Författare Ämne: Midvinterblot och stenresning på Foteviken  (läst 2625 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Midvinterblot och stenresning på Foteviken
« skrivet: december 15, 2006, 13:48 »
Den 16-17 dec hålls traditionsenligt vikingablotet på Foteviken. Trots att detta hålls endast en vecka före jul växer det år från år. För två år sedan var vi tvungna att öppna upp Vikingareservatet även för vanliga besökare under blotweekenden eftersom intresset var så stort. Nu kör vi midvintermarknad på dagtid och det stora blotet och blotgillet för enbart vikingar på lördagskvällen. I år är det mellan 160-180 vikingar förbokade från Sverige, Norge, Danmark, England och Tyskland.

I samband med blotet reses den östra stävstenen till det 23 meter långa stenskeppet "Hola stenar". Resten av skeppet reses till sommarmarknaden vid sommarsolståndet. Österlen har fått en konkurrent på Söderslätt - Ale mot Hola. Månne Hola i framtiden också kommer att förklaras som en astronomisk kalender. Se mer här.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Midvinterblot och stenresning på Foteviken
« Svar #1 skrivet: december 16, 2006, 21:41 »
Rapport hade i kväll minsann ett inslag om stenresningen. Se här.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Midvinterblot och stenresning på Foteviken
« Svar #2 skrivet: december 17, 2006, 23:57 »
Weekenden var den blötaste jag upplevt på länge. Hela lördagen var det som att stå i en kall dusch. Ändå glada miner hos ca 160 vikingar från sex länder. Givetvis dåligt med besökare under sådana väderbetingelser men detta påverkade uppenbart inte stämningen märkbart.

På kvällen helt torrt och med gnistrande stjärnhimmel. Nattblotet med bål på höjden högt över Höllvikens och Öresunds vattenyta var sanslös, vikingagillet efteråt var en tid att umgås med vänner över landsgränser. Som arrangör är man alltid orolig över hur deltagarna ska ta det om inte publiken strömmar till. Visst är det kul om man ser att vikingarna får sålt saker men uppenbart är detta inte huvudsyftet när reenactors träffas på midvinterblot i Foteviken en vecka innan jul. Här är det istället frågan om mötas och umgås. I denna krassa värld av ekonomisk styrning av allt och alla känns det befriande att så många vågar ha andra värderingar. Kultur är kontakt mellan människor. Kommer t.ex. Stockholm Viking Center att dela dessa värderingar och sätta kulturen före vinstintressen? Om inte är man nog gruvligt fel på det.