Författare Ämne: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?  (läst 2109114 gånger)

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1000 skrivet: juli 20, 2011, 23:58 »
Originalen skriver "Môres" - vilket kan syfta till 'moreland', alltså eller 'myrlänt land', normalt sett 'högland', 'fjälllandskap'. Han repeterar också att i dessa (myr-)landskap bebos av finnar och frekventeras av kvener. Det kan knappast röra sej om dom kalla högfjällen efter Kölen...

Alltså får man välja vilken innebörd man vill betona. Kolla själv:

http://en.wikipedia.org/wiki/Moorland

Det beror på hur man läser in det reflexiva pronomen (that) som den engelska översättaren använder. Reflekterar det till Norge eller Sverige? Hela din översättning och karta står eller faller på det..

Jovisst.

Det finns en gränslinje i materialet från stenålder och bronsålder som går från kusten av Namdalen till Gäddëde och Umeå-trakten - där dom östliga inslagen är tydliga. Härifrån hittar vi skiffer-dolkar och holkyxor ända bort till Volga och Ob. Liknande saker har hittats i norra Skottland vilket har fått endera historiker att hitta andra likheter  - och möjliga förbindelser - mellan tokarier, skyter och pikter...!  8)

Ja det är riktigt, men myrmarker stämmer geografiskt sämre med beskrivningen tidigare i texten tycker jag, även om det inte är solklart med fjällen heller. Man kanske ska lämna detta öppet.


Ja igen, det beror helt på hur man tolkar "þǣm lande". Översättaren anser att det syftar på Norge, det framgår av analysen.  Jag kan själv inte avgöra det språkligt, men meningen skulle sakna vettig innebörd om det avsåg Svealand för Svealand kan  ju inte sträcka sig norrut till Svealand. Det borde rimligen avse Norge och slutsatsen är i så fall riktig.


Frågan är ju om man kan se norska spår i det arkeologiska materialet, i så fall kan man ju bygga en teori om Svealands utsträckning norrut. Då skulle vi ha norr och väster klar, och bara söder och öster kvar att bråka om  :lol:


" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1001 skrivet: juli 21, 2011, 11:39 »
Och de isländska texterna, de svenska rimkrönikorna mfl, får dessa innehålla en "svensk" term?

Jag skulle förvänta mig isländska termer i de isländska källorna, svenska termer i de svenska källorna och fornengelska termer i de fornengelska. Geografiska namn med -land som efterled är vanliga i samtliga germanska språk, men däremot inte i latin, där sådana namn typiskt bildas med ändelsen -ia (typ Suetia, Svecia, Gothia).
Sedan kan man i och för sig ibland hitta former där man häktat på båda varianterna, typ Gotlandia, Smolandia eller Helsingialand.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1002 skrivet: juli 28, 2011, 20:22 »
Beowulfskvädet. Man kan lika gärna tolka svearnas strider mot geatas som
strider mot gutar. De topografiska uppgifterna i Beowulf verkar inte ta med Mälardalen
Överhuvudtaget.

Vad jag vet finns det ett slag i Beowulf som relaterar till en familjfejd inom ynglingaätten - där en kungasonen Oedgils/Adils får rymma till 'geaternas land'. Där får han omsider stöd från Beowulf/Bjòvulv/Björnulf. När fejden skal göras upp skedde det på "en frostkall sjö - mellan Svealand och Götaland. Här står striden mellan tre kungasöner (hertigar) - alla svenska - om rätten till tronen i Svealand. Beowulfs och götarnas roll tycks ha varit hjälpa den svagare part att se till att konflikten löstes enligt lag och rätt... 

