Författare Ämne: Nya fynd i Gamla Uppsala  (läst 420107 gånger)

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #80 skrivet: september 13, 2011, 15:37 »
Tack. Men visst gjordes det fler utgrävningar Gamils, under flera år i början av 90-talet, och inte bara på södra kungsportsplatån? Det grävdes bl a på andra sidan vägen, norr om platåerna. Finns det rapporter från de andra grävningarna också?

Provgrävningarna på Norra Gärdet som skedde i samma veva finns rapporterade i samma bok och del två som kom ut 1996.

Alström, U. & Duczko, W., 1993. "Norra gärdet (RAÄ 281). Utgrävningen 1992." i Arkeologi och miljögeologi i Gamla Uppsala. Studier och rapporter 1. W. Duczko (red.). OPIA 7, Uppsala.

Alström, U. & Duczko, W., 1996. "Norra gärdet. Utgrävningar 1993, 1994." i Arkeologi och miljögeologi i Gamla Uppsala. Studier och rapporter 2. W. Duczko (red.). OPIA 11, Uppsala.

Sen finns även
Nordahl, E., 1996. "...templum quod Ubsola dicitur..." i arkeologisk belysning. Aun 22, Uppsala.

och SAU har gett ut "I maktens närhet. Två boplatsundersökningar i Gamla Uppsala", SAU skrifter 1 (2000).

Från alla dem kan man nog leta sig fram till rapporter om mindre grävningar runt Gamlis.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #81 skrivet: september 13, 2011, 15:41 »
Vad jag förstår så är det snarare kluvorna som hållt upp väggen, och så har tex plank suttit mellan kluvorna. Eftersom att husen har haft tak- och väggbärande stolpar innanför i en inre vägg, så behövde den yttre väggen inte bäras upp av hela stolpar.

Bara så jag fattar rätt: Det är alltså den inre väggen som varit lerklinad, mellan de takbärande stolparna?
Kan man då spekulera i vad funktionen av yttervägen har varit, om nu redan innerväggen var tät? Om det nu är som CarlThomas säger så gör ju inte den extra isoleringen här så stor skillnad i inne-klimatet. Är det utseendet kanske?

Ja, jag vet, det är för tidigt att uttala sig, men kanske vet du något exempel från annat håll.

/Mats

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #82 skrivet: september 13, 2011, 15:46 »
Tror inte att det är helt klart ännu. Den yttre väggen skulle tex kunna vara en fackverkskonstruktion mellan kluvorna och därmed vara lerklinad. Men vad jag kan säga är att lerkliningen verkar ha varit slammad med en vit yta, så oberoende av om den var riktad in i huset eller utåt så såg det nog tjusigt ut. Om ytterväggen snarare var täckt av stående plankor som en stavkyrka så var kanske insidan av plankorna lerklinad och slammad vit. Vi har väldigt få avtryck av slanor i lerkliningen vilket skulle kunna tyda på att den snarare satt mot slätare plankor.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #83 skrivet: september 13, 2011, 23:14 »
Det där med att bara värmestrålningen värmer och att isolerade väggar inte har betydelse är inte korrekt.
 
Värmestrålningen kommer att värma upp annan materia, människor, ting och även luft. Om från och tillflödet av luft är kontrollerat kommer en stor del av luften bli kvar relativt länge i rummet även om den är varm.
Den heta luften över elden kommer att skapa viss tubulens om öppningen är tillräckligt liten, denna turbulens kommer att hålla kvar den varma luften  i rummet Effekten kan ses med blotta ögat genom att en del rök stannar i rummet. Turbulensen kommer då att medföra att varm luft sprider sig i rummet.  Se bifogad bild.
 
 
Isolerade väggar är alltså av mycket stor betydelse även om man har en rököppning i taket eller i gavelnocken.  Poängen är att hålla rököppningen lagom liten.
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #84 skrivet: september 14, 2011, 00:43 »
Yngwe, ett normalt vikingahus var uppskattningsvis ca 8 x 4 meter samt 3 meter högt, det innehöll då ca 100 kubikmeter luft. Denna luft byttes då ut 5 ggr på en timme, alltså var 12:e minut var all luft i huset utbytt mot ny luft utifrån i en ständig process där drygt 8 kubikmeter luft drogs in i huset varje minut.

Tänk dig en vikingabostad, liten eller stor, som en enorm eldstad i en modern spis – där det då brinner en liten eld i dess mitt. Genom att justera spjället i skorstenen – samt lufttillförseln med en lucka eller skruv – så kan du bestämma hur elden skall brinna, snabbt eller långsamt. Elden skapar värme och rökavgaser som lyfts uppåt och ut genom skorstenen – och den luft som då lämnar eldstaden ersätts med ny kall luft utifrån.

