Hur skall en riktigt bra skylt vara utformad?
Fornminnesskyltar är i ett avseende som all annan kommunikation, man bör ha en god uppfattning om vem mottagaren är för att veta hur kommunikationen skall utformas.
Skolade arkeologer, engagerade amatörer och barnfamiljer på utflykt har antagligen delvis olika uppfattningar om vad som är en riktigt bra skylt. Så det blir inte helt enkelt när representanter för alla dessa grupper trängs framför samma informationstavla. Men några funderingar.
"Vilken typ av fornminne", "när är det skapat" och "av vem" vill nog alla ha.
Vem som har satt upp skylten och när den är uppsatt. Inklusive kontaktuppgifter om skylten är skadad eller felaktig.
Hänvisningar om mer info: Skyltuppsättarens källa, Telefonguidenummer, webbsida eller annat ger möjlighet till fördjupning för den som så önskar. Även om inte alla ännu har mobil, så är det redan idag en etablerad del av vår infrastruktur.
För att utforma informationen kan man kanske snegla på moderna vecko/månadstidningar. Ett uppslag är ofta en mix av rubriker, ingresser i fetstil, faktarutor och illustrationer (bilder, kartor, diagram). Det ger läsaren en möjlighet att välja sin egen ambitionsnivå. Titta på bilderna, läs några rubriker eller läs rubbet.
På så sätt kan skyltägaren förmedla vad som anses vara "bra" info till olika målgrupper med olika preferenser.
Något om utformningen
Material som tål klimatet. Det är väl inte bara jag som hatar inplastade skyltar som är oläsliga t f a kondens innanför den gryniga skivan av hårdplast?
Gärna någorlunda beständigt mot åverkan, åtminstone på vissa platser.
Platser med högt besökstryck behöver stora och/eller flera skyltar. Andra klarar sig bra med skyltar som är små och diskreta.
Sedan bör man beakta platsens atmosfär när man utformar skylten. Undvik helst onödigt starka färger och moderna ämnen i ben och bakstycke.
Tja, några tankar...