Författare Ämne: Om vikingarnas seder?  (läst 5360 gånger)

Utloggad nin111

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
Om vikingarnas seder?
« skrivet: januari 12, 2014, 14:03 »
Hej,

Jag håller på med min kandidatavhandlig just nu och jag är jätteintresserad av vikingatiden. Som ämne har jag valt att skriva om vikingarnas traditioner och seder, men tyvärr så har jag jättesvårt att hitta lämpliga böcker. Finns det någon som har några bra förslag?  :)


Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Om vikingarnas seder?
« Svar #1 skrivet: januari 16, 2014, 09:00 »
Du måste nog ner i någon form av skriftliga källor, tänk de isländska sagorna eller kanske Ibn Fadlan. Fokusera på sådan återkommande handlingar som kan tänkas avsätta arkeologiska spår. Vet att jag stött på lite vikingatida gravar där hanteringen av djur och offer för tankarna till Ibn Fadlans beskrivning. I sagalitteraturen finns några episoder där det beskrivs hur olika människor rör sig i byggnaderna, att olika rum var tillåtna för olika personer. Detta är traditioner som borde gå att koppla till arkeologiskt undersökta byggnader.

Notera att sagalitteraturen är rätt problematisk källkritiskt sett. Men använd den med försiktighet och försök fånga upp just traditioner som inte bör ha varit relevanta för en kristen person att beskriva på annat sätt än hur det var.

Det är mitt förslag till hur du skulle kunna gå till väga. Själv har jag skrivit om Zombier med utgångspunkt i sagalitteraturen och korsat det med en grävning jag ansvarade för. En rätt extrem artikel som var bland det roligaste jag skrivit hittills.  Finns i tidskriften In Situ, 2006-2007. Artikeln heter "Dödsrätt eller stål - om hanteringen av odöda"
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Om vikingarnas seder?
« Svar #2 skrivet: januari 16, 2014, 13:12 »
Kan varmt rekommendera "Sejd", hyllningsskrift till Dag Strömbeck om jag inte missminner mig.
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Om vikingarnas seder?
« Svar #3 skrivet: januari 16, 2014, 18:56 »
Karl Fredrik har gått igeom mängder med isländska sagor och jag har gjort ett sökbart lexikon om olika företeelser i sagorna som han tagit fram. Den finns här (under de isländska sagorna):
http://www.fotevikensmuseum.se/databaser/viking2.htm
(shockwave behövs men kan laddas ner gratis från nätet)

Utloggad nin111

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
SV: Om vikingarnas seder?
« Svar #4 skrivet: januari 17, 2014, 10:01 »
Tack för hjälpen :) jag ska kolla upp alla de här tipsen, kan hända att jag måste lägga till något i avhandlingen som, myter, eller bara historska fynd eller så, för att få tillräckligt med material.  :D

Superglad för svaren

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Om vikingarnas seder?
« Svar #5 skrivet: januari 23, 2014, 15:07 »
Tradition och sed, problemet med att hitta böcker handlar nog ganska mycket om vad du själv lägger i begreppen. Det har t.ex. skrivits hyllmeter med litteratur om vikingatida gravseder och -traditioner, åtminstone om du är villig att läsa mellan raderna i arkeologiska rapporter.
Annars skall du självklart kika i en bokserie som heter "Vägar till midgård" bland de kanske 15 böcker som getts ut i det projektet tangerar säkert hälften de ämnen du nämner...
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad nin111

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
SV: Om vikingarnas seder?
« Svar #6 skrivet: januari 30, 2014, 12:52 »
Tack för serie tipset, jag hade tänkt att välja just en saga som jag sedan kan analysera och jämföra med mina faktaböcker, som jag använder för teoridelen. Eftersom det här är en ganska liten uppgift på bara ca 15-20 sidor så kan jag inte ta upp så mycket heller.

Till min Pro gradu hade jag däremot tänkt att jämföra vikingagudarna med de grekiska, eller kanske på något sätt jämföra med t.ex. Sagan om ringen triologin, om man kan hitta liknelser och så. Jag fick veta att en student hade jämfört med Star Trek och det hade tydligen blivit jättebra. Vore kul att göra någonting annorlunda än alla andra här som bara skriver om översättnigar o.dyl.

:)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Vikingtidens julseder
« Svar #7 skrivet: december 09, 2014, 15:01 »

Till min Pro gradu hade jag däremot tänkt att jämföra vikingagudarna med de grekiska, eller kanske på något sätt jämföra med t.ex.

:)

Utmärkt ide. Här finns numer endera jämförelser mellan Östersjöns och Medelhavets panteon - inte minst på detta forum.  (Sök på "Tor", "Oden", e.l.)

Numer har forskningen kommit till att den primitiva bilden av vikingatidens nordbon, som "brutala" och "våldsamma", f.o.f. är ett resultat av den latinska medelålderns politiska propaganda. I verkligheten hade dåtidens nordbon ett fullt utvecklat civilt samhälle, som ett resultat av en kontinuerlig utveckling från den tid då sten- och bronsålderns indo-europeiska civilisation etablerades ikring Östersjön såväl som Medelhavet. 

Citera

Brutale vikinger var uovertrufne juleværter

Billedet af den barske og øl-glade kriger, der levede i en verden uden regler, er ofte det, der først dukker op på nethinden, når nutidens danskere hører ordet viking. Virkelighedens billede er dog langt fra så enkelt.


http://videnskab.dk/kultur-samfund/brutale-vikinger-var-uovertrufne-julevaerter
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”