Författare Ämne: Intressanta nya fynd i Uppåkra  (läst 191272 gånger)

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #60 skrivet: juni 17, 2012, 14:34 »
Tätheten förstår jag, men vad har jordbruk med saken att göra?  I vilket fall djurhålling är väl en mycket viktig del i stadens försörjning. Här i Gränna drevs ju stadsjordbruk ända in på 70-talet
med kor som leddes ut ur stan på för bete.  Hur är det med fiske?  Är det tillåtet?
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #61 skrivet: juni 17, 2012, 14:42 »
Har jag förstått saken rätt här: vissa är upprörda över att arkeologin har ett verktyg för att definiera en stad?

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #62 skrivet: juni 17, 2012, 14:43 »
Med denna definition är inte heller Malmö en stad eftersom det finns gårdar, innan för statsmuren, där man höll boskap under medeltid.

Får en hantverkare i järnålderns Uppåkra med eget hus ha en egen täppa med köksväxter och några djur trots att jordbruk och djurhållning inte är huvudverksamheten?

Det är just icke agrar produktion som jag uppfattat som huvudverksamheten i Uppåkra.

Thomas I

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #63 skrivet: juni 17, 2012, 14:50 »
Med denna definition är inte heller Malmö en stad eftersom det finns gårdar, innan för statsmuren, där man höll boskap under medeltid.

Likaså Visby om man ser till ifall det fanns agrar mark. Men jag tror AndreasE har rätt i att den inte framför allt ska bestå av agrar mark.

den ska alltså inte framför allt bestå av jordbrukande gårdar med fähus och lador, då stadens funktion är just att inte vara agrar.

Dock har jag, som du, också uppfattat Uppåkras huvudverksamhet som ickeagrar.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #64 skrivet: juni 17, 2012, 14:53 »
Självklart får det finnas täppor och odling, liksom viss djurhållning, inom en stad. Det jag pratar om är den övergripande strukturen och ekonomiska modellen.

Varken Uppåkra eller tex Gamla Uppsala har troligtvis varit självförsörjande, då det bodde för mycket människor där. Mat behövdes föras in, vilket i Gamla Uppsala kan spåras arkeologisk genom att mycket av den säd och korn som hittas förefaller sållad. Den har alltså förts dit någon annans stans ifrån. Trots det så förefaller bebyggelsen bestå av diskreta gårdslägen med de eknomibyggnader man förväntar sig att hitta på en fungerande agrar enhet, vid sidan om det specialiserade hantverket. Gårdarna är fler och ligger tätare än vad man ser i en "vanlig" by, och deras hantverk är mer specialiserat, men en viss agrar bas finns fortfarande kvar.

Hur som helst, om man vill så får man ju definiera Uppåkra som vad man vill, precis som man får göra med Gamla Uppsala eller Lejre eller Birka. Arkeologerna i Uppåkra har uppenbarligen valt att marknadsföra det som en "järnåldersstad". Frågan blir ju sedan hur spridd den uppfattningen kommer bli bland andra järnåldersforskare i Skandinavien. Vi i Uppsala fick i alla fall inte den uppfattningen av våra föreläsare, och utifrån vad jag hört om danskarnas syn på stadsbegreppet så är det väl kanske tveksamt att de heller kommer vilja kalla det för en stad utan mer belägg. 

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #65 skrivet: juni 17, 2012, 14:57 »
Dock har jag, som du, också uppfattat Uppåkras huvudverksamhet som ickeagrar.

Absolut, men det gäller ju för Gamla Uppsala och Lejre och Tissö och massor av andra platser. Centralplatserna var inte framför allt agrara enheter, men de ingick fortfarande i ett agrart system, och de bedrev fortfarande agrar verksamhet. De hade stora jordägor kopplade till dem, på ett sätt som de tidiga städerna inte hade. Tex Gamla Uppsala hade stora åkerareal som ägdes av kungen och senare kyrkan, medan man inte kan spåra någonting sådant vid tex Birka.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #66 skrivet: juni 17, 2012, 15:28 »
Intressant diskussion.

