Författare Ämne: Boktips: World History, a new perspective  (läst 3387 gånger)

Utloggad regebro

  • Medlem
  • Antal inlägg: 20
Boktips: World History, a new perspective
« skrivet: januari 14, 2006, 18:52 »
Clive Ponting menar att alla böcker om världshistoria egentligen är böcker om Europeisk historia, och har skrivit en bok ur ett mer globalt perspektiv. Boken är vansinnigt intressant och upplysande, och han övertygar en verkligen om att Europa har varit ett underutvecklat bakvatten, förutom en kort period (i historiskt perspektiv) mellan slutet på 1700-talet och början på 1900-talet.
 :shock:

Boken kan sammanfattas med "Allt du har lärt dig om historia är fel" typ. Som skandinavier vet vi ju att Columbus inte var först, och del är numera välkänt att Gutenberg inte alls uppfann bokpressen. Han uppfann ju bara lösa metaltyper.

Eh, nej, det gjorde han inte det heller, dom uppfanns i korea. Han var bara först i Europa. Vasco da Gama var först med att segla runt afrika? Knappast, det hade Muslimer gjort rutinmässigt vid den tiden. Han gjorde det dessutom enbart med hjälp av en muslismk lots som han plockade upp på vägen, och blev utskrattad när han kom fram till Indien, för de varor han ville sälja var av så dålig kvalitet.

Men centralbank och papperpengar, det är ju en svensk uppfinning!? Nej, det hade man i Kina långt tidigare. I Europa var man tvungen att smida järn, för man hade inte tekniken att göra gjutärn förrän i slutet på 1300-talet. Den tekniken uppfanns i Kina nästan 2000 år tidigare, och användes på industriell skala (i järnverk som kunde ha 1000 anställda 250 f kr).

Pontings syn på världen är en där stora multikulturella imperier uppstår och skapar rikadomar, och sedan faller sönder därför att dom blir för stora och för svåra att administrera och försvara. Med den synen är första världskriget och den europeiska delen av det andra världskriget inget annat än dom stora slutkrigen i en lång serie lokala "inbördeskrig" om makten att skapa ett europeiskt imperium.

Det är i allra högsta grad ett nytt perspektiv, och ett som måste beaktas.

Läs nu!

(Den borde gå att få tag i nånstans i Schweden också, förstås).