Författare Ämne: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?  (läst 4796 gånger)

Utloggad missasailor

  • Novis
  • Antal inlägg: 15
Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« skrivet: december 09, 2010, 09:58 »
Mitt intresse har fallit tungt på en befästningsanläggning i Älvängen som fått beteckningen "Raä Starrkärr 4:1". Någon här som har en aning om var man kan finna information om detta??
Tacksam för tips. Letat med men inget funnit :(
/Anneli

Utloggad missasailor

  • Novis
  • Antal inlägg: 15
SV: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« Svar #1 skrivet: december 09, 2010, 09:59 »
RanneBERGET skulle det ju vara föståss ;D

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« Svar #2 skrivet: december 09, 2010, 10:40 »
Hej

Ranneberget kontrollerar infarten till Grönån där antagligen Lödöses föregångare låg (Grönköp).
Norr om Grönåns mynning i Göta Älv Ligger Örnäsberget, nära älven. Inne i Grönådalen finns två fornborgar som skyddar ingången i dalen från inlandet, Angertuvan och Rapungaberget. Från Ranneberget ser man fornborgen Marieberg nedströms i Älven och man ser även Aleklättens fornborg varifrån man har koll på hela älvmynningsområdet. Ranneberget ligger nära fyndplatserna för vikingaskeppen Äskekärr 1 och Äskekärr 2. På 50-talet hittades dessutom ett skepp till som aldrig undersöktes. Strax söder om borgen har vi hittat vad som antagligen är Sveriges äldsta del av en spärr. En stock daterad till FVT med hål för att länka den till andra stockar. Från närheten av Ranneberget finns bl a ett lösfynd av en vikingatida gjutform  för silvertackor. MVH/Martin


Utloggad missasailor

  • Novis
  • Antal inlägg: 15
SV: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« Svar #4 skrivet: december 09, 2010, 14:53 »
Tack!
Ja jag har sökt i Fornsök, men där står ju som vanligt ytterst detaljerad info. "Stenålder, järnålder, bronsålder".
Kan man anta att den troligtvis var aktiv innan Lödöse? Sedan borde väl intresset flyttats norröver, alltså mot Lödöse? Finns även boplats (raä starrkärr 179:1) från samma tidsålder, dvs stenålder, järnålder, bronsålder. Den är enl. raä inte synlig men de har funnit flintavslag där. Då tolkar iaf jag det som om boplatsen är är äldre än själva befästningen högre upp på berget. Eller?

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« Svar #5 skrivet: december 09, 2010, 16:09 »
Du kan nog glömma det där med "Stenålder, järnålder, bronsålder", det säger ingenting. Det har frågats förut kring det här med dateringarna i FMIS (Fornsök) och RAÄ svarar att det man ser inte är några specifika, "kvalitetssäkrade" dateringar för lämningen, enbart en slags typdatering för typen av lämning ifråga (ett gravfält kommer alltså tidsmärkas med alla rimliga tidsperioder för ett gravfält, dvs. nästan alla perioder).

Så för dateringen är man nog hänvisad till annan litteratur och källor. Och det egna omdömet! Vad gäller fornborgar så brukar de ju hänföras till folkvandringstid, men det finns numera så många undantag från den regeln att man nog inte törs hävda det alltför starkt vad gäller borgen på Ranneberget heller.

Om Lödöse enligt vad jag kan se har sina äldsta kulturlager från 900-talet så skulle jag nog ändå hålla med dig om att borgen är äldre än Lödöse, ja. Förutsatt att fornborgen ser ut som de "brukar göra". Du har väl varit uppe och kollat, antar jag?

/Mats

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« Svar #6 skrivet: december 09, 2010, 16:56 »
Ofta kan man hitta en del matnyttligt i böcker om sockens historia, det är inte heller ovanligt att det kan finnas rapporter om utredningar eller undersökningar i området som tar upp lämningen eller mer specialiserade böcker om tex fornborgar eller fornlämningar i området. En annan källa är Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA) i Stockholm, ofta finns denna information också tillgänglig via berört länsmuseum.

Testa om det finns något i följande:

Lorentzson Mona: Starrkärr-Kilanda socknar, Ale kommun, Nol 1975

Starrkärr-Kilanda i svunnen tid, Starrkärr-Kilanda hembygdsförening, Älvängen 1994

Bergstrand, Carl-Martin: Gammalt från Ale härad: folkminnen från Ale härad i Västergötland saml. och utg., Akad.-förl./Gumpert, Göteborg 1965

Annars kan du söka i Vitterhetsakademins biblioteks databas Vitalis eller kungliga bibliotekets databas libris efter lämplig litteratur om fornborgar, sockenhistoria mm.
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« Svar #7 skrivet: december 09, 2010, 19:13 »
Det finns lite här..

http://wadbring.com/historia/

MVH/Martin

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Befästningsanläggning Rannebertet i Älvängen?
« Svar #8 skrivet: december 10, 2010, 00:19 »
Om jag förstår dig rätt om Ranneberget och tolkar det till dagens Rannebergen (?) så var det ju en av vägarna in till Västergötland. Man steg i land vid dagens Steken (Steke) och följde passet upp till ”platån” ovanför.

En Norsk vikingahär försökte anfalla Västergötland denna väg men deras planer var redan kända så svenskarna låg i försåt just i passet och den Norska hären blev slagen redan i starten så att säga.

Steken var ju en viktig plats under väldigt lång tid. Om jag minns rätt så ligger det minst två kanoner från 1600 taleti älven rakt utanför gamla färjeläget (Ifrån ett anfall mot Göteborg och Bohus).

Thomas
Historia är färskvara.