För att vara en stad i den mening som vi känner från de nordiska medeltidsstäderna har man ofta utgått från tre kriterier: topografiska, funktionella och rättsligt/administrativa. Dessa är lätt att fastställa när man har tillgång till skriftligt medeltidsmaterial men vilka av dessa kan beläggas enbart med arkeologin i fallet Uppåkra?

Topografiskt:
Här har mycket klargjorts. Bebyggelsens omfattning är redan kartlagd genom fosfatanalyser, lösfynd och inte minst totalskanning av hela området med markradar (magnetometer?). Till det topografiska kriteriet hör också kulturlagertillväxten och kulturlagrens sammansättning. På ett mycket stort område finns kulturlager på mellan en meter och över två meters djup. Som visas på mitt profilfoto längre upp i tråden är det mängder med tunna lager med stort inslag av lerlager. Exakt så ser lagerprofiler ut i våra medeltidsstäder, t.ex. Malmö. Kulturlagren i landsbygdens omgivande byar uppvisar inte denna struktur. Jag kan t.ex. inte påminna mig att jag sett något liknande i alla de byar runt Malmö som jag själv grävt i. Vad gäller bebyggelsens struktur i tomter och gator har man grävt för lite i Uppåkra för att få fram en analysbar bild. Att man ännu inte fått fram huskonstruktioner utöver de mera ceremoniella byggnaderna (jag har i varje fall inte sett några huslämningar från den bebyggelse som måste ha avgett dessa enorma kulturlager) visar på en omrörd lagersituation som också är mycket typisk för de medeltida städernas tätare bebyggelse.

Funktionella:
Templet (eller som försiktigare arkeologer säger: ”ceremonihallen”), den stora hallen, offerfynd etc visar på en mycket hög religiös närvaro. För övrigt indikerar lösfyndens sammansättning över bebyggelseområdet en omfattande handel och hantverk. I sommar ska man försöka undersöka ett parti där man misstänker hög hantverksintensitet. I framtiden kan man säker få fram intressanta resultat från olika delar av området som ger en bättre bild.

Rättsligt/administrativa:
Här vet man inget genom det arkeologiska materialet. Detta är således en svår brist om man ska kunna jämföra med medeltida städer.

Att Birka varit (och är) ifrågasatt som bärare av beteckning ”stad” hänger antagligen mycket samman med att platsen fram till grävningarna i Uppåkra varit en tämligen unik företeelse i Sverige. Nu har vi emellertid dessa två platser med en dignitet som jag vill mena är högre än centralortsbegreppet. Av 3 huvudkriterier uppfyller ju Uppåkra kanske 1,7 i dag, kanske 2 inom snar framtid. Att då kalla dessa två platser centralorter tycker jag är att sänka ribban. Tidigare har jag hört uttrycket stadsliknande samhälle för Uppåkra, vilket jag utifrån kriterierna ovan faktiskt tycker är ett bra uttryck.

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #67 skrivet: juni 17, 2012, 16:04 »
På den listan uppfyller ju tex Gamla Uppsala utan tvekan den funktionella punkten, och förefaller inte jätteannorlunda än Uppåkra på den topografiska. Även här har vi delar med tjocka kulturlager (hela Uppåkra har ju inte 2 meter tjocka kulturlager, utan endast vissa områden), omrörda lagersituationer med mycket lösfynd av hög kvalité, en stor yta. Profilfotot visar vad jag förstår ett av de områden med allra tjockast kulturlager, vid den centrala gården.

Jag vet inte, Uppåkra är en fantastisk plats men utifrån vad jag vet idag så är jag inte reda att höja upp den till något sorts "högre" skick än Skandinaviens andra centralplatser. Det är möjligt att den var större och rikare, men det förefaller inte helt belagt ännu.

