Författare Ämne: Korståg till Finland - ikring 1050?  (läst 186616 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #140 skrivet: april 09, 2014, 21:21 »

Du sätter korståget ca 1050 i samband med sägner från Eura, med ett svärd i en grav i Janakkala och fyndtomhet på bl.a. Åland.  Rosala/Kyrksundet ligger väl inom det område du själv beskriver omfattas och det är givetvis relevant om handelsaktivitet fortgår där även efter korståget.


Nu föregår det fortfaranmde handel i Ros-ala. Frågan är om du vet närmare i i vilken eller vilka perioder det försiggått under korstågstiden.

Citera

Om vi återgår till Eura så refererar du till ett textstycke som refererar till en sägen. Du har alltså inte ytterligare granskat själv om denna sägens koppling till korståg verkar ha utspelat sig på 1000-talet? Då kan sägnerna ju likaväl knytas till medeltidens legender om detta korståg som normalt sett tillskrivs en senare tid.


Du verkar ha ett blint förtroende för arkeolog Edgren, fast inget för hans kollega Purhonen.
Vilka verkliga "korståg" känner du till som föregått i "senare tid"?

Tycker du dom bättre kan förklara fyndtomheten på Åland, Åboland och Nyland?

Citera

Trådens grundfråga om ett korståg till Finland, lett av Anund, redan 1050 kan alltså inte styrkas i några sägner.
Inte heller kan det styrkas av Adam av Bremens utsago. Han nämner förvisso ett fälttåg till Petriam/Terram Feminarum, men nämner väl inget om att det skulle vara ett korståg?


Finns begreppet "korståg" någonstans alls i Adams begreppsvärld? Fanns begreppet överhuvudtaget innan 1090-talet?

Tycker du vi skal utesluta att Anund Kolbränna överhuvudtaget KAN ha varit med om ett fälttåg - med "svärd och äld" - till Åland och Finland år 1050?

Tycker du vi skal utesluta att detta har något som helst att göra med dom minnesstenar som på 1050-talet restes över ledungsmän som dött i kungens tjänst - i Tavastehus, respektive Finland, Estland och "i öster"?

Citera

Det nämnda svärdet med kristen inskription finns i en grav som i media tillskrivs 1100-tal, svärdet i sig dateras till 1050-1150.


Vilket svärd talar du nu om?!
 

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #141 skrivet: april 09, 2014, 21:21 »
Citera

Vidare har vi redan tidigare strukit kopplingen till kyrkans stora schism 1054 eftersom den inte kan ses leda till konflikt mellan öst och väst någon annan stans.


Vem är "vi" som redan strukit?

Här vänder du fortfarande på tidens förlopp - eftersom det passar med din programmerade skepsis. Sen kallar du det 'metodik'...

Vad andra diskuterat är det fakta att schismen bryter ut just efter 1050, då man inte längre har någon gemensam fiende, eller obruten 'missionsmark' kvar att erövra eller gamla statsförmögenheter kvar att plundra - med undantag för gamla Uppsala. Det lyckade fälttåget till Finland är alltså en orsak till - inte en följd av - omtalade schism.

Efter fälttåget i Finland vill Roms biskop Leo IX - och hans allians regera över hela den västliga sfären, som såväl 'andliga' och jordiska överhuvuden - utanför såväl kejsarens som patriarkens myndighet. Däerför har dom redan gjort gamla adelsgods i Nord-Europa till nya, ärftliga biskopsdömen, där familjerna som håller i påvemakten får dela på dom jordliga godsen.

Orsaken till schismen som utvecklas 1052-53 ligger alltså i den triumf som karolingernas arvtagare hade i norr, där man efter 1050 kan ta kontroll på alla handelsvärden i hela Nord-Europa. Den sista rejäla motstånd mot detta handels och maktmonopol dör med Harald Hardråde 1066. Därnäst är det enbart en tidsfråga innan man lättar svearnas gamla nationalhelgedom också...

