Författare Ämne: Var satt Göternas kung?  (läst 51557 gånger)

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #20 skrivet: januari 12, 2014, 15:39 »
Yngwe
Om vi kollar fornborgar så är Halleberg Sveriges största och den på Mösseberg nära Gudhem Sveriges tredje i storlek.

Skoglar
I sagorna beskrivs Gudhem som en plats med 100 avgudabilder som förstörs av kungen. (kommer ej ihåg sagan). Detta är en tydlig parallell till Uppsala och stämmer mycket väl in på arkeologin och ortsnamnen runt Gudhem. Platsen är nedlusad med fina fynd från järnåldern och ortnamnen är i stor omfattning sakrala.

Gudhem har i "the Gudme Phenomena" pekats ut som en parallell till Gudme på Fyn. Falbyggden har redan utan några omfattande utgrävningar en fyndmängd som ligger på den absolut högsta nivån i Skandinavien.

De finaste fynden är dock från bronsåldern t om början på vendeltid. Listar några fynd från trakten som exempel.

- Jättene, smedsfynd från sen bronsålder samt 1,2 KG guld från folkvandringstid
- Snösbäck, vapenoffer med flera svärd från sen folkvandringstid
- Ålleberg, guldhalskrage
- Friggeråker, vapengravar
- Östra Tunhem, vapen och glas från romersk Järnålder

Falbyggden har mer guldfynd än hela Östergötland.

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #21 skrivet: januari 12, 2014, 17:32 »
Det ska ha varit Jómsvíkingasagan och kung Stenkil lär ha stoppat förstörelsen av avgudabilderna, enligt Marty :)

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5697.msg54192.html#msg54192

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #22 skrivet: januari 12, 2014, 18:10 »
Yngwe
Om vi kollar fornborgar så är Halleberg Sveriges största och den på Mösseberg nära Gudhem Sveriges tredje i storlek.



Alltså kanske heta kandidater på lokala höjdare som kanske kallades för kungar
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #23 skrivet: januari 12, 2014, 18:34 »
Det finns väl mycket som talar för flera av de gamla sveakungarna höll till i Uppland och då gamla Uppsala i synnerhet.

Men var höll Göternas kung till? Västergötland? Östergötland? Falbygden? Vänerbygden? Göta älv-dalen?

Finns det någon ledtråd i de gamla skrifterna?

Det finns faktisk tydliga indikationer från både arkeologi, jämte mytologi och sagor.
Nu kan man utgå från dom områden vi normalt förbinder med götar och gutar. I dom forn-nordiska källor omtralas dom båda som "gautar". Hos Jordanes berättas om olika 'gother' inom Skandinavien, som Vagoth och Gautigoth, vilka Stefan Brink och andra förknippar med Västgötaland respektive Gotland. Vill vi leta efter ett huvudsäte/kungasäte för dessa götar/gauter får Gotland alltså ingå bland sökområden. 

1. I början av Gutasagan beskrivs ursprunget för dessa gutar (gautar/götar/goter) - på Gotland.

2. Senare beskriver Gutasagan och Gutalagen en fusion mellan Gutar/Götar och Svear.
Denna berättas att ha kommit i stånd efter som "gutarna sökte Uppsala-kungens skydd". Som tidigare beskrivit lär det peka mot övergången mellan romertid och folkvandringstid. Implementeringen av denna fusion syns i det arkeologiska materialet redan under folkvandringstid - och än tydligare i vendeltid.

4. Ett större antal forn-nordiska källor berättar om dom skandinaviska svears och götars gemensamma tronsäte och politiska konstitution under "Kungen i Uppsala" och det som efter fusionen omtalas som "Uppsala Öd". 
3. I Ynglingatal omtalas ett relativt häftigt möte mellan götakungen Gautreks son Alrek - och Yngling-kungen Erik, från Uppsala. Fusionen lär ha inneburit äktenskap mellan denna Erik och en prinsessa från Gotland. Brölloppet lär ha stått på Gotland.

5. Inom Nordisk arkeologi fins knappt maka till den fyndrikdom som hittats på Gotland, med tydliga inslag från alla perioder - från tidig stenålder till sen medelålder.

6. Man kan se på fusionen mellan gutar och svear - enligt Gutalagen och Gutasagan - som ett samförstånd mellan två väl organiserade samhällen. Båda var fortfarande baserade på ätte-principen - "från ursprungs tid" och idkade - så långt vi vet - gemensamt ursprung, språk, mytologi och livsfilosofi. Mötet med en gemensam, yttre utmaning  - under det romerska Europas politiska, sociala och ekonomiska sönderfall - kunne väl ha avfärdat en gemensam kraftutmätning från götar och svear, där den götska kungar fått utvandra.