Kollade lite snabbt hur stor yta de kända boplatslämningarna i Gamla Uppsala täcker, och enligt eniro.se ger en grov inramning av området ca 55 hektar. Det mesta av det är ju förstås inte undersökt, så hur stora områden som var aktiva samtidigt vet vi ju inte.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #68 skrivet: juni 17, 2012, 17:06 »
AndreasE. Ett sammahängande område på 40 hektar med kulturlager på mellan 1-2 meter som funnits under 1100 år skall du jämföra med.

Höga fosfathalter och omfattande fynd av avancerat hantverk samt ett kulthus ligger också i vågskålen.

Finns ingen centralplats i Danmark som är i närheten av Uppåkra  sammantaget men dom har i vissa enskilda aspekter fynd som slår Uppåkra.

Sorte Muld är den plats där man hittat flest guldgubbar. Andra platser i Danmark kan under kortare perioder ha varit större men har inte samma kontinuitet.

Jag kan Uppsala för dåligt för att diskutera denna fascinerande plats men ni har inte hittat ett kulthus där så här långt.

Sven Lagman. utmärkt sammanställning!

Uppåkra var en agrart inriktad plats under sina tidiga år men växte fram till en plats för avancerat hantverk ganska snabbt.

Som Sven säger har man inte grävt i den omfattning så att man kan säga något bestämt om övriga byggnader på platsen.

Lund, som grundades 990 ekr var också agrart inledningsvis, enligt samma Uppåkrabok som jag nämnt tidigare.

Thomas I

Utloggad Stfan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 72
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #69 skrivet: juni 17, 2012, 17:32 »
citat
Andreas E
På den listan uppfyller ju tex Gamla Uppsala utan tvekan den funktionella punkten, och förefaller inte jätteannorlunda än Uppåkra på den topografiska. Även här har vi delar med tjocka kulturlager (hela Uppåkra har ju inte 2 meter tjocka kulturlager, utan endast vissa områden), omrörda lagersituationer med mycket lösfynd av hög kvalité, en stor yta. Profilfotot visar vad jag förstår ett av de områden med allra tjockast kulturlager, vid den centrala gården.

Jag vet inte, Uppåkra är en fantastisk plats men utifrån vad jag vet idag så är jag inte reda att höja upp den till något sorts "högre" skick än Skandinaviens andra centralplatser. Det är möjligt att den var större och rikare, men det förefaller inte helt belagt ännu.

Kollade lite snabbt hur stor yta de kända boplatslämningarna i Gamla Uppsala täcker, och enligt eniro.se ger en grov inramning av området ca 55 hektar. Det mesta av det är ju förstås inte undersökt, så hur stora områden som var aktiva samtidigt vet vi ju inte.
slut citat.

Ang GU så har av vad jag förstått en av de senare undersökningarna visat att uppsala före 500 inte nänmnvärt aviker från landskapet i övrigt vad gäller fyndtäthet
sedan är väl de boplatslämningar du hänvisar till vare sig helt sammanhängande eller undersökta vilket gör att du hävdar att
GU kan vara lika stort som Uppåkra men det är ren spekulation precis som med att ex. Visingsö kan ha varit ett jättegravfält.
Som sagt några 30000 metallfynd och 45000 fynd totalt det finns väl inte i GU eller (då menar jag inte gravfynd)?

