Författare Ämne: Fotevikens vikingamarknad  (läst 8522 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Fotevikens vikingamarknad
« skrivet: juni 25, 2006, 18:06 »
Juni 30 - Juli 2
Marknaden i Fotevikens vikingareservat hålls alltid den första helgen i månadsskiftet juni-juli. Redan nu finns många internationella såväl som nationella vikingagrupper på plats. Många har nämligen passat på att fira traditionell vikinga-Midsommar på Foteviken tillsammans med Byalaget. I år har 460 vikingar förbokat sig till marknaden vilket innebär att vi troligtvis kommer att bli uppemot 550 från 16 olika länder.

Vår egen vikingastrand är redan livligt frekventerad av badande forntidare  :D  och vikingaskepp/båtar för dagligen in fiskfångster som sedan grillas över eld. Dagens fångst var ett femtontal skrubbor.

Du hittar programmet på www.foteviken.se

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Fotevikens vikingamarknad
« Svar #1 skrivet: februari 16, 2008, 01:59 »
Någon som vet när Fotevikens program kommer för 08??  Skulle enligt hemsidan komma i januari 08.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Fotevikens vikingamarknad
« Svar #2 skrivet: februari 16, 2008, 12:15 »
Vi har sänt ut en speciell pdf till alla som anmält sin mailadress och vi har nu också uppdaterat Fotevikens internetsida www.foteviken.se.
Utskicket finner du också här: www.foteviken.se/pdf/2008.pdf

Varför det dröjt beror på att Foteviken försöker samordna vissa reenactmentaktiviteter så att det underlättar för både inhemska såväl som för internationella reenactors. Så här ser programmen ut i nuläget:

21/6 Vikingaveckan börjar på Foteviken
27/6-29/6 Den stora vikingamarknad på Foteviken.
5/7-6/7 Medeltidsmarknaden Gångedagarna på Koggmuseet i Malmö.

Efter detta kommer den vikingamarknad som med stor sannolikhet blir aktuell på Birka i år samt "Slaget på Trelleborgen" i Trelleborg (datum inte klart ännu). Vår tanke är att bl.a. försöka få billiga resor för reenactors mellan Skåne och Birka. Vi kommer att ha mer på fötterna efter det möte Foteviken ska ha i Stockholm den 29 februari.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Fotevikens vikingamarknad
« Svar #3 skrivet: mars 01, 2008, 11:35 »
Har just återkommit från Stockholm där vi på Fotevikens Museum träffat Strömma som nu officiellt övertagit den publika delen av Birka. Det är ingen hemlighet att Foteviken var med i anbudsärendet i höstas och att vi, tillsammans med vetenskaplig kompetens från Uppsala/Stockholm, gick in med ett seriöst anbud baserat på vad det faktiskt borde kosta att driva ett världsarv (utan att ha några vinstintressen). Raä kunde inte leva upp till denna nivå men nu har man funnit en lösning som jag faktiskt tror kan bli bra när det gäller själva Birkaproblematiken. Markskötseln läggs över på Statens fastighetsverk (där vi också menade att den borde höra hemma). Strömma tar över den publika delen med driften av museet. Själva utställningsdelen i museet kommer dock att ligga kvar på offentlig institution.

Strömma kommer att, tillsammans med högskolan på Gotland, fortsätta uppförandet av rekonstruerade hus. De krav man i höstas fått från Raä att riva de redan uppförda husen är undanröjda; krav som vi också påpekade vara fullständigt huvudlöst idiotiska. Redan delvis befintliga hus kommer nu att slutföras med kompletterade konstruktioner och inredningar. Likaså kommer ett nytt hus att stå klart till sommaren. Man arbetar också med konstruktionsplanerna på en rekonstruktion av det påträffade ”krigarnas hus” (10x20 meter) vilket kanske nästa år kommer att uppföras i anslutning till denna rekonstruerade miljö.

Byggnadselementen till årets ”nya hus” håller just på att tillverkas offentligt uppe på Skansen. Givetvis var vi vid vårt besök där uppe och talade med arbetsledning och studenterna som slet med yxor helt enligt äldre metoder.



Vi koordinerade också under mötet årens vikingaevenemang. Birka kommer att ha en vikingamarknad den 12-13 juli, två veckor efter Foteviken. Strömma kommer att sätta in buss för att gratis forsla vikingar från södra Sverige till Birka. Kanske blir det också buss från Västsverige. Foteviken kommer att hjälpa till med att organisera detta. Under sommaren gäller dessutom att alla som är vikingaklädda gratis kan åka Strömmas båtar ut till Birka.

Vi på Foteviken ser fram emot ett gott samarbete med aktörerna på Birka. 

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
SV: Fotevikens vikingamarknad
« Svar #4 skrivet: mars 01, 2008, 17:50 »
Respektingivande yxa det där... ;)
en som tror sig veta allt, vet ingenting

Utloggad Athaulf

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
SV: Fotevikens vikingamarknad
« Svar #5 skrivet: maj 09, 2008, 21:57 »
Jag är något konfunderad... Har sökt information om hur man anmäler sig till Birka-marknaden. Nåväl, anmälde mig till marknaden på Fotevikens hemsida. Hoppas det fungerar. Poängen är, att jag bilar upp själv, med vikingatält, och de facto exakta kopior av gravfynd från platsen. Dvs Birka. Dels rävhuvudena funna på en börs, funnen i en köpmans grav, dels bronsbeslagen från en krigares saex. Kan även berätta om det jag bär på mig. Skulle vara mäkta intressant att se platserna där fynden gjordes.
Hälsar Torbjörn Byman (kallad Smålle i Foteviken, då jag råkar vara bosatt i Småland :-)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Fotevikens vikingamarknad
« Svar #6 skrivet: maj 10, 2008, 12:55 »
Hej,
Du finner information på Fotevikens hemsida: http://www.foteviken.se/f12.htm
Anmälningsblanketten är på engelska eftersom vi räknar med att många utländska vikingar passar på tillfället att gratis få bussresa från Foteviken till Birka tur/retur. Inhemska vikingar är givetvis också välkomna.