Det finns ganska mycket skrivet om fynd av neolitiska s.k. dödshus i Danmark. Redan CJ Becker behandlade ämnet i början av 1970-talet. Vill minnas att en kort sammanfattning finns i den populärt hållna "Da klinger i muld - 25 års arkeologi i Danmark" - red. Hvass & Storgaard. Den kom 1993 och rätt OK.
Själv var jag delaktig i att fuska bort två förmodade neolitiska dödshus utanför Stävie i västra Skåne i början av 1990-talet. Två närmast identiska, kvadratiska stolpburna byggnader på 7,5 x 7,5 meter. Husen kom i ett område (höjdläge) utan normala boplatsspår, men med väldigt spännande tidigneolitiska offergropar strax intill. En av hålorna innehöll förutom karaktäristisk keramik hela 95 skivskrapor, allt inbäddat i ett lager så fett & svart att man först inte ville tro att detta verkligen var neolitiskt.
Nåväl, vi var två amanuenser (+ en maskinist på speed - sant!!!) som grävde ut hela härligheten en blöt oktober. Ingen av oss kunde så mycket om stenålder, medeltidare som vi var, men nog kände man att detta var något speciellt. Grävningsledaren - som kom förbi i sin jeep nån gång per dag - var inte lika imponerad, men skrev i alla fall en kort notis om fyndet i en lokal tidskrift. Därför kan ni, om ni är intresserade, också se det bäst bevarade Stävie-huset avbildat i första volymen av "Det svenska jordbrukets historia", sidan 115. ...som typiskt exempel på
ett tidigneolitiskt bostadshus... :oops:
Nå, efter några år på rapportberget kom emellertid en rapport (UV Syd 1995:64) som behandlade platsen utifrån mer rimliga grunder. Men eftersom grävningsrapporter bara sprids bland de närmast sörjande tack vare den ytterst begränsade upplagan före DAFF'arnas tid, fick omtolkningen knappast någon större genomslagskraft. Synd, för nu har vi minst tre likadana byggnader i Kävlingeåns dalgång - 2 vid Stävie och en något längre österut, vid Lackalänga.
Utmärkande är att de dels inte legat i "normala" boplatslägen, utan snarare i anslutning till områden med grav- eller offerfynd. Formen var närmast identisk och alla tre har haft en inre loft- eller bänkkonstruktion längs väggarna. En plats för de avlidna & gravgåvor? Kanhända. Vi funderade lite kring att husen kunde ha fungerat som en tillfällig gravplats - så länge de döda "deltog" i ritualerna. Men som sagt, det var två unga oerfarna amanuensers tolkningar och inget man lyssnade på den gången. Vi hade ju bara grävt & dokumenterat fornlämningen....