Hehe såg just att man skall gräva mer i år 70 - 80 cm lager från år 500-1000 är ju inte så illa skall verkligen bli kul att få se resultaten av de undersökningarna.
http://projektwebbar.lansstyrelsen.se/arkeologigamlauppsala/Sv/nyheter/2012/Pages/vi-bryter-ny-marken.aspx


Stefan Ahl
Mot dumheten kämpa även gudarna förgäves

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #70 skrivet: juni 17, 2012, 19:14 »
Just nu undersöks ca 70 000 kvadrameter i östra delen av Gamla Uppsala, vilket förefaller vara den delen av bebyggelsen som beboddes av slavar, hantverkare och andra stödjande människor. Hela området är bebyggt (eller gravfält), och dateringarna kommer nog sträcka sig längre än mellan 500 och år 1000, även om fokuset nog ligger i den perioden. Boplatsen sträcker sig förstås även utanför det område som nu undersöks. Själva centrala Gamla Uppsala, på åsen där kyrkan och kungsgården ligger, har dateringar från både bronsålder och tiden runt år 0. Tyvärr vet vi inte hur bebyggelsens utveckling ser ut, då det området är svårt skadat av kyrka och kyrkogård.

 Innan de nuvarande undersökningarna har det utförts förundersökningar och geofysiska undersökningar, så vi har ganska bra koll på bebyggelsens utbredning. De resta stenarna som upptäcktes under förundersökningen förefaller inrama ett ännu större område, men delar av det bestod troligtvis av öppna ytor där man utförde religiösa riter, där besökare kunde sätta upp tillfälliga läger, och där marknader och ting kunde hållas.

När det gäller de 45000 fynden så har GU aldrig genomgått någon systematisk metalldetektorundersökning. Det mesta av bebyggelsen ligger under modern bebyggelse som inte har varit tillgänglig för metalldetektorister, så man har framför allt gått på fälten i områdets mer perifera delar. Den tunga leran gör dock att man bara tränger ner några cm i jorden med detektorn. Hallen som har undersökts är utstädad och innehåller i stort sett inga föremål över huvud taget, men de husoffer som hittades förra året visar tydligt att huset var lika påkostat och utsmyckat som dess motsvarigheter på andra platser. Förhoppningarna är att dess föregångare, som troligtvis dateras till sen folvandringstid/tidig vändeltid, inte kommer vara lika städad ifall den någonsin undersöks. Hallbyggnade på den norra platån har visat sig hysa högstatushantverk, bland annat landets största fynd av granatsplitter från cloisonné-hantverk.

Hur som helst, den här tråden handlade väl inte om Gamla Uppsala. Det vara bara en jämförelse för att visa att även om Uppåkra är jättehäftigt, och mycket väl skulle kunna vara Skandinaviens största centralplats och första stad, så är den, utifrån vad vi vet idag, inte så unik som vissa vill få det att låta som. Alla de platser som ingår i den här gruppen av centralplatser, som Gudme, Lejre, Tissö, Jelling och Avaldsnes delar många av de attribut som Uppåkra visar, samtidigt som de alla är unika på sitt sätt. 

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #71 skrivet: juni 17, 2012, 19:52 »
Just nu undersöks ca 70 000 kvadrameter i östra delen av Gamla Uppsala, vilket förefaller vara den delen av bebyggelsen som beboddes av slavar, hantverkare och andra stödjande människor. Hela området är bebyggt (eller gravfält), och dateringarna kommer nog sträcka sig längre än mellan 500 och år 1000, även om fokuset nog ligger i den perioden. Boplatsen sträcker sig förstås även utanför det område som nu undersöks. Själva centrala Gamla Uppsala, på åsen där kyrkan och kungsgården ligger, har dateringar från både bronsålder och tiden runt år 0. Tyvärr vet vi inte hur bebyggelsens utveckling ser ut, då det området är svårt skadat av kyrka och kyrkogård.

 Innan de nuvarande undersökningarna har det utförts förundersökningar och geofysiska undersökningar, så vi har ganska bra koll på bebyggelsens utbredning. De resta stenarna som upptäcktes under förundersökningen förefaller inrama ett ännu större område, men delar av det bestod troligtvis av öppna ytor där man utförde religiösa riter, där besökare kunde sätta upp tillfälliga läger, och där marknader och ting kunde hållas.