I Snorre finns samma sägen - där Ottar Vendelkråkas son Adils utmanas till tronstrid av Amgantyrs son Ale - 'hin upplenske'.  Också denna stämma (tvekamp) försegick på "en frostkall sjö". (Jag har inte kollat orginaltexten, översätningen anger Vänern)

Det är värt att notera att dessa tronstrider - där götarna deltar i strider om tronen i Uppsala - sker under den oroliga folkvandringstiden, då skandinavernas hjälp behövs på kontinenten. Tydligen har man på denna tid förenat krafterna på skandinaviska halvön där guternas och göternas hemvister införlivats med Svealand och Hälsingland - under ynglingaättens sidogren - "skilfingarna" ('skjoldungarna'?). Deras ursprung anges ha varit Sigtuna/Uppsala. Formerna på det moderna Sverige finns tydligen i tiden före eller under Ottar Vendelkràka. (Under Adils och hans son samlas detta rike och kommer inkludera Hälsingarnas 'gutniska' grannar i väster - Håleygarna)

Dessa två sägner kommer från två olika språk-områden och berättartraditioner. När 'Ale hin upplenske' nämns i två vitt olika  källor - där skriftssystem och historiens detaljer avviker från varann - så är indikationerna starka på att Ale var en historisk person, som varit drott och senare kung av Svealand.  Därmed blir också indikationerna starka på att fadern Ottar Vendelkràka också varit en verklig, historisk kung - som satt "i Uppsalir" (Ynglingatal).

Otroligt nog - slaget omtalas  på wiki:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_p%C3%A5_V%C3%A4nerns_is
http://nn.wikipedia.org/wiki/Adils

Men, vilka andra finns där i Beowulf som beskriver strider mellan svear och götar?!
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1004 skrivet: juli 28, 2011, 22:54 »
.
 
Mycket av det Boreas skriver är intressant, men mycket är så svårt att få ihop att det kräver ytterligare förklaringar.   


Förstår givetvis att hypotesen behöver en hel del arbete - innan man kan styrka eller sparka den överbord. Men ett stort antal fynd tycks styrka dom sägner vi trotts allt har - från såväl Norden som södra Europa. I hop med geologins tidsaxlar, biologins biotoper och genetiska analyser har vi ny ett antal t-y-d-l-i-g-a indikationer, som faktisk passar ihop - som bitar i en större pussel. Det är dessa bitar vi kan diskutera - under hypotesen som genetiken nu förordnar; svear och götar har funnits i nuv. Sverige sen tidlig stenålder.

Trots i klimatförbättringar och frodiga skördar under bondestenålder och bronsålder finns det fortfarande inga täcken på nya migrationer till Skandinavien. Vad källorna berättar - från Tacitus till Snorre - så gick migrationerna enbart härifrån. Tro det eller inte, gilla det eller ej, men här är källorna samstämda med varann - och med vad som nu tycks utvecklas inom arkeologin och genetiken.  :D

Citat från: Yngve

Man kan inte bara hävda att götar är arvtagare till fiske/båt/handelskulturen, och sen vidhålla det trots att definitionen av både götar och denna fiske/båt/handels-kultur är riktigt luddig och desutom återfinns i ett område där det finns goda bevis för tidigt och omfattande jordbruk...


Jag försökte enbart ta reda på trådarna mellan stenålderns kulturformer och järnålderns demografi. När endera av stenålderns haplogrupper fortfarande finns kvar i dagens befolkning så finns här ett tydlig, kontinuerlig progression. Det borde sen kunna återfinnas i utvecklingen av dom olika kulturformer - som ekonomiska och kulturella traditioner...

När jag har beskrivit framväxten av jordbrukskulturen - och relaterat denna till 'svear' och 'daner' - får man tydligen understryka att framväxten av dessa specifika kulturer/folk har ett etnisk och kulturellt förflutet bland den mesolitiska ('gutniska') fiske-/fångst-kulturen. Utvecklingen av pastoralism har fått följa klimat och geografi - i nära samverkan med dom familjer som redan befolkat dom rikare marker och skogar av fisk och villebråd. Sen - eller samtidigt - utvecklas fäbodar på dom 'flator' där vi numer hittar vida åkrar och ängar. I en dynamisk utveckling utvecklas dom traditionella ekonomier vi hittar ända fram till modern tid - där fiskare växlar med fiskebönder, svedjebrukare, dalmasar och fjällbönder - vid sidan om eller ikring dom stora lantbruken, skattbönder och brukspatroner... 

