31, 2011, 10:18 »
Den gamla tv-serien Svearikets vagga framförde frågeställningar på ett sätt som var aktuellt då och representerar ganska väl den okunnighet som fanns både bland amatörer och fackmän. Frågorna hade ju i princip inte diskuterats sedan början av andra världskriget så alla blev väl lite tagna på sängen. Några egentliga fackexperter som kunde formulera dessa frågor fanns inte i Sverige då. Tittar man på serien idag så verkar den på flera sätt väldigt naiv men det hänger ju som sagt samman med att vi helt struntat i riksbildningen under så många år. Mac Keys brandtal inför en publik i friluft vid Ledsjö ger kanske inte de bästa vibbar idag ;). Har förstått i efterhand att Björn Ambrosiani vinklas på ett ofördelaktigt sätt i programmet. Han får inte en chans att ge sin bild på ett korrekt sätt.
Självklart kvarstår flera av frågorna i programmen än idag. Man bör se serien som ett viktigt tidsdokument som med tydlighet visar hur historielösa vi var. Det går ju att dra växlar på det här och se det som en del i den globala begreppsförändringen från kollektivistisk anonym historieskrivning med tyngdpunkten i Sovjet och Kina till en allt mer västerländsk individualiserad. I Sverige har vi försökt konservera en i många stycken "totalitär" historieskrivning vilket varit ohållbart under 80 och 90-talens utveckling. Svea rikes vagga är snarare i högre grad ett uttryck än en direkt följd av detta. Stålsjös huvudmantra att vi måste låta svensk historieskrivning genomgå en process av förutsättningslöst tänkande har märkligt nog ännu inte vunnit kraft. Vaggdebattens seghet beror i huvudsak på detta och inte på lokalpatriotism.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #75 skrivet: januari 31, 2011, 15:23 »

Självklart kvarstår flera av frågorna i programmen än idag. Man bör se serien som ett viktigt tidsdokument som med tydlighet visar hur historielösa vi var.

Debatt-klimatet är nog något bättre i dag. Behovet för bättre svar på historiska frågor - och konsekvenserna av historielösheten - har under tiden blivit tydligare, också bland den allmoge som betalar institutionernas löner och kostnader. Numer finns åtminstone hederliga undantag inom den etablerade akademi, som törs återuppta dom gamla, olösta kärnfrågor omkring vår gemensamma, historiska identitet.
 
Citera
Det går ju att dra växlar på det här och se det som en del i den globala begreppsförändringen från kollektivistisk anonym historieskrivning med tyngdpunkten i Sovj et och Kina till en allt mer västerländsk individualiserad. I Sverige har vi försökt konservera en i många stycken "totalitär" historieskrivning vilket varit ohållbart under 80 och 90-talens utveckling. Svea rikes vagga är snarare i högre grad ett uttryck än en direkt följd av detta.

Det börjar bli tydligt att denna seghet nu går på bekostnad av almenhetens nyttja - vilket redan avfärdat en hel del uppsatser ikring forskningens mål, möjligheter och ansvar. I dag blir det allt svårare att bemöta giltiga frågor med tystnad eller censur. Envar historiker som lever av allmogens bidrag har ett primärt ansvar att uppfatta egna begränsningar - ock bemöta alternativa syn på ett ärligt och vänligt sätt. Poängen är inte längre att framstå som felfri och undvika kritik - men att göra något. Medan man förstår att man givetvis kommer göra fel - också. Alla som verkligen gör nåt gör ständigt fel. Fråga genierna. Det är dom ständiga felen som gör att vi ständigt behöver varann...

Citera
Stålsjös huvudmantra att vi måste låta svensk historieskrivning genomgå en process av förutsättningslöst tänkande har märkligt nog ännu inte vunnit kraft. Vaggdebattens seghet beror i huvudsak på detta och inte på lokalpatriotism.

Senare årens tekniska resultat har ju kullkastat en hel rad av gamla, konsensuella 'sanningar' om vår biologiska och kulturella historia. I dag förstår även allmogen att efterkrigstidens experter inom ämnet ofta tagit fel. När ångesten för kritik var framträdande blev ofta nya fynd och analyser anpassats dom post-moderna paradigmer. Med "källkritik" som mantra - ad nausam - har man även kunnat dekonstruera källor, samtidigt som man utövat en "självkritisk" minimalism på egna och varandras upptäckter. Vilket har bidragit till en ständig närskrivning av värdet på såväl gamla kulturminnen som nya fynd.