Den direkta orsak till karolinger-klanens papistiska allmakt är alltså att dom lyckades invadera och plocka bort dom självständiga finnarnas och vendernas huvudsäte - och som sådan ta kontroll på Östersjö-handeln. Därmed kunde dom räkna alla landen i kring som tillhörande Rom - utan Konstantinopels inflytande. Sen fick man falsifiera ett "kejserligt testamente", som påstås härstamma från Konstantin, himself...

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_I_Cerularius

När Anund Jakobs död och ogärningen i Österland går upp för svearna uppstår en tydlig reaktion - som omedelbart hyllar Emund som kung och därnäst fördriver dom katolska biskoparna ut ur landet - och låter all myntslagning i Sverige upphöra. 

Samma reaktion ser man i Norge, där kung Harald år 1050 anfaller Hedebys katolska handel, kör ut katolikerna från eget rike och förbjuder katolsk mynt. I stället  gör han sin egen - med dom gamla, traditionella symbolerna (solkors + treudden/treenigheten) - innan han går till krig mot den katolska usurpatorerna i Danmark och England.

http://www.dokpro.uio.no/umk/bilder/fotocd1/img0004_400_g.gif

Som den informerade numismatiker vill veta upphör all myntslagning i Sverige, så snart katolikerna är ute och Emund ensam om tronen.

När Emund dör barnlös får emellertid dom katolska biskopar återkomma. Bland dom första är Adalvard, som efter Sigtuma lär besöka det förstörda Birca - på öarna ihavet - vartefter han kunde berätta - via Adam - att Birca nu var förstört och Unnis grav inte möjlig spåra - men att "kyrkan nu var spridit till världens ytterkanter".

Sen kan du ju definiera "korståg" som bäst du inte vill.

Citera

Finns det då någon koppling alls kvar till ett korståg? 

Det kan ju envar värdera själv - efter dom fakta som numer finns i saken.  I mellantid kan du ju förklara varför Åland, Åboland och Nyland - dom bästa områden av hela Finland - fortfarande är tomma för gravminnen och andra arkeologiska fynd i perioden 1050 och 1150 - dvs. mellan Anund Kolbrännas tidiga död och Erik den Heliges besök till Åbolands skärgård.   
« Senast ändrad: april 09, 2014, 21:55 av Boreas »
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #142 skrivet: april 09, 2014, 22:04 »
Den text du hänvisar till är en projektbeskrivning.

Vem driver du nu med?

Texten är tagen från en disposition till ett föredrag under ett större seminarium. Då brukar projekten vara rätt väl kompletterade. Du kan ju försöka gå på ett arkeologi-seminarium och kolla.

Citera

Detta funkar inte. Du måste ha en internettjänst typ dropbox eller drive eller dyl att länka ut från.

Kopiera adressen, limma in den i sökfältet och tryck "enter". Hur lätt som helst:

file:///C:/Users/Bruker1/Downloads/7364-17502-1-PB.pdf

Sen kan du lasta ner den också...
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #143 skrivet: april 09, 2014, 22:19 »
Citera
Vem är "vi" som redan strukit?

Här vänder du fortfarande på tidens förlopp - eftersom det passar med din programmerade ........... etc!
En del av det du skisserar skulle jag kunna acceptera. Men du kan inte tydliggöra i detta varför en reaktion från Skandinavien skulle ha anledning att attackera österut in i Finland, mot bl a kristna som sannolikt inte direkt var vänner av Romersk Katolicism och med dessa förbundna.
Det stämmer heller inte med bilden av ett Wendland eller om så ett Finländskt Rike. För både skandinavien och Finland/Wendland, så finns ju de hotande politiska krafterna i Danmark/Tyskland resp de religiösa hotet från N Tyskland, möjligen Roskilde/Lund via Öland (Birca Stift)/Vgl (Skara Stift). Kastar man ut Romersk katolikernas företrädare 1050 eller strax efter så varför stöta sig med potentiellt allierade?