När det gäller de 45000 fynden så har GU aldrig genomgått någon systematisk metalldetektorundersökning. Det mesta av bebyggelsen ligger under modern bebyggelse som inte har varit tillgänglig för metalldetektorister, så man har framför allt gått på fälten i områdets mer perifera delar. Den tunga leran gör dock att man bara tränger ner några cm i jorden med detektorn. Hallen som har undersökts är utstädad och innehåller i stort sett inga föremål över huvud taget, men de husoffer som hittades förra året visar tydligt att huset var lika påkostat och utsmyckat som dess motsvarigheter på andra platser. Förhoppningarna är att dess föregångare, som troligtvis dateras till sen folkvandringstid/tidig vendeltid, inte kommer vara lika städad ifall den någonsin undersöks. Hallbyggnade på den norra platån har visat sig hysa högstatushantverk, bland annat landets största fynd av granatsplitter från cloisonné-hantverk.

Hur som helst, den här tråden handlade väl inte om Gamla Uppsala. Det vara bara en jämförelse för att visa att även om Uppåkra är jättehäftigt, och mycket väl skulle kunna vara Skandinaviens största centralplats och första stad, så är den, utifrån vad vi vet idag, inte så unik som vissa vill få det att låta som. Alla de platser som ingår i den här gruppen av centralplatser, som Gudme, Lejre, Tissö, Jelling och Avaldsnes delar många av de attribut som Uppåkra visar, samtidigt som de alla är unika på sitt sätt.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #72 skrivet: juni 17, 2012, 20:36 »
AndreasE. 
"Hur som helst, den här tråden handlade väl inte om Gamla Uppsala. Det vara bara en jämförelse för att visa att även om Uppåkra är jättehäftigt, och mycket väl skulle kunna vara Skandinaviens största centralplats och första stad, så är den, utifrån vad vi vet idag, inte så unik som vissa vill få det att låta som. Alla de platser som ingår i den här gruppen av centralplatser, som Gudme, Lejre, Tissö, Jelling och Avaldsnes delar många av de attribut som Uppåkra visar, samtidigt som de alla är unika på sitt sätt. "

Jag repeterar: Kontinuitet sedan 100 fkr till 1000 ekr inom ett och samma område. Höga fosfathalter inom ett minst 40 hektar stort område.
Kulthus eller Hedna-tempel  som inte hittats i Uppsala ännu. Kulturlager på mellan 1-2 meter och fynd av hantverksverksamhet över hela området.
Sensationella hantverksfynd i metall samt bägaren i kulthuset. Vapenoffer och fragmentet av paradhjälmen.

Inte minst Musse Pigg föddes i Uppåkra och åkte med Leif Eriksson till Amerika ;-)

Allt detta efter att man bara har undersökt en liten del av området med grävningar.

Uppsala är en viktig och intressant plats men har hittills inte toppat det man har hittat i Uppåkra.

Jag skrev tidigare att de danska centralplatserna inte når upp till Uppåkras sammanlagda profil men sticker ut under kortare perioder.

Eftersom jag inte bedriver egen forskning är det vad jag har läst mig till.

Hur stora ytor ni undersöker i Uppsala är en sak men vad ni hittar är en annan.

Intressant diskussion AndreasE. Jag är glad över att ha möjligheten att diskutera med dig och alla andra kloka personer som deltar här.

Thomas I

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #73 skrivet: juni 17, 2012, 20:47 »
Uppsala är inte enbart orten, den omedelbara området är mkt intressant, man ser exempelvis Gla Uppsala kyrka mkt tydligt från Valsgärde. Man har hittat mkt intressanta fynd från det lilla man grävt. Förstår inte konkurrensen här, mest vinner...vadå? Skåne var en bördig och betydande region och sannolikt självständigt länge, de hade likt många orter/platser starka förbindelser med östersjöregionen. Kontinuitet för Uppsala sträcker sig åtminstonde från 200-talet till 1100-talet som centralplats. Indoeuropeiska ursamhällets stratifiering/struktur centrerades kring ära och elit redan från stäpperna.Centralplatser har alltid funnits. Läste fö kring samhällena i Det Gamla Europa, nuv. Bulg/Rumänien, speciellt Donaus nedre del. Städer/orter som låg under tusentals år på samma plats med svarjord som tillslut bildade mindre berg, över tio meter ! och där ytterområdena bara var några meter !! Fynden otroligt rika och då talar vi om stenålder/kopparålder !!!
Erik