Källorna vet ju att berätta om Alarik och Theodorik som kungar utvandrade från Östersjön - för att re-organisera Väst-Europa, i samarbete med annan högadel från Östersjön - som vender ("vandaler"), langobarder, burgunder och merovinger.

Summarum:

Det är alltså möjligt föreställa sej den politiska unionen mellan svear och götar som ett resultat av kulturella, ekonomiska och politiska behov. Sen är det - enligt Jordanes - tydligen så att den politska alliancen under Uppsala öd har en bas i gammalt släktskap och grannskap mellan svear og götar.

     

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #24 skrivet: januari 12, 2014, 19:08 »
Götisk ättelinje?

Enligt dagens genetik har båda dessa två ätter (kulturer/konstitutioner) utvecklats sida om sida inom Skandinavien - sedan istiden. Enligt dom resultat som framkommit från genetiska prov från Ajvide har gutarna ett överskott av y-dna I1. Det lär mao. indikera att hg I1 kan knytas till dom gamla, gutniska/götiska ätten - med fiske/fångst/pastoralism som huvudnäring, medan R1a/R1b kan knytas till framväxten av det intensiva jordbruket - och dom svenska respektive danska ätterna.

Sen visar gen-kartan att den östliga delen av Östersjön befolkats av y-dna N, typisk för alla gamla, finsk-ugriska språkområden. I forn-nordiska källor kallas denna stora folkgrupp för vaner eller vender, medan man ikring Medelhavet använde namnen "Venedae" (endonym) - vid sidan om "skyter" och "sarmater" (exonym).   

Gamla Hälsingland ("Norrland") , jämte Värmland, Bohuslän och Norge lär i utgångspunkten ha befolkats av dom samma götar - sida om sida av inslag av finska ättens y-dna N - från östra sidan Bottenhavet. Samtidigt ser man att den götska ("svenska") språkgruppen, jämte y-dna I, också spridits i det forntida 'Vendland', t. ex. efter kusten av Finland, mellan Åland och Nevan. (Fasta handelssamband mellan öster och väster fodrade givetvis birkarlar och andra involverade kände varandras språk. Hamnstäderna i öster såväl somi väster fick alltså vara tvåspråkliga.)
 
Vil leta efter ett gemensamt kungahus och den gemensamma ättelinjen för dom gamla götarna verkar y-dna I ligga risigt bra till. Enligt DNA-testerna från Ajvide lär "I-ätten" ha regerat på Gotland redan då det första lantbruket etablerades på Öland och i Sörmland. Orsaken lär helt enkelt ha varit att Gotlands stabila och gynsamma klimat varit av betydelse under den kritiska pioner-tiden, då Skandianvien blev befolkat efter is-tiden.

Visby borde därmed vara ett naturligt utgångspunkt när man söker ett samlande götisk överhuvud.   

Enligt dom gen-tester man numer har koll på¨- bl.a. från äldre och yngre stenålder - visar att dagens genetiska huvudgrupper i Skandianvien är dom exakt samma som man hittat i gravar från stenålderen. Här finns inte längre något grundlag till at spekulera i "ständiga folkvandringar" under sten-, brons- eller järnålder. Tvärtemot visar genetiken att folkgrupperna som befolkat Nord-Europa (generellt) och Norden (speciellt) har varit genetisk stabila, från generation till generation - ända sen istidens slut.     

Dom danska respektive svenska jordbruksätterna - skilvinger och ynglinger - har tydligen utvecklats från R1a/b. Enligt sagorna kom dom båda från samma ursprung som götarna, kallad "Oden". Enligt Jordanes kom dom alla från "Vinoviloth". På den bakgrund blir det ju intressant att Gustav Vasa också räknade sin ättelinje tillbaka till denna "Oden" - fast inte genom ynglinga-ätten.