Du kanske kan utveckla dina tankar med lite mer specifika källstöd i botten. Vilken klassisk källa? Vilken tradition? Vilken sägen? Fler tider angivna, så att det inte blir för våldsamma hopp.

Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #144 skrivet: april 09, 2014, 22:46 »
Citera
Kopiera adressen, limma in den i sökfältet och tryck "enter". Hur lätt som helst:

file:///C:/Users/Bruker1/Downloads/7364-17502-1-PB.pdf

Sen kan du lasta ner den också...
Du kan mängder med detaljer ur nordiska sägenvärlden och en massa annan historia.

Men när det gäller IT, så är jag "master". Du tror alltså på allvar att en interna sökväg i en dator du har kommer att ge access till din lokala fil. Filen måste vara utdelad. Du måste ha i varje fall en lokal ftp-server, samt att sökvägen inledas med ett datornamn, som är registrerat i DNS-systemet. Möjligen kan du byta datornamn mot en ip-adress förutsatt att datorn innanför brandväggen ligger i en zon dit det finns access utifrån. Normalt visar man en ip-adress utåt och datorn tilldelas (visar) en annan inne i nätverket av säkerhetsskäl. En av mina datorer har alltså sökvägen \\ROLAND-LT\Downloads, men inget går att nå utifrån då den inte existerar i DNS-systemet.

Det troliga är att du sökt filen via din browsers "open file" och då öppnas filen internt i browsern. Självklart kan inget sådant öppnas externt.
Oftast enklare att lägga filerna i molnet typ drive, dropbox etc.

Är du vänlig och återkommer med en användbar länk
 
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #145 skrivet: april 10, 2014, 00:11 »
Vem är "vi" som redan .....




Så det var Anund som orsakade schismem?  Jahaja...






Varför Åland är så fyndtomt? Ja det finns kanske många svar. För det första så innebär kristendomens ankomst en för
Ndring i gravskick. Järnålderns gravfält är ofta väl synliga idsg med sina högar och bumlingar, 1000-talets gravar ser vi inget av om vi inte letar noga på ätt ställe.  För det andra, och huvudpoängen, så kan man ju se det som ett resultat av Anunds framfart. Det gör på inget vis ett korståg av det hela, utan kan helt enkelt ses precis så som den emda egentliga källan säger, nämligen som ett försök till att utvidga sitt välde.


För övrigt  är ju Åland fram till tusentalet mycket tydligt skandinaviskt i arkeologin. Så om det överhuvud taget ska sättas i samband med ett korståg till finnarna är högst tveksamt.




Så, ja, var och en kan värdera själv. Om din hy.potes ha supportrar får de väl ge sig till känna.
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #146 skrivet: april 10, 2014, 00:57 »


Så det var Anund som orsakade schismem?  Jahaja...


Jomenvisst grabben. Tycker du inte det var kul?  :lol:
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #147 skrivet: april 10, 2014, 11:40 »

Är du vänlig och återkommer med en användbar länk
 

Om du googlar på Tapio T. så kommer sidan upp direkt:

http://ojs.tsv.fi/index.php/iskos/article/view/7364

Tuovinens arbete ingår i prosjektet "SEAS - Settlements and Economies around the Sea -Maritime settlement, subsistence and economic histories around the Baltic Sea 500-1700 AD".

http://ojs.tsv.fi/index.php/iskos/index

Här finns en rad intressanta artiklar som också berör området och tiden i fråga.

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #148 skrivet: april 10, 2014, 11:57 »
Endera lär ha missat är att graven i Janakkala innehöll två svärd - varav det äldre är av vikingatida ulfberth-typ ("typ Z",  daterad 950-1050) - det andra av frankisk korsfarartyp ("typ XI, daterad 1050-1200). Enligt museiverkets egna sidor ger föremålen i graven en datering till "korstågstid".

http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?Article=5850

Enligt ansvarig arkeolog Simi Vanhatalo är inskriptionen - "In Nomine Domini" - inpräglat i det äldre svärdet, vilket är av Ulfberth-typ Z eller P. Bland dom hundratals Ulfberth-svärd som hittats har man bara ett exempel på ett med en Ulfberth-svärd med sådan inskription - utgrävt från östra Tyskland. Enligt Stalsberg var detta av typ P.

