Författare Ämne: Ny utgåva av kungasagorna  (läst 3514 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Ny utgåva av kungasagorna
« skrivet: november 19, 2014, 08:05 »
En ny, genomarbetad version av dom samlade isländska sagorna presenterades i går - bl.a. på Slottet i Stockholm, där dagens "sviakonungi" tog emot:

 
Citera

”Som svensk känner man sig omedelbart hemma på Island. Ett skäl är de mer än tusen år gamla förbindelserna mellan Island och Sverige. Jag välkomnar därför den svenska utgåvan av denna nyöversättning av samtliga islänningasagor. Detta ambitiösa utgivningsprojekt är också ett tecken på det goda nordiska samarbetet.”


Tisdagen den 18 november gav Kungen företräde för Islands ambassadör Gunnar Gunarsson, förläggare Johan Sigurdsson, rådgivare Örnólfur Thorsson, poet Thorarinn Eldjarn, redaktör Kristinn Jóhannesson och redaktör Gunnar D Hansson i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Under företrädet överlämnade Islands ambassadör Gunnar Gunarsson ett exemplar av  Islänningasagorna till Kungen. I ett stort nordiskt projekt har samtliga 40 släktsagor och 49 kortsagor, så kallade tåtar, nyöversatts till svenska, norska och danska.


http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2014/kungenochdensvenskautgavanavislanningasagorna.5.3e708146148cb83ad7ebea6.html
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Ny utgåva av kungasagorna
« Svar #1 skrivet: november 19, 2014, 14:17 »
Lite dyrt tyvärr.
Intressant var att läsa reklamtexten med paralleller till moderna svenska romaner och antydningar om att sagoberättarna kan ha spetsat till dramatiken efter att ha redovisat den kända historiska ramen.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ny utgåva av kungasagorna
« Svar #2 skrivet: november 21, 2014, 11:25 »
Citera

Lusten har återvänt till sagaforskningen

Inte sedan göticismens 1600-tal har intresset för forntida sagor varit så stort som nu. Bråket mellan filologer och litteraturvetare är över, och på den internationella sagakonferensen frodas kärleken till de klassiska texterna.


http://www.svd.se/kultur/understrecket/lusten-har-atervant-till-sagaforskningen_3867289.svd
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/79601?programid=1302
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”