Författare Ämne: Hester och Hestra  (läst 5370 gånger)

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
Hester och Hestra
« skrivet: juni 21, 2014, 11:21 »
Ortnamnen Hester och Hestra finns nästintill endast i södra Västergötland, kring Jönköping och i Njudung/Vedbo. Finns det någon som vet mer om namnens historia.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Hester och Hestra
« Svar #1 skrivet: juni 21, 2014, 11:34 »
Finns ett Hestra vid Isabergstoppen norr om Gislaved vid Nissastigen.

Edit: Hester och Hestra finns med i "Svenskt Ortnamnslexikon" Namnet kan gå tillbaka till Vikingatid men är i de flesta fall Medeltida. Två tolkningar finns av den primära syftningen på skogsmark:
-Ungskog av fruktbärande träd
-Skottskog = "skog där träd huggits ner eller beskurits kraftigt för att stimulera skottbildning för lövtäkt"

Thomas I

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Hester och Hestra
« Svar #2 skrivet: juni 22, 2014, 11:11 »
Hittade den här diskussionen på ett annat forum:
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/1063/42344.html?1056028822

Söker man på kartsök så får man ungefär 200 träffar i ett väl avgränsat geografiskt område mellan de tättbefolkade bygderna i Småland, Västergötland och Östergötland.
Namnen är omstridda och jag tror de har en spännande historia att berätta. Här hittade jag en artikel där man gjort ett försök till analys som kopplar området till bland annat handel med Friserna:

http://www.sjohester.se/Hesternamnet.htm

Citera
Det var i "hesterområdets" viltrika marker som smålänningarna hade sin näring. Jakt, päls och skinnhantering var en huvudnäring i handeln med folken söder om Danmark i först Friesland, Nederländerna och senare med Rhenlanden, Westfahlen och Sachsen. Det var friserna som ombesörjde handeln med skandinaverna sedan vikingatiden fram till 1200-talet och det var floden Rhen som var den stora handelsleden. Friserna företog färder uppför Rhen ända till Elsass(Alsace) och utbytte tyger mot vin och trä. Man sålde tyg och vapen till smålänningar mot päls och skinnvaror i utbyte.