Kollar man med dom äldsta, svenska mynt så finns detta motto ej på Olof Sköldkonungs penningar, även om han anses ha varit "kristen". Knut den Store gjorde däremot ett nummer av att vara konung "i Kristi Namn". Samma sak med hans katolska kollega Anund Kolbränna - vars mynt präglas med latinsk text - "Anun rex IND". Det senare en forkortning för "In Nomine Domini".

http://www.fotevikensmuseum.se/d/sites/default/files/upload/pdf/vikingatida_mynt.pdf
   
Sen sätter det ju saken på en spets att den begravna 'krigaren' och hans vapen fick med sej en bit från en svartbränd brädbit i graven, lagt intill likets huvud. Träkolet har enligt konservator Nygren på Museiverken gett en koldatering till "mitten av 1000-talet".

Med utgångspunkt i 1050-talets runsten från Gävle, där ledungschef Eigil minnas som omkommen "i Tavatlont", börjar ju tendensen bli rätt tydlig och tolkningsmöjligheterna allt mer begränsade...   
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #149 skrivet: april 10, 2014, 12:16 »
Graven är ju ett spännande exempel på att man kanske inte ska göra allt för långtgående tolkningar eftersom materialet inte är så lätt-tolkat alltid.  Provsvaren på kol-14-analys av svärdsmannen säger nämligen att han dog runt år 1300...
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #150 skrivet: april 10, 2014, 12:37 »
Precis som 'prov-svaren' från Sandbyborg - eller hur?

Koldateringar är som du kanske vet ett relativt 'grovt' mått - och mätning av obrända ben ett klassisk exempel på en felkälla. Ju närmare i tid, dess svårare mätning - och dess större chanser för fel. Koldateringarna på Sandbyborg - från folkvandringstid -  lär ju ha visat det med all tydlighet. I det här fallet är marginerna ännu mindre - och mätningen dess mer osäker. 

Men för all del - om du tycker man bör mäta tyngden på en fisk med vägvikt - så är det ju alltid möjligt.

Tar man hänsyn till fyndens kronologi, kontext och logik lär det vara klart att koldateringen av det obrända och förvittrade arm-benet är osäkert - speciellt eftersom koldateringen på det brända kolstycket från graven är från mitten av 1000-talet.

Det gör det svårt att beskriva graven som en återbruksgrav - där den ena gravlagts 1050 och den andra lagts ovanpå - 250 år senare. Men det är givetvis möjligt. I så fall må den första gravläggningen vara en brandgrav - varpå man senare lagt en kist-begravning.

Hursomhelst ändrar det ingenting på Ulfberth-svärdets - och gravens minimi-ålder. Den ligger fortfarande på 1050-talet...

 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #151 skrivet: april 10, 2014, 14:45 »
Eh, mycket konstigheter runt C14-dateringar här.

C14-dateringar har en inbyggd osäkerhetsfaktor, vilken brukar uttryckas i konfidensintervall (sigma 95 eller 85 tex) där man menar att det är tex 90% sannolikhet att den verkliga dateringen faller inom det intervall man anger. Ju högre sigma desto större intervall på dateringen.

Det stämmer dock inte att en C14-datering skulle vara mer osäker ju närmare i tid det man vill datera är. Däremot så måste alla dateringar justeras med hjälp av en kalibreringskurva. Där denna kurva flack så får man bredare (mindre exakta) dateringar.

Jag har ingen aning om var iden att obrända ben skulle vara en felkälla kommer ifrån. Snarare så är det tvärt om - länge ansågs endast obrända ben vara ett fullgott material för C14-dateringar. Idag utförs dateringar på både bränt och obräntor benmaterial. Inget av dem anses vad jag vet vara mer "osäkert".