På den bakgrund er det ju intressant att Birger Jarl visade sej vara I1a. 

http://www.eupedia.com/europe/maps_Y-DNA_haplogroups.shtml
http://dna.scangen.se/index.php?show=intro&lang=en
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #25 skrivet: januari 12, 2014, 22:24 »
Boreas
Du är nog den enda jag vet som gör Götar och Gutar till samma sak. Gauti = Götar, Guti = Gutar. Sen är det inte säkert att Gutarna ens nämns av Jordanes. Vissa vill ju ha Vagoth till Gutar. Detta stämmer dock dåligt in på övriga beskrivningar i texten. Svennung placerar Vagoth i Skåne och Thorsten Andersson placerar dem i Östra Östergötland. Gutar och Götar har mycket svag arkeologisk koppling under järnåldern. Din tolkning är unik, djärv och saknar stöd inom arkeologin.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #26 skrivet: januari 13, 2014, 00:19 »
Boreas
Du är nog den enda jag vet som gör Götar och Gutar till samma sak. Gauti = Götar, Guti = Gutar. Sen är det inte säkert att Gutarna ens nämns av Jordanes. Vissa vill ju ha Vagoth till Gutar. Detta stämmer dock dåligt in på övriga beskrivningar i texten. Svennung placerar Vagoth i Skåne och Thorsten Andersson placerar dem i Östra Östergötland. Gutar och Götar har mycket svag arkeologisk koppling under järnåldern. Din tolkning är unik, djärv och saknar stöd inom arkeologin.

# Jag tycker Brinks tolkning av Jordanes är mycket bra, fast på en punkt. Han placerar Gautigoth i Vgl och Vagoth på Gotland. Själv tror jag det är tvärt om - och att Vagoth är en variant av Vesi-goth, vilket också fick formen visi-goth. (Orsaken är att 'vesi' betyder vatten, på vendiska. Denna samvaro mellan vender och götar vet vi finns - efter Älven.)

# "Svag arkeologisk koppling under järnåldern" - hur är det möjligt?   

# "Saknar stöd inom arkeologin" - kan uppfattas olikt.

Att 60-talets arkeologer inte kommit på - eller gått næarmare in på sammanhanget mellan Gotland och götalanden är en sak - men det betyder på inget sätt att man saknar arkeologiska fynd från Gotland som tydligt visar nära banden med det svenska fastlandet under järnåldern. Gravgods, konsthantverk, mynt och runstenar - till exempel. Dom finns på Gotland såväl som på fastlandet.  Annars har ju en och annan bild - från vendeltid/vikingtid - med motiv från isländska sägner.

(Dessutom är den inte "min" tolkning, men något jag hörde under en granskning av svensk-finska folkminnen - på början av 90-talet...)
   
# Sen fanns här en finsk mytologi som också beskriver Gotland som ett gemensamt centralområde för handeln i Östersjön under YJ - vilken lär ha varit styrd av 'götar'. När vikingtiden ebbar ut och kristnandet av Sverige, Finland och norra Baltikum blir effektivt får Gotlands handelsadel ("gotländska handelsmänn", "götiska handelsmän") gå in i den omförenade, kristnade handelsväsenet - "Hansan" - som satelit för Lubeck. I den anledning anlades ett nytt handelssäte i Reval, dit den gotländska handelsadeln fick fortsätta direktkontakten med venderna i österväg. Av samma orsak byggdes ett "Götarnas Hus" i storhertigens Novgorod.

Gotlands roll som handels-centrum i Östersjön är gammal. Så också med dom familjer som fick ta hand om denna organisation och se till att den fungarede - på alla sidor av Östersjön - under hela järnåldern.

Vendeltidens impulser österifrån stämmer väl med den fusion som Gutasagan beskriver mellan svear och gutar/götar. Dom 'vendiska impulser' man nu upplevde i Svealands konstuttryck och gravar kan mycket väl vara ett resultat av gutarnas/götarnas gamla vänner och kolleger bland venderna i Österlandet.

Den analys som Emund Slemme gjorde av trekant-gravar pekar samma väg, från SV Skandinavien mot öster - eftersom man går bakåt i treuddgravarnas ålder. Av samma orsak är treudd/treflik-motivet i figur- och bild-konsten ansett som ett 'vendisk' ('östlig') inslag i Sveriges, Norges, Danmarks och Englands vikingatid.




http://www.theguardian.com/culture/2014/jan/05/vikings-treasure-excavation-british-museum

http://www.thehistoryblog.com/archives/28602
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #27 skrivet: januari 13, 2014, 01:11 »
Grundmotiven i treflik-spännen och treudd-gravar kan - precis som Oden och hans häst Sleipner - knytas direkt till berättelserna om dom gamla godarna, som dom framstår på bildstenar och smyckeskonst.

Enligt YS skulle ha befunnit sej i ett jordisk Asgård, med en högst konkreta hövdinmgar och tydliga härskarideal, varifrån alla ätter i "nordurlanda" skulle ha utgått ifrån. Rigstulan, Voluspå och Kalevalan berättar om samma sak - och återger en urspungsmyt som tydligen varit känt från gothernas Rom till kelternas Irland, bjarmernas Perm och dom agrara skyternas Ukraina.

