Författare Ämne: vikingatida slavhandel  (läst 3493 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
vikingatida slavhandel
« skrivet: mars 31, 2008, 11:31 »
Fotevikens näste projekt blir att testa Joël Supérys tes om vikingarnas försäljning av slavar till araberna på 800-talet.
Supéry, Joël: Le secret des vikings, 2005.
Hans tes är att vikingarna ockuperade södra Frankerriket för att ha en bas för den lönsamma slavhandel till araberna.
Som källor hänvisar han till Alcuins brev från 799, Loup de Ferriéres korrespondens från 800-talet och ett antal samtida krönikor och annaler.
Finns det någon som har kunskaper eller synpunkter på detta ämne?

Utloggad Ny Björn

  • Stammis
  • Antal inlägg: 174
    • http://www.valdar.se
SV: vikingatida slavhandel
« Svar #1 skrivet: mars 31, 2008, 18:35 »
Mjo, jag arbetar just nu med en artikel på ämnet - dock kanske inte med fokus på just Frankerriket.

/N B
...an archaeologist's career lies in ruins from the start" - P. Bahn

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: vikingatida slavhandel
« Svar #2 skrivet: mars 31, 2008, 19:10 »
Ett riktigt svårt ämne att närma sig ur arkeologisk horisont. Hur ser spåren av slavhandel ut? Hur ser man spåren av en slavekonomi? Hur skiljer man på slavar, olika former av livegenskap från krigsfångar som tvingas arbeta osv?

Däremd inte sagt att det inte är en utmaning att arbeta med det eller att det inte skulle vara intressnat att utforska, tvärt om. Jag har närmat mig frågan, men för romersk järnålder, i artikeln "Jordbruket och dess samhälleliga förutsättning...." (tror jag det var) i boken Öggestorp och Rogberga vägar till smålands förhistoria
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: vikingatida slavhandel
« Svar #3 skrivet: april 01, 2008, 08:55 »
I de materiella lämningarna måste det väl vara oerhört svårt att se spår av slavhandel. För den stationära slavekonomin kanske lite lättare, åtminstone i de fall då gravskicket tydligt indikerar att människor betraktats som ägodelar till andra människor, gravlagts samtidigt men "underordnat". Finns väl några exempel på det. Det är väl bara skelettgravar, inte brandgravar, efter vad jag vet, där man kunnat se sådana mönster som tyder på slaveri. Och därför kanske svårt just under vikingatiden, då brandgravskicket var vanligt.

Annars är man väl, som så ofta annars, hänvisad till de skriftliga källorna. Håller för övrigt på att ta mig igenom Dick Harrisons bok om slaveriet under forn- och medeltid. En något utskälld bok, efter vad jag förstår (ni sågar den säkert jäms med knävecken också), men som jag tycker lär mig en massa. Bedrövligt ändå att läsa hur mänskligheten praktiserat slaveri och slavhandel under så långa tider - och på nästan alla håll i världen som det ser ut.

/Mats