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #152 skrivet: april 10, 2014, 15:49 »
Boreas, om du nu tycker att resultatet på benen är osäkert så kan ju knappast den brända träbiten vara säkrare. Vad gäller träbiten så finns ju dessutom en viss risk att den är äldre än graven. 


Som sagt, man får nog ta det lugnt med tolkningarna
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #153 skrivet: april 10, 2014, 15:55 »
Eh, mycket konstigheter runt C14-dateringar här.


Tydligen - och här kommer mer:
http://de.wikipedia.org/wiki/Radiokarbonmethode
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #154 skrivet: april 10, 2014, 18:07 »
Jag vet inte vad en tysk wikipediasida har med saken att göra? Vad jag menade var förstås att det du skrev om C14-dateringar var konstigt och inte korrekt.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #155 skrivet: april 10, 2014, 19:36 »
Här finns redan en egen tråd om karbondateringar: http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,2426.msg68573.html#msg68573

Vad tycker du förövrigt om fynden i Janakkala - och hur den kan tolkas?
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #156 skrivet: april 11, 2014, 12:19 »
Fynden blir tolkningsbara först när minst en annan region uppvisar något liknande för samma tid. I annat fall kan det lika väl handla om ströfynd slumpvis.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #157 skrivet: maj 14, 2014, 21:35 »
Vad hände på Åland ikring 1050?

Citera

Around the year 1000, something happened because there are no findings that can be securely dated to the 11th century. There are no coins of any kind, no rune stones. Therehave obviously been wooden churches in the late 12th century, but the period before that is highly obscure. There are no written sources concerning Åland before the 14th century. The place names are of medieval origin, which points at a discontinuance in the naming tradition after the Viking Age.

Something of a radical kind must have happen that totally reshaped the settlement pattern. When written sources start to cast light, Åland was – rather oddly, considering the domination of western ties during the Viking Age and going back to the 6th century – a part of the Finnish bishopric of Åbo/Turku, under the castle of Åbo/Turku and became a part of the Finnish law speakers dominion.
 

http://www.helsinki.fi/folkloristiikka/FT18_VAF3_Identity_and_Identification.pdf


Åter nya fynd beriker Ålands järnåldershistoria :
http://www.radiotv.ax/nyheter/jarnaldersfynd-gor-att-alands-historia-skrivs-om

Kvarnbo och Saltbo in på den nordiska järnålderskartan:
http://www.nyan.ax/nyheter/?news_id=83039

The hall at the crossroads of Baltic waterways:
kvarnbohall.wordpress.com
http://kvarnbohall.wordpress.com/tag/kvarnbo/

www.radiotv.ax
http://kvarnbohall.wordpress.com/

http://www.aland.com/se/evenemang/vikingamarknaden_2014_kvarnbo_saltvik/6213
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #158 skrivet: maj 15, 2014, 00:59 »

Du kanske kan utveckla dina tankar med lite mer specifika källstöd i botten. Fler tider angivna, så att det inte blir för våldsamma hopp.

Innan dom frankiska legionärernas intrång i Danmark hade Norden ett gemensamt försvar mot det katolska plutokrati. Kärnan i den nordiska försvarsmakten var alltså ledungar med tränade och till döden 'vigda' män - också kallat 'vigmän' (vicmannos) eller vikingar. 

När Danevirket omgås och försvaret bryts kollapsar den södra fronten - där man hade hållit skansarna sen 700-talets Harald Hildetand, Sigurd Rings och Godfred. 200 år senare - under Harald Blåtand - bryter alltså Otto den III igenom - vilket med ett slag ändrar den urgamla maktbalansen i såväl England som södra Skandinavia och Baltikum. Efter 985 faller alltså kontrollen med handeln ikring Nordsjön - jämte mellan Nordsjön och Östersjön på katolska händer. Handeln i norra Atlanten, jämte norra Östersjön  - till Ladogan och det allierade Ryssland - kunde dock pågå som förr, mellan norrmän, svear, östgötar respektive vender (finnar), karelare, balter och ryss.