När jag påvisar länkar mellan stora lågland och den 'högre' lantbrukskulturen med utvecklingen av jordfasta egendomar och framväxten av timrade konstitutioner av bondesamhällen ikring en kung/adel så pekar 'svearna' sej ut norr om Öresund, medan 'danerna' utvecklar en parallell samhällsorganisation söder om saltvattnet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bondest%C3%A5ndet_i_Sverige

Sen får givetvis arkeologin kolla ut vart och när denna specifiering fortgick. Jag har redan påpekat att vad vi fått veta under senare decennier pekar åt samma håll, som skisserat. När vi hittar tidiga och omfattande spår efter lantbruk i södra Sverige, alltså utanför nuvarande Svealand, så 'bevisar' det inte att dessa jordbrukare varit vare sej 'svear' eller 'götar'. Allt vi vet är att dom varit tidiga jordbrukare. Det ändrar dock inte på förutsättningarna för hypotesen, att denna utvecklingen organiserades av familjer som tillhörde en specifik gren av stenålderns 'götafolk' - som med tiden utvecklade sina kärnområden i inlanden, med ett huvudsäte i gamla Uppland. Dom litterära källorna berättar ju om det - och numer har ju arkeologin börjat verifiera att Uppland och Svealand - mellan götar,  hälsingar och vender - verkligen haft en kontinuerlig och rik bondebefolkning genom ett antal tusen år...  8)
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1005 skrivet: juli 28, 2011, 22:57 »
I sitt doktorsarbete 2009 ger Åsa M. Larsson en ingående och vaken analys av arkeologins spår från södra Sveriges bondestenålder. Här visar hon hur en dynamisk utveckling av dom ekonomier och kulturformer som föregick  bronsålderns Sverige. 

Det torde vara ett mycket bra utgångspunkt för en vidare diskussion om sambandet mellan bondestenålderns kulturer, järnålderns demografi och dom kungadömen som efter vikingatidens krigar fick samlas under Storkyrkans dom, vid Tre Kronors Slott. Kungatiteln från Birgers tid, "Sueorum, Gothorum et Vandalorum Rex",  torde ju bevisa att dom kungariken som nu utgjorde ett nytt, gemensamt kungadöme, faktisk haft en historisk forntid...

Citat från: Åsa M. Larsson

- In South Sweden the third millennium BC is characterised by coastal settlements of marine hunter-gatherers known as the Pitted Ware culture, and inland settlements of the Battle Axe culture. This thesis outlines the history of research of the Middle Neolithic B in general and that of the pottery and burial practices in particular. Material culture must be understood as the result of both conscious preferences and embodied practices: technology can be deliberately cultural just as style can be un-selfconscious routine.

- The pottery crafts of the Pitted Ware and Battle Axe cultures were not just fundamentally different technologically, but even more so in the attitudes toward authority, tradition, variation and the social role of the potter in the community. The Battle Axe beakers represent a wholly new chaîne opératoire, probably introduced by a small group of relocated Beaker potters at the beginning of the period.

- At the end of the Middle Neolithic the material and human remains show evidence of a growing effort to find a common ground in the two societies through sharing certain mortuary rituals and making beakers with a mix of both traditions, stylistically and technologically.


http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:229392
   
 ;) http://www.youtube.com/watch?v=49BX6EEyKyk&feature=related
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1006 skrivet: juli 28, 2011, 23:59 »
Boreas, slaget på Vänerns is har varit uppe i flera trådar. Det finns tydligen vissa tolkningar som säger att med Åle den Uppländske menas en man från Opplanden i Norge – alltså inte Uppland i Sverige. (Det var efter detta slag man red hem till Uppsala efter slaget).

