Samtida med Jordanes är dock brakteaterna. Spridningen av dessa har en tydlig slagsida mot väster. I öster är det Gotland, Öland och Bornholm (dvs öar som är skilda från "Scandza") som utmärker sig:
Visst, men brakteaternas spridning är ju snarast en intern kulturell fråga, och säger inte så mycket om handelsvägar. Man kan hitta massor av sådana här mönster om man letar efter dem. Tex har solidus en tydlig östskandinavisk spridning, med Mälardalen och östersjööarna som de fyndrikaste regionerna. Samma sak gäller för guldsmycken med cloissoné-arbeten.
När det gäller äldre runristningar så är inte mönstret särskilt tydligt. Antalet inskrifter från Östergötland, Mälardalen, Gotland och Blekinge matchar utan problem antalet ristningar från svenska västkusten. Man måste räkna in Norge och Danmark för att se någon större skillnad, vilket ju blir lite missvisande då det innebär att vi jämför områden med otroligt stor skillnad i befolkningsunderlag (Norge + Danmark + svenska västkusten versus svenska östkusten).
Jag tror att handelsvägen på västsidan av Skandinaviska halvön var betydelsefull i ett europeiskt perspektiv från 400-talet och framåt. Den kanske inte riktigt kunde mäta sig med siden- och bärnstensvägarna då produkterna från midnattssolens land inte var fullt lika exklusiva. De exportvaror som gick söderut var, förutom de av Jordanes omtalade pälsverken, bl.a. valrossbetar och -hudar.
Absolut, handelsvägen på Skandinaviska halvöns västsida var säkert betydelsefull. Det håller jag full med om. Men samma sak måste även sägas om Östersjön. Östersjööarnas och östkustens arkeologiska rikedom kan inte tolkas på något annat sätt.