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #74 skrivet: juni 17, 2012, 21:55 »
Frågvis Amatör, det handlar inte om att toppa Uppåkra, eller att en plats är bättre eller sämre än den andra. Allt jag säger är att platserna på många sätt är mycket lika, och att skillnaderna till stor del beror på saker som undersökningsgrad (i Uppåkra är den centrala storgården extensivt undersökt men själva byläget dåligt känt förutom genom karteringar och metalldetektering, i Gamla Uppsala har bara mindre nedslag gjorts här och där, men då över fler delar av den totala bebyggelsen), topografiska skillnader (Uppåkra som ligger på en relativt platt fullåkersbyggd, Uppala i ett sprickdalslandskap där bebyggelsen är uppdelad mellan ås och dalgång), tafonomiska aspekter (i Uppåkra överges bebyggelsen relativt plötsligt och lever endast kvar som en begränsad bebyggelse bestående av en eller ett par gårdar, i Uppsala kvarlever den extensiva bebyggelsen in i senmedeltid med domkyrka och mellansveriges största by som påverkar de förhistoriska lämningarna) osv.

För 15e gången, Uppåkra är en fantastisk plats, och kan mycket väl ha varit Skandinaviens största centralplats under perioder, men jag anser att det är för tidigt för att prata om det som en stad, framför allt när man beskriver det som en monolitisk plats som var likadan i 1100 år, vilket jag tror att de flesta arkeologer skulle säga är ytterst osannolikt.

Förresten, ledsen för dubbel-inläggen. Forumet krånglar för mig, ser konstigt ut när jag försöker posta och uppför sig lite oberäkneligt....

Utloggad Stfan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 72
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #75 skrivet: juni 17, 2012, 22:03 »
Uppsala är inte enbart orten, den omedelbara området är mkt intressant, man ser exempelvis Gla Uppsala kyrka mkt tydligt från Valsgärde. Man har hittat mkt intressanta fynd från det lilla man grävt. Förstår inte konkurrensen här, mest vinner...vadå? Skåne var en bördig och betydande region och sannolikt självständigt länge, de hade likt många orter/platser starka förbindelser med östersjöregionen. Kontinuitet för Uppsala sträcker sig åtminstonde från 200-talet till 1100-talet som centralplats. Indoeuropeiska ursamhällets stratifiering/struktur centrerades kring ära och elit redan från stäpperna.Centralplatser har alltid funnits. Läste fö kring samhällena i Det Gamla Europa, nuv. Bulg/Rumänien, speciellt Donaus nedre del. Städer/orter som låg under tusentals år på samma plats med svarjord som tillslut bildade mindre berg, över tio meter ! och där ytterområdena bara var några meter !! Fynden otroligt rika och då talar vi om stenålder/kopparålder !!!

Mhh vad finns det för arkeologiska bevis för att Uppsala var en centralort mellan 200-450 500 tal?
Jag vill inte på något sätt förminska Uppsalas arkeologiska betydelse bara påpeka att det är bättre att låta
arkeologin tala än lita på ett par hundra år (i bästa fall) böcker. Så låt oss se vad utgrävningarna ger.
Apropå monolitisk det är väl just det som verkar så konstigt med Uppåkra I alla fall templet verkar ju ha en fullständigt unik kontinuitet

Stefan Ahl
Mot dumheten kämpa även gudarna förgäves

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #76 skrivet: juni 17, 2012, 22:09 »
AndreasE. Om jag beskrviit Uppåkra som en monoltiskt plats under 1100 år har jag varit otydlig men jag skrev ett inlägg tidigare, baserat på vad som skrivits om Uppåkra, att det var en agrar plats intitialt. Tror även att jag skrev att Lund runt 990 ekr var en agrar plats, inledningsvis, men det har kanske försvunnit?

