Författare Ämne: Håkan Juholt nämner kulturen och Harald Blåtand i sitt installationstal  (läst 2378 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
I sitt installationstal betonade Socialdemokraternas nye partiledare vikten av kulturen:

Citera
Bibliotek säljs ut. Museibesöken – som ökade med tre miljoner när den fria entrén infördes – har rasat. Kommuner och landsting tvingas dra ner på kulturupplevelser för barn och unga.  
----
Kulturen tar oss i handen och leder oss inåt så att vi bättre förstår vilka vi är. Men handen leder oss också utåt så att vi känner igen oss i andra.

Vi behöver de demokratiska rum som kulturen utgör; Teatrar, bibliotek, samlingslokaler, andaktslokaler och välfärdsstatens institutioner är mötesplatser där vi medborgare träffar varandra och möts som jämlikar.  


http://www.socialdemokraterna.se/Hakan-Juholt/Tal/2011/Hakan-Juholts-linjetal/


Han gjorde också en historisk referens till vikingatiden när han skämtade om hur Vin& Sprit och dess svenska spritmärken, inklusive märket Skåne, såldes ut till Frankrike som sedan sålde det vidare till Finland:

"Först gjorde Harald Blåtand Skåne Danskt och sedan gjorde en annan blå härskare Skåne Finskt."  
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Jag lyssnade på talet och fann det mycket intressant. Äntligen en påläst politiker när det gäller vår historia och vårt kulturarv. Han inledde faktiskt som du också noterat talet med ett långt avsnitt om hur urusel kulturens och museernas villkor är i Sverige i dag. Jag har aldrig hört en politiker börja med temat kulturen i ett viktigt tal till nationen - inte ens i mindre viktiga tal för den delen. Kultur verkar ju för de flesta politiker vara något som katten dragit in. Han fick t.o.m. in citat från August Palm, den store skånske agitatorn från 1870-talet i talet men det var nog inte många som uppfattade det.

Dagen efter analyserade två av TV:s reportrar just Harald Blåtandavsnittet vilket man fann löjligt. Av sammanhanget förstod man dock att de troligtvis aldrig hört talas om Harald Blåtand och därmed inte förstått den otroligt skickliga gjorda kombinationen med historia och nutid i detta avsnitt av talet.