Vilken tolkning som är rätt har jag inte kontrollerat i originaltexten – men det vore bra om du hade tid att kolla upp vem det egentligen var som var där? Ale eller åle, från Uppland eller från Oppland.

En gammal tolkning i Sverige är ju att det var Åle från Opplandeni Norge och att slaget stod på Mälaren så att man kunde rida hem, till Uppsala… (Om kartan inte stämmer med terrängen är det kartan som gäller).

Thomas

Historia är färskvara.

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1007 skrivet: juli 29, 2011, 18:33 »
Citera
Men, vilka andra finns där i Beowulf som beskriver strider mellan svear och götar?!
Eofor dräper eadgils "Egil" på" bruna harg", ett (skyddsvärn?) på ett berg i Sverige en dagsritt från geaternas uppehåll. Jag får inte in Mälardalen i topografin hur jag än pressar, sorry.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1008 skrivet: juli 29, 2011, 19:53 »
Eofor dräper eadgils "Egil" på" bruna harg", ett (skyddsvärn?) på ett berg i Sverige en dagsritt från geaternas uppehåll. Jag får inte in Mälardalen i topografin hur jag än pressar, sorry.


Antar att du syftar på Beowulfs text, men förstår inte helt vilken vad du ser som ett problem. Kan du klargöra?
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1009 skrivet: juli 29, 2011, 20:39 »
Ja, striden finns även i ynglingatal men eofor är där presenterad son en tjur. Avstånden! Geaterna seglar till danernas hov på ett dygn. Från geaterkungens centra tar det ytterligare en dagsritt att anfalla sveakungens hov. Som tidigare diskuterats, kan man segla till Danmark från Göteborg eller södra Gotland på ett dygn. I den sfären ska geaternas hov finnas. Därifrån ska man kunna nå sveakungen till häst efter en dags ritt. Om du menar att götarna= geaterna. Hur tog de sig på en dag till Uppsala genom Tiveden eller Kolmården?
Topografin i beowulf passar in på väster och Östergötland och Gotland (beowulfs hemvist"

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1010 skrivet: juli 29, 2011, 21:10 »
Ale den Uppländske? Jag har lite svårt för det namnet eftersom sagan utspelas på 500 talet om jag minns rätt – och Uppland skapades 1296 av de tre gamla Folklanden, alltså ca: 800 år senare.

Originaltexten skriver ” Áli hinn Upplenzki” enligt WP. Detta har då tolkats på två olika sätt.
Snorre tolkade det till ”från Opplanden” i Norge, Svenska forskare tolkade det till ”från Uppland”.

När nämns Norska Opplanden första gången ?

Hur tolkar dagens historiker detta med ” Áli hinn Upplenzki”?

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1011 skrivet: juli 29, 2011, 21:40 »

Vilken tolkning som är rätt har jag inte kontrollerat i originaltexten – men det vore bra om du hade tid att kolla upp vem det egentligen var som var där? Ale eller åle, från Uppland eller från Oppland.

Thomas

Snorre citerar Harald Hårfagres hovskald, historiografen Tjodolf av Hvin:

Citera

Svá segir Þjóðólfr:

Þat frá ek enn,  at Aðils fjörvi vitta vettr um viða skyldi,
ok dáðgjarn af drasils bógum Freys áttungr falla skyldi.

Ok við aur œgir hjarna bragnings burs um blandinn varð;
ok dáðsæll deyja skyldi  Ála dólgr at Uppsölum.


Vilket jag översätter till:

Då spordes mig att Adils mångfaldiga vetter visiterade för att (få) veta sin skyldighet, 
och dåd-villig av dragträdets båge (ville) Freys arvinge fylla sin skyldighet.

Och med livets vatten blev bragdens hjärna med bondens blandat:
och dåd-gläd dog skulden som Ala döljer i Uppsala.