Thomas I

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #77 skrivet: juni 17, 2012, 22:24 »
Att den centrala gården har en fantastisk kontinuitet betyder inte att den totala bebyggelsen ser likadan ut under hela den tidsperioden. Utan att ha undersökt saken så tycker jag inte att man ska påstå någonting sådant. Hallbyggnaderna vid kultbyggnaden har ju tydligen inte haft samma sorts kontinuitet som kultbyggnaden själv.

När det gäller Gamla Uppsala under perioden 200-500 så är det komplicerat. Det finns ganska många dateringar från perioden från de småskaliga undersökningar som gjorts genom åren, men på grund av att det lilla gravmaterial man har främst har varit från vendeltid/vikingatid så har de oftast bortförklarats som spår av småskalig bebyggelse som "röjdes undan" när någon kom utifrån och monumentaliserade platsen i slutet av 500-talet. Man har ju sedan länge sett kungshögarna som "founder-graves", alltså att de skulle representera den första generationen av den elit som tog platsen i besittning. Alltså måste äldre dateringar representera någonting separat.

Idag svajar den här tolkningen. Det finns nya dateringar från kungsgårdsplatåerna som är äldre, men de är inte publicerade ännu. Den äldre järnåldersbebyggelse som grävdes ut i dalgången nedanför Tunåsen (där GU ligger) tolkades som specialiserade boplatser som lydde under en resursstark huvudort som man inte hittat ännu. Gamla Uppsala är den närmaste strategiska platsen i området, och skulle därmed kunna vara en kandidat.

Om jag får komma med en tolkning av det material som finns idag, så skulle jag säga att vi har tydliga arkeologiska tecken på kontinuitet på platsen från åtminstone år 0 och framåt, men att vi ännu inte kan säga säkert när den fick centralplatskaraktär.   

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #78 skrivet: juni 17, 2012, 22:30 »
AndreasE. Om jag beskrviit Uppåkra som en monoltiskt plats under 1100 år har jag varit otydlig men jag skrev ett inlägg tidigare, baserat på vad som skrivits om Uppåkra, att det var en agrar plats intitialt. Tror även att jag skrev att Lund runt 990 ekr var en agrar plats, inledningsvis, men det har kanske försvunnit?

Thomas I

Men vad säger att platsen inte varit agrar under hela sin livslängd? Bara för att det specialiserade hantverket ökar i mängd betyder det inte att platsen slutar vara agrar.

Vad jag vill peka på är att i stort sett alla boplatser vi känner till går upp och ner i storlek, att ytor utnyttjas, överges och sedan åter utnyttjas. De sorters undersökningar som har gjorts av Uppåkras boplatsområde utanför den centrala storgården (fosfatkarteringar, geofysiska undersökningar, metalldetektorundersökningar) kan inte säga hur den kronologiska sekvensen ser ut, och vilka delar som använts samtidigt. Att bara anta att hela området varit bebyggt under hela perioden känns underligt för mig.   

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Intressanta nya fynd i Uppåkra
« Svar #79 skrivet: juni 18, 2012, 00:07 »
Kan inte annat än fundera över dessa jämförelser av det ena och det andra och samtidigt undra om inte lokalpatriotismen faktiskt flödar vilt och ganska ohämmat...   Det verkar väldigt viktigt att påminna alla om att det "egna" området minsann har både ditt och datt.
 
Vad ska det leda till?  Om Uppåkras areal är något större, lagren lite djupare och fynden något rikare...  vad säger det oss egentligen?
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"