Våra förfäder hade inte något spjäll eftersom de enbart hade en rököppning i taket, därmed kunde de inte bromsa upp rökavgaserna. Samma mängd luft som fördes ut av rökavgaserna (500 kubikmeter per timme) sugs då in i huset utifrån, antingen genom allmänt drag – eller genom bestämda draghål. Det enda sättet man hade var alltså att bestämma rököppningens storlek  – som i sin tur bestämde eldens storlek = mängden rökavgaser måste balanseras mot rököppningens storlek.

Man kan alltså säga att rököppningens storlek är detsamma som en fast inställning av ett spjäll.

I viss mån har du rätt, även luft värms upp av strålningsvärmen. Problemet är hela tiden att varm luft stiger uppåt, ju varmare den är ju snabbare stiger den – och därmed blir det kallare på golvnivån där man sitter. Blir det för trångt i rököppningen hinner röken/varmluften inte ut – och bostaden blir rökfylld…

Vår veddebatt gick igenom det här många gånger… Det är fysiska lagar som styr det här.

Först när man började elda i öppna spisar – och att därmed rökavgaserna fördes ut ur huset kontrollerat genom en skorsten – kunde man börja isolera sina hus för att behålla värmen(varmluft) i huset – som då för första gången blev rökfritt – eller i alla fall nästan rökfritt. Då är vi inne på medeltiden.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #85 skrivet: september 14, 2011, 08:45 »
Detta gäller dock enbart om man förutsätter att dom inte hade ett innertak, och att de inte kunde täcka hålet med något likt ett spjäll?

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #86 skrivet: september 14, 2011, 11:29 »
Detta gäller dock enbart om man förutsätter att dom inte hade ett innertak, och att de inte kunde täcka hålet med något likt ett spjäll?

Jag utgår från att de kunde variera storleken på rökhålet, motsatsen känns väl mindre troligt?

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #87 skrivet: september 14, 2011, 11:45 »
Självklart kan man justera rököppningen, och därmed justera utsläppet. 
Utan det hade det ju dessutom regnat rakt ner i eldstaden. 
 
 
 
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Stfan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 72
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #88 skrivet: september 14, 2011, 18:05 »
Hej allihop!
Jag pratade lite med min sambo om det här med dubbla ytterväggar (hon har varit med och byggt vikingahuset i
Älvängen bokstavligt talat) . Det man vinner med de dubbla väggarna är inte bara att det isolerar, det ger också mycket bättre stabilitet. Detta gör att man kan ha som i Älvängen fall en loftgång med öppning i taknivå.
I Älvängens fall så har man byggt med rököppningar vid gavlarna (det funkar rätt så bra). Man har 3 tillluftsgångar direkt till härden via luftgångar från utsidan huset. På Orkney så såg jag för många år sedan resterna av långhus som hade stora stenlagda luftschakt från långsidorna in till härdplatsen. Jag såg  en väldigt fin rökluckefunktion,  på  vikingahuset vid Tofta vikingagård för några år sedan(Gotland ), jag tror att förlagorna var från östra sidan av Östersjön om jag inte minns fel.

Stefan
Mot dumheten kämpa även gudarna förgäves

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #89 skrivet: september 14, 2011, 18:34 »
Vad det gäller hallbyggnaden på södra platån så har man inte hittat var den centrala härden låg. Den delen av hallen har troligtvis inte grävts ut ännu.

Samtidigt ska det sägas att det vad jag förstår är vanligt att man inte hittar rester av någon stor härd i stora hallbyggnader, och att man bland annat har förklarat det med att den kan ha varit uppbyggd på någon sorts plattform.

När det gäller uppvärmningen av husen, kan man inte förutom eldstaden använt fyrfat spridda runt om i rummet till uppvärmning och belysning? Har för mig att jag hört någon diskussion om det, men kommer inte ihåg vart... 

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #90 skrivet: september 14, 2011, 19:06 »
En längre diskussion om huskonstruktion, eldplats, luftkanaler och vedförbrukning finns här:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php


“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #91 skrivet: september 14, 2011, 19:41 »
Sindre, något innertak har aldrig, av förklarliga skäl, hittats. Innertak är alltså en hypotes. Dessutom, jag har svårt att se dess fördelar när man har en rököppning i taket. När man började elda i öppna spisar som hade en skorsten ut – då gör ett innertak nytta.

Supergeten, om du förutsätter att man kunde reglera rököppningens storlek så vill jag gärna veta varför man behövde göra detta, det måste alltså ha funnits en nytta med det. Den nyttan måste alltså ha ett högre värde än att man sitter på sin vanliga plats och eldar sin vanliga eld utan att behöva ställa in någonting i rököppning eller draghål. Förklara gärna vad det är man vinner?