Efter sägern över Harald Gormsson etableras emellertid en ny sjömakt i SV Östersjön - då den danska ledungen nu kommer under katolsk styre - vars centrum blir Jomsborg. Lyckligtvis blir dom övermodiga, då dom försöker erövra håleygerna i norr, vilka styr det förmögna handelsriket i N-Atlantern. Kustaristokratin i Norge mobiliserar fullt och lyckas krossa den katolska ledungen vid Hjörundavåg (ca. 987). Därmed avstannar den katolska erövringsvågen ett tag - intill ursupatorn Olav Tryggvasson år 995 lyckades kapa makten i norrmännens Tronhem.

Med den norska ledungen på katolska händer är det barra en tidsfråga innan Jomsvikingaran kan anfalla och plundra Sverige och ta över all handel i österled - också.

Inför det heliga kristna jubelåret - år 1000 - planerade Tryggvasson och Jomsvikingarna ett nytt stort kap. Målet är emellertid inte det folkrika och försvarsdugliga Svealand, men den gamla Östersjökulturens huvudsäte i norr - i det sämre försvarade "Vindland" - alltså Finland (Ågrip).

Enligt Adam skulle det i norra Baltikum ha funnits många tempel och "mängder med guld". Som man vet klarade dom gamla kungafamiljerna vid Öresund fortfarande samarbeta om att stoppa detta anfall. Med dom slagfärdiga norrmännen i spetsen efterlever alltså dom svenska och danska kungarna här den gamla allians man hade med venderna och deras konung - att försvara Östersjöns västra del från fientliga attacker. År 1000 stoppas alltså plutokraternas storslagna erövringsplaner vid 'Svolder'.

I fall Tryggvasson skulle lyckas ville den finska monarkin ha störtas redan år 1000 och katolikerna tagit kontroll över all trafik på Östersjön. Med Olav Tryggvasson som kung i såväl Norge som Finland skulle dom hedna svearna varit inringade - och alt vidare motstånd hopplöst. Därmed hade katolikerna kommit få hand om A-L-T av ackumulerade värden - jämte handelsverksamhet och produktionsöverskott inom hela Östersjölän.  Det gemensamma intresset i att stoppa quislingen Tryggvasson är inte svårt att se - om man vill. En konsekvens var att påvekyrkan fick fira sitt stora jubileumsår utan att ha fullbordat sitt "världsrike".

Det innebar givetvis inte att planerna på att erövra dom svenska och finska nationalskatter uppgavs. Efter att kungarna från Svolder - Sven, Olof och Erik - föll bort var det dags att försöka igen. Denna gång utrustades en en dansk usurpator vid namn Knut. Men heller inte han kom riktigt fram - tack vare den öst-norska kungen Olav Haraldsson och hans allierade i Sverige, svärdbroder Emund - som 1025 lyckades stoppa katolikerna vid Helgeå.
Därmed fick man 1027 kröna Konrad till kejsare utan att Östersjön ännu var vunnit - och hela Europa samlat i den karolingiska plutokratins hand.

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Korståg till Finland - ikring 1050?
« Svar #159 skrivet: maj 15, 2014, 01:00 »
Nästa chans kommer först efter att Anund Jakob etablerats som kung och katolska biskopar, diakoner och munkar fått fäste i såväl Danmark som Sverige. Med en kyrka på Ålands birca har man kännedom till dom farleder som behöver. Med renegaten Sven på Danmarks tron får man äntligen alla dom medel som behövs på plats. Fast...