 
Steinar Schjött (1900) översätter så här;

Citera

De spurde eg og, at Adils skulde live for vonde vette lata,
og paa storverk huga av heste-bogen frenden hans Frøy falla skulde,

og den høg-ætta hovdingen fekk heilen blanda med blaute gyrma,
og døy skulde daadsæle kongen, uvenen hans Aale i Uppsalir."


... medan Gustav Storm (1900) ger till hands:

Citera

Det hørte jeg og, at onde vætter skulde øde Adils’s liv,
og hæder-rig fra hestens bov Frøis ætling falde maatte.

Og blandet den høie Bragnings hjerne blev med haarde grus.
Og daadsæl dø skulde Aales fiende i Upsaler.


Hursomhelst kvarstår att Adils frågar vätterna om att erhålla vad Ala (Ale?) håller gömt i Uppsala. Sen förklarar Snorre situationen såhär - i Storms översättning:

Citera

Da fór Yrsa tilbage til Adils i Svitjod og var dronning der, saalænge hun levede siden. Kong Helge faldt i hærfærd. Rolv Krake var dengang otte vintre og blev da tagen til konge i Leidra (Lejre). Kong Adils havde længe strid med den konge, som hed Aale den oplandske; han var fra Norge. De holdt slag paa Væner-isen; der faldt Aale, men Adils fik seier; om denne kamp fortælles længe i Skjoldungesagaen og ligesaa om, at Rolv Krake kom til Adils i Upsaler; da saaede Rolv Krake guldet paa Fyresvoldene.

http://www.heimskringla.no/wiki/Ynglinga_saga



Tjodolv berättar alltså att Ala/Ali/Ale är i Uppsala, både i början och slutet av skaldekvadet. Samma som Beowulf. Varför Snorre sen placerar honom på 'Opplandene' i Norge är iofs. märkligt - eftersom det strider mot Tjodolfs text. Stavningen 'Upplenzki' finns knappast på annan plats i Heimskringla...

Notera också att Tjodolf inte nämner Vänern - eller något slag. Snorres text beskriver 'en strid' och uppger att Adils 'vann', men utan att påstå att Ale dog vid anledningen. Beowulf berättar häller inte at Ale dog av kampen, men att Adils - som vinnare - fick hans häst och hjälm.

Efter kampen får Adils besök av Rolf Krake, vilken tydligen har något gemensamt med Adils fader - Ottar Vedel-krake och Lejre på Själland. Värkar som dom 'skilvingarna' Adils tillhör är en gren av götarna, eller en sidogren av ynglingarna, som redan innan Ragnar Lodbrok blir gör ett huvudsäte för att samla och organisera skandinaviska ledungar - från Lejre på Själland. I Danmark blir 'skilving' tydligen till 'skjoldung' - vars uppgift det var att organisera 'landvärnet'. Det stämmer ju med at Adils får visitera alla regionens 'vetter' (värnare) - jmfr. Tjodolfs strof 1.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1012 skrivet: juli 29, 2011, 21:53 »
Västerplana, medelplana och österplana socknar på kinnekulle hette "upplandena" på 1300-talet.

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1013 skrivet: juli 29, 2011, 21:59 »
Citera
Efter kampen får Adils besök av Rolf Krake, vilken tydligen har något gemensamt med Adils fader - Ottar Vedel-krake och Lejre på Själland. Värkar som dom 'skilvingarna' Adils tillhör är en gren av götarna, eller en sidogren av ynglingarna, som redan innan Ragnar Lodbrok blir gör ett huvudsäte för att samla och organisera skandinaviska ledungar - från Lejre på Själland. I Danmark blir 'skilving' tydligen till 'skjoldung' - vars uppgift det var att organisera 'landvärnet'. Det stämmer ju med at Adils får visitera alla regionens 'vetter' (värnare) - jmfr. Tjodolfs strof 1.

