Författare Ämne: Osynliggörs samerna i dagens historieskrivning och arkeologiska forskning?  (läst 27848 gånger)

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
Vad beträffar "osynliggjorda" samer så är det väl snarare så att de av politiska korrekthetsskäl har synliggjorts även i områden där de aldrig har funnits. Numera hävdas det ofta att samer i sen tid bott ända ned till Mälaren i trakter där det inte finns minsta spår av samisk kultur eller samiska ort- eller personnamn. Är det någon som verkligen har "osynliggjorts" så är det den finska befolkningen i Övre Norrland.


Ja det är verkligen intressant, på ett tragiskt vis, hur man i ivern att gottgöra gamla synder faktiskt i det närmaste totalt tillintetgör dessa människors historia.  Inte ett ord talas för deras rätt till nyttjande av mark och vatten och än mindre talas det om huruvida de också skulle kallas "ursprungsbefolkning".
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
En blogg som spinner vidare på krönikan i Populär Arkeologi.

 
Citera
Statens historiska museum i Stockholm öppnade år 2001 utställningen Vikingar, med två montrar med samiska teman. Men sedan dess har ordet ”samer” i montertexterna så gott som genomgående bytts ut mot ”folken i norr” eller ”fångstfolken”, och ”samisk” ersatts med ”nordlig”.  Frågor som bör ställas:

1. Varför ändrade den utställningsansvarige ut orden från ”samer” till ”folken i norr” eller ”fångstfolken”. Vem var utställningsansvarig?2. Anser chefen för Historiska museet att texterna ska kvarstå?

2. Anser chefen för Historiska museet att texterna ska kvarstå?

3. Hur ser den högst ansvarige, den moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, på frågan: Att ett statligt museum anser att vikingatiden enbart ska visa det norröna, utan samer.

Läsa mer: Populär Arkeologi Nr 1 2013 http://www.popark.nu/131/index1.html

Hallerdal Sven 1998. Etnisk rensning av samer i Dalarna, Falu Kuriren, 31 juli 1998

ETNISK RENSNING PÅ STATENS HISTORISKA MUSEUM
Ju äldre desto bättre.