Ibland har den 'kritska' attityd framträtt p.g.a. en avsaknad på professionellt courage, snarare än som nödvändig, akademisk noggrannhet. Då är verksamheten inte längre "almennyttigt" - men främst personligt främjande, likt medeltidens simoni. I vår post-moderna vardag har faktisk den krassa kritik och självkritik blivit ett mode - och därmed en karriärfrämjande filosofi häller en en akademisk teknik. Men, för den betalande kunden - alltså allmogen -  blir den metodiska kritikens andliga kemtvätt rent av kontra-produktiv.

Målet för våra historiska fakultet är fortfarande att rekonstruera våra etniska och historiska rötter - utan att behöva sidoblicka till "kritiska" röster med personliga eller politiska motiv. Som forskare eller debattör måste man slippa tänka i karriärbildande steg av affektionslös metodik, välbalanserade analyser och värdeneutrala rapporter. Jobbet är att producera resultat - i fällt, lab, arkiv eller skrivstuga - och bidra till arbetet med att sammanfatta historien om vårt ursprung och vår utveckling - som land, folk och kultur - och ge mening till ord som 'nordbo', 'ven', 'göte' och 'svensk'.

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Ale stenar
« Svar #76 skrivet: januari 31, 2011, 21:15 »
Jag är nog inne på teorin att det inte behövs monument i Ales Stenars storlek, eller i sten, för att bygga ett astronomiskt mätinstrument.

Med tanke på att det verkar finnas begränsade möjligheter att komma vidare med Ales Stenar så är detta fornminne inte lika intressant för mig.

Thomas I

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Ale stenar
« Svar #77 skrivet: januari 31, 2011, 23:33 »
Att tolka skeppssättningar som gravminnen kan ju vara plausibel tolkning, under förutsättning av att man hittat en grav centralt inne i skeppet. Men i det här fallet är den knappast konklusiv, då man inte hittat gravar ens i skeppets omedelbara närhet.

Det där är ju en diskussion som man har haft när det gäller gravfält ganska länge. Nästan alla gravfält från järnåldern innehåller tomma anläggningar som utifrån ser ut precis som de anläggningar som man hittar gravar i. Under äldre järnålder kan de tomma anläggningarna uppgå till en 30-40%, och under yngre järnålder utgör de i snitt en 5-10%. Det är inte alls ovanligt att det är de största och finaste anläggningarna som saknar gravläggning. Om tomma anläggningar ska tolkas som gravar eller någonting annat har det pågått en debatt om i en 10-15 år.

Sen ska man inte glömma bort att det finns många anledningar till varför en gravliknande anläggning visar sig vara tom. Den kan till exempel vara byggd som en kenotaf till en individ vars kropp inte gick att begrava (en sådan nämns tex på en runsten i Upplands-Bro i Uppland), eller så har den döde behandlats på sådant sätt att resterna inte bevarats. Det finns tex tecken på att man under äldre järnålder ibland malde ner benen innan man deponerade dem i graven. Sådant benmjöl lakas snabbt ur marken.

Skeppsättningar är en ganska krånglig gravform i vilken man ibland hittar en central grav, ibland flera gravar precis utanför relingen, och ibland ingen gravläggning alls. Då man inte har totalundersökt Ales Stenar så är det väldigt svårt att påstå att det inte är en grav bara för att den inte bevisligen har en central gravläggning, då det trots allt är den vanligaste funktionen för just skeppsättningar. 

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ale stenar
« Svar #78 skrivet: februari 04, 2011, 01:10 »
Sven och AndersE. - tack för utmärkta redogörelser. Skeppssättningarnas placering ger ofta ett monumentalt intryck, eftersom dom 'visar upp sej' i landskapen. Den samma effekt ses när rader av gravhögar är placerade efter olika färdleder i Skandinavien. Bifogar länk till Tapani Tuovainens studie av 444 gravrösen i Åboland, byggt mellan 1200 BC och 1000 AD.

Kärnan i hans observationer är att dom alla placerats med omtanke, vart dom bidragit till prägla (kultivera) landskapet - efter formeln "Se - och bli sett". 

http://herkules.oulu.fi/isbn9514268024/html/index.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Ale stenar
« Svar #79 skrivet: februari 04, 2011, 16:22 »
Jag kom på en fråga till om Ale trots att jag begravde mitt intresse för några inlägg sedan.

Vet man något om erosionen längs med kusten och hur den kan ha förändrat platsen? Är det några undersökningar gjorda längs strandkanten?

Thomas I