Den norska hjältekungens son, Magnus den Gode - som hade gömts undan i Finland och Novgorod kunde efter Knut den Stores och sonens Horda-Knuts död (1042) fordra kungsmakten i Danmark - framför Sven Ulfsson. Därmed fick den ambitiösa jarlasonen Svein ta sin tillflykt i södra Sverige, hos den katolske Anund. Redan 1043 förgjorde Magnus det katolska Jomsborg - och avvecklade därmed hotet mot dom gamla och "guldrika" helgedomarna i Baltikum, Finland och Svealand.

Ärkebiskopen i Hamburg, stödd av kollegerna i Mainz, Magdeburg och Köln, fortsätter därefter samla dom resurser som behövdes ikring den inre del av Vismar-bukten, där ett nytt, kyrkligt baroni anläggs 1043 - med ett slott som omsider döps "Razeburg". När den mäktige Adalvard av Pfalz år 1046 förfrågas att bli påve tackar han faktisk nej - eftersom han ville fullföra sitt "missionsarbete i Vendland". Här hade han m.a.o. större och mer påtagliga byten i sikte - i hop med sina proselyter i Danmark, Sverige och Pommern - direktstyrd av Adalvards högra hand Hildebrand, senare påve Gregor IV.

1047 dör den unge norsk-danska kung Magnus på mystiskt vis, under ett möte i Danmark. Därefter kan den katolska alliansen få igenom att Sven skal bli kung. Därmed får biskopsväldet igen kontroll med dom medel som behövs. 1048-49 samlar Adalvards kusin, krigarpåven Leo IX och hans kejsare Henricus - sina tunga spezial-trupper från mellan-Europa. Under sommaren 1049 er Leo själv på rundresa i norra Europa, där han samlar en "stor arme".

Våren 1050 lär 30.000 legionärer anlänt efter efter "saltvägen" till baroniet vid Vismar-bukten, där alla nödvändiga resurser låg upplagrade - i tryggt avstånd från dom kvarvarande vikingarna i norr.

Som kung över Danmark och Northumbria kunde katolska Sven Ulfsson ställa upp med mer än 350 skepp. Enligt Ango-Saxiska krönikan var England strippat för skepp under året 1050, då normanniska flottor härjade landets södra kust. Samma sak tycks ha gällt Danmark, där den norska Harald Sigurdsson haft fri tillgång till att erövra Hedeby.

Orsaken lär ha varit att dom katolska flottiljer och styrkor samlats öster om Danmark - varifrån dom seglat efter kusten av Sverige till den rika handelssamhällen på Åland. Efter att ha plundrat Ålands birka och utrotat större del av befolkningen kunde dom ta sej in till SV Finland och skicka legionärerna efter älvleden in i landet - från Pori och Åbo - varifrån dom ha hittat i hop vid Tampere och därifrån vandrat oxvägen till Tavastehus. Härifrån lär dom ha spridit sej efter åarna söderut - mot hhv. Junkarsborg/Raseborg, Helsingfors, Sibbo och Borgå.

Under samma tid lär en annan del av trupperna ha följt skärgården - och avspärrat kusten mellan Åbo och Hankö - varifrån dom tagit sej in till dom gamla huvudsäten mellan Hankö och Borgå. Befolkningen i det finska kärnområdet, indre Åboland och Nyland, blev alltså omringade - som sedvanligt var när ett "albigensertåg" skulle fullföra sin mission.

Efter det lyckade räden fick huvudsätet i Vismarbuktens nya, teokratiska hertigdöme namnet Razeburg. Med hem hade dom en minnessten från det Raseborg som inte längre fanns, norr i Vindland - gjord i huggen, slipad och polerad gotländsk kalksten.



Lägg gärna märke till dom tre huvuden som byggherre Ansverus hämtade hem som symbol, precis som kollega Sigfrid av Växjö - efter Unaman, Sunaman och Vinaman - den senare en synonym för Vinö-mannen/Väinömöïnen. Dom två förre för hans söner "Solmannen" (Leminkainen) och "Förstamannen" (Ilmarinen).

http://de.wikipedia.org/wiki/Ansverus

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”