Yngwe, nej, det regnar normalt inte ned i eldstaden eftersom värmen från elden förgasar regndropparna innan de hinner ned till eldstaden. Vid kraftigt regn når en del dropparna eldstaden, vid mycket kraftigt regn kan till och med elden slockna på grund av regnet – men så kraftigt regn förekommer sällan.

Man kan ha ett regnskydd ovanför rököppningen om man så vill – men om man väljer detta så uppstår det en del konsekvenser. Fundera lite över dessa konsekvenser. Vad är det som händer? Svaret är enkelt eftersom de fysiska lagarna styr det hela.

Vad jag, uppriktigt sagt, har lite svårt att förstå är tron på att man förr gjorde allting mycket besvärligt för sig. Det absolut enklaste sättet att skaffa ved har jag beskrivit i andra trådar, alltså från rot till eldstad. Detta sätt är det MINST arbetsamma – och det ger MEST energi = mängden ved minimeras, lägst vikt fraktas, veden är lätt att klyva, lätt att stapla, ger maximalt med energi (strålingsvärme), innehåller minimalt med vatten, lätt att tända, osv.

I den debatten möttes jag av argument som skulle öka arbetet med veden till det dubbla, ge mycket tungt arbete, tunga frakter, svårkluven ved, obehaglig illaluktande fuktig miljö när man eldar, svårigheter att tända eld – och en låg värmeutveckling där största delen av eldens energi gick åt att koka bort vatten i veden = låg strålningsvärme.

 Jag blev inte imponerad av den debatten måste jag ärligt säga.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #92 skrivet: september 14, 2011, 20:28 »
Jag tror att det är dags för en snabb helhetsbild av ved och eld…

Människan har, vad man tror idag, kunnat göra upp eld själv i 800.000 år. Vissa forskare påstår att det är 1,5 miljoner år – men några arkeologiska bevis för detta har inte kunnat presenteras.
Man eldade på marken utomhus – samt på golvet i en härd inomhus, under ca; 799.000 år. Under de sista 1000 åren har en utveckling skett.

Elden lyftes eventuellt upp på en låg plattform under sen bronsålder i större byggnader av ergonomiska skäl, alltså matlagning för många människor som bodde i byggnaden.

Under medeltid, för ca ca: 800 år sedan, börjad man använda öppen spis, d.v.s. en av tre väggar innesluten eld vars rökavgaser fördes ut genom en skorsten. Det var då första gången man fick lokalen man eldade i hyggligt fri från rök.

Den öppna spisen gav lärdomen att man kan bygga den större för att få ett värmemagasin som sedan under natten långsamt avgav sin värme. Man lärde sig också att man utnyttjade mer energi av veden, nu upp till 10% - mot tidigare bara 5%.

Detta ledde fram till att kakelugnen introducerades på 1700 talet. Kakelugnen gav värme, utnyttjade ca 50-70% av vedens energi till värme - vilket innebar att vedförbrukningen sjönk med drygt 50% för värmeenergin – men – man kan inte laga mat i en kakelugn så man hade fortfarande kvar den öppna spisen i köket för att laga mat – och för att få ljus från elden - och den öppna spesen drog samma ved som vanligt - men nu elade man enbvart för mat - och ljus. Värmen fick man från kakelugnen.

Gjutjärnsvedspisen introducerades ca 1830 första gången – och fick ett stort motstånd. Detta framför allt av två skäl. Köpte man en dyr vedspis – måste man även köpa ny köksutrustning, alltså kastruller och grytor med plan botten, vilket gjorde det hela till en dyr investering. Framför allt hade man motstånd till att stänga inne elden eftersom man då förlorade sin belysning – och man var även tvingar att köpa fotogenlamor – och blev beroende av fotogen till lamporna. Man förlorade även strålningsvärmen från elden som man var van vid att ha.

Vedförbrukningen i Stockholm var 1860, 14,5 kubikmeter ved per hushåll – och det fanns 27.715 hushåll i Stockholm samma år = man förbrukade i Stockholm 401.186 kubikmeter ved per år. Notera att kakelugnar och vedspisar användes, alltså att vedförbrukningen 1860 hade sjunkit med 50% mot tidigare.

Först 1900 finns det statistik på fotogenförbrukningen som då var 33 liter per år och hushåll, (vedförbrukningen samma år var då 5,1 kubikmeter – men man använde då även kol (360 liter) och stadsgas (161 kubikmeter) per hushåll.

Vad vi ser är alltså hur vedförbrukningen minskar kraftigt mellan 1850 och 1900 – och hur vedledningen ersätts med kol och gas – samt hur man får ljus genom fotogenlampor och gas istället för från den öppna elden. Detta är då alltså för bara ca 150 år sedan.