Det här har jag också funderat på Boreas. Skönt att du äntligen inser att ynglingaätten är götisk förresten ;-)

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1014 skrivet: juli 29, 2011, 22:42 »
Tack Boreas! Varifrån kommer då detta med Vänerns is – och att Ale var från Norge?

Kungsune, jag visste inte att det kallades för upplandena! Tack för den informationen! Jag tycker att Kinnekulle är en intressant plats på många sätt men jag har inte gått in närmare på den platsen än så länge. Jag vet att det finns en plats där som heter ”Gamla Riket” och att en annan plats tidigare har burit namnet ”Uppsala”, båda dessa platser ligger/låg på toppen av Kinnekulle intill varandra. En av våra absolut äldsta borgar, Gum, låg också på Kinnekulle. Platsen är helt klart intressant och jag vill gärna veta mer om den.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1015 skrivet: juli 29, 2011, 22:43 »

Det här har jag också funderat på Boreas. Skönt att du äntligen inser att ynglingaätten är götisk förresten ;-)

Gotiska ättegrenar;

Håleyg-ätten; Lindesnes-Lofoten (Tromsö)
Raumer/Ring-ätten Lindesnes-Lysekil
Älvgrimmar: Bohuslän/Värmland
Väst-götar: Västgötaland
Öst-götar: Östgötaland
Reid-Goter: Samgotia/Samland (?)

Ursprungligen har dom alla haft ett gemensamt överhuvud på Gotland ("Tjelvar-ätten"/Gutalagen) - innan fusionen med Svearna kom i gång, under 400-talet - och Uppsala fick vara det tryggare huvudsäte...

Vendiska ättelinjer:

Alverna - Lysekil-Hisingen
Hälsingarna - Dalälven-Torneå
Kvenerna - (Kaland/Kvenland)
Etc.

Redan under tidlig romertid får dom tydligen samla krafterna - och organisera utflykter från Skandinavien. Under folkvandringstiden har dom tydligen ett gotisk säte på Själland, som kallas skilving och skjoldung. Namn som Bjovulf, Ottar, Rolv, Dag, Ring och Sigurd lyder onekligen gotiska häller än svenska. Efter Karl den Stores kuvning av Saxen och Obotritter blir faran för fientlig intrång i Östersjön akut, varför man skruvar igång en ytterligare mobilisering - av vender, götar, svear, norrmän, daner och friser i regulerade förband. Bråvalla-slaget räknar upp dom implicerade parter.  Efter detta kommer Sigurd Rings yngling, Ragnar Lodbrok, att leda dom allierade styrkorna, från Själland. Han uppges vara "av Ynglinga-ätten". Problemet med det är att Sigurd Ring är av 'Ring-ätten' - alltså från det norr-västliga götaland (jmfr. Ringerike). Här är fortfarande en hel del att ta i tu med...!

 :-[

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1016 skrivet: juli 29, 2011, 23:06 »
Citera
Tack Boreas! Varifrån kommer då detta med Vänerns is – och att Ale var från Norge?
Thomas, det står i Snorres ynglingasaga men inte i de äldre sagorna.
Kalfsvisa talar om isen och beowulf om vaettur.
Det kan lika gärna vara Vättern.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1017 skrivet: juli 29, 2011, 23:27 »
Tack Kungsune!
Skall studera detta närmare senare! Har du mer uppgifter tar jag gärna del av dem om dels detta, dels Kinnekulle, sänd ett PM om du har tid, lust osv.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1018 skrivet: juli 30, 2011, 00:03 »

400-talens slut var tydligen en politisk och kulturell ändringstid:

Avhandling om fornborgar, kultplatser, namnskick och språkgränser - mellan sveamål och götaspråk:
För språk-gränser, se s. 61.

http://www.stockholmslansmuseum.se/site_media/files/makt-kult-plats2.pdf
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #1019 skrivet: augusti 01, 2011, 10:44 »
reidgoterna. Var det de som bodde uppe i bergen i stenbefästningar uppkastade likt fågelreden?