Ovanstående är en kort helhetsbild av spisens/vedens/eldens historia. Utifrån den kan vi då diskutera detaljer, t.ex om spjäll fanns under vikingatid.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #93 skrivet: september 14, 2011, 20:32 »
Nja, jag bara förutsatte att man hade lärt sig detta - tänker lite på hur man reglerade röknivån/värmen i bastu/svettstugor.
Man borde ha haft rätt god kunskap om detta.

...men jag inser att jag gissar rätt vilt här ;)

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #94 skrivet: september 14, 2011, 20:59 »
Supergeten, tack för ditt svar. :)

Lufttryck strävar alltid mot att jämna ut sig. Jag tror inte att man förstod det vid denna tid. Utgående rökavgaser skapar ett undertryck i huset – och huset kompenserar detta genom att dra in ny luft utifrån för att jämna ut lufttrycket. Det är ju så det hela fungerar. Husen blev därmed dragiga. Hur det fungerade tror jag att man var klar över – men inte den fysiska orsaken.

Draget upplevdes mycket negativt eftersom man blev ”stekt” framifrån och ”djupfryst” på ryggen. Därför lärde man sig att styra inkommande kalluft till vissa platser där man normalt inte satt = det blev draghål, senare luftkanaler så nära eldstaden som möjligt, senare luftkanaler ända fram till eldstaden.

Jag tycker att de hade kommit ganska långt faktiskt!

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #95 skrivet: september 14, 2011, 23:31 »
Jag kommer nu vara extremt envis Thomas. Men då det lämnar Gamla Uppsala tar jag det i en egen tråd!
 
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #96 skrivet: september 14, 2011, 23:59 »
Sindre, något innertak har aldrig, av förklarliga skäl, hittats. Innertak är alltså en hypotes. Dessutom, jag har svårt att se dess fördelar när man har en rököppning i taket. När man började elda i öppna spisar som hade en skorsten ut – då gör ett innertak nytta.

Ett innertak med hål i och öppningar i gavlarna på huset ger ett korsdrag på "övervåningen", en "vind", vilket i sin tur ger ett litet undertryck i huset som drar ut röken. Jag anser det också självklart att man kunde justera storleken på hålet i innertaket.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #97 skrivet: september 15, 2011, 09:09 »
På Orkney så såg jag för många år sedan resterna av långhus som hade stora stenlagda luftschakt från långsidorna in till härdplatsen.

Var det möjligen vid Brough of Birsay på Orkney? Har för mig att jag kommer ihåg en sådan stenlagd gång vid ett eller flera av långhusen där, men jag kommer inte ihåg om det tolkats som luftschakt, det var några år sedan jag var där. Ändå måste jag säga att det inte är troligt att det var vanligt i Sverige - detta hade arkeologerna absolut hittat vid åtminstone några av de långhus som grävts ut under årens lopp. (Däremot hittades väl sådant luftschakt i hyddbotten i Vuollerim men då är vi tillbaka till 4000 f.Kr.).

Jag ger en länk här till platsen. De husen jag avser här syns enbart på bilden längst ned på sidan, i sluttningen. Husen med "Norse sauna" etc. närmare stranden är något senare och av en helt annan konstruktion än det vi pratar om här.
http://www.undiscoveredscotland.co.uk/westmainland/broughofbirsay/index.html

/Mats

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #98 skrivet: september 15, 2011, 09:19 »
Samtidigt ska det sägas att det vad jag förstår är vanligt att man inte hittar rester av någon stor härd i stora hallbyggnader, och att man bland annat har förklarat det med att den kan ha varit uppbyggd på någon sorts plattform.

Ja, det stämmer nog att det inte är så vanligt. Man hittade t.ex. ingen stor härd i platåhuset i Karsvik i Bromma häromåret, men man är nog inte färdig med hela ytan där ännu. Någon skrev i forumet om Ytterby vid Göteborg, har man hittat någon stor härd där i något av långhusen?

Jag var med vid utgrävningen av platåhuset i Oxhagen, Julita, Södermanland, där hittade vi dock en ganska stor härd i mitten av huset. Däremot inget luftschakt eller så, men där var platån uppbyggd av ganska stora stenar med gott om luft emellan (skärsleven bara ramlade ned när man kommit genom lerpackningen!). Så man kan ju spekulera om luft i själva verket kom in till härden underifrån, genom denna luftiga stengrund.

/Mats

Utloggad liothida

  • Stammis
  • Antal inlägg: 433
SV: Nya fynd i Gamla Uppsala
« Svar #99 skrivet: september 15, 2011, 15:34 »
Ytterligare en reflektion. Den väldiga hallen i Gamla Uppsala övergavs alltså i slutet av 700-talet (brann av ngn anledning och återuppbyggdes inte). Det sammanfaller i så fall tidsmässigt med att en liknande hall anläggs, nämligen Hovgården på Adelsö (liksom intilliggande stad på Björkö). Spekulationer någon?