Gutasagan berättar i princip samma sak - börjande med Havde och Hvitsjärnas tre söner på Gotland. Dom jordbruksintensiva bönderna på skandinaviska halvön blir sen en egen ätt - vars första spår i Sverige ligger på Öland och i Sörmland.

Dom lär alla härstamma från en och samma pioner-grupp - i forn-nordiskan kallad "Aser", hos Jordanes "Vinoviloth" ('Vino-folket'). Jmfr. ortnamnen Vinö/Vinland/Finland.

Efter at goter och vender är etablerade - som jakt, fångst-, fiske-, båt- och handelskultur - växte tydligen två nya ättegrenar fram ut Östersjöns och Nord-Europas pioner-fas (mesolitikum). Dessa fann nya, stora ytor på slättlandet i södra Sverige, jämte på öarna söder om Sverige. Med tiden kunde man börja dyrka ständigt större ytor. Skåne (den tiden en ö) lär ha ingått i en 'dansk' eller 'kontinental' jordbrukskultur, i hop med Själland, Fynd och Jylland. Parallellt ser man jordbrukets spridning på dom stora morenslätterna i Pommern, Holstein, Holland, Tyskland, Frankrike, England och Skottland - i hop med haplogrupperna R1a och R1b.

Kombinerar man Heimskringlan, Eddorna och Kalevalan med bildstenarna och den övriga arkeologin på Gotland är man hursomhälst mycket nära ett konkret svar på frågan efter Jordanes refererens till danernas, svearnas och götarnas gemensamma ursprung - från det legendariska "Vinfolket" i det mytomspunna "Vinland" - varifrån dom tre gamla nordiska ätter - och kungadömen - utgått.

http://www.rygenedetektorklubb.com/metallsokerbilder/bilderfunn20/Thy-2010-Atle-Trefliket.jpg
http://www.mjosenmf.no/foto/albums/userpics/10020/normal_diverse4_099.JPG
http://runeberg.org/svfolket/1/0323.html

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #28 skrivet: januari 13, 2014, 08:31 »
...
3. I Ynglingatal omtalas ett relativt häftigt möte mellan götakungen Gautreks son Alrek - och Yngling-kungen Erik, från Uppsala. Fusionen lär ha inneburit äktenskap mellan denna Erik och en prinsessa från Gotland. Brölloppet lär ha stått på Gotland.
...

Citera
Agnes söner, som voro konungar efter honom, hette Alrek och Erik. De voro mäktiga män och stora krigare och väl förfarna i alla färdigheter.
http://cornelius.tacitus.nu/heimskringla/ynglingasagan/11-20.htm

Att Alrek skulle ha varit Gautriks son har jag inte kunnat hitta någon uppgift om. Inget nämns heller om något bröllop.

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #29 skrivet: januari 13, 2014, 11:32 »
Är det ingen mer än mig som skulle vilja se en förklaring till hur de där haplogrupperna
skulle kunna representera namn spm Götar etc. Tycker det låter jättesuspekt.
Finns det något stort gentest som utförts i hemlighet på en stor del av befolkningen?
Eller grundar man slutsatser på frivilliga tester? Är dessa kopplade till släktforskning och
osteologiska undersökningar från olika tidsepoker?
De översiktskartor jag sett visar ju att I1 är det vanligaste i hela Sverige och R1 hyfsat jämnt spritt med en viss förtätning ju längre österut man kommer. Mta är väl ännu mer jämnt. Visst bör isolerade folk utveckla en likartad variant av dna som sticker ut och bland män i Skandinavien är det ju just I1. 

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #30 skrivet: januari 13, 2014, 12:08 »
...
Dom danska respektive svenska jordbruksätterna - skilvinger och ynglinger - har tydligen utvecklats från R1a/b. Enligt sagorna kom dom båda från samma ursprung som götarna, kallad "Oden". Enligt Jordanes kom dom alla från "Vinoviloth". På den bakgrund blir det ju intressant att Gustav Vasa också räknade sin ättelinje tillbaka till denna "Oden" - fast inte genom ynglinga-ätten.


Citera
Dom lär alla härstamma från en och samma pioner-grupp - i forn-nordiskan kallad "Aser", hos Jordanes "Vinoviloth" ('Vino-folket'). Jmfr. ortnamnen Vinö/Vinland/Finland.

Så här skriver Jordanes om Vinoviloth:

Citera
And there are beyond these the Ostrogoths, Raumarici, Aeragnaricii, and the most gentle Finns, milder than all the inhabitants of Scandza. Like them are the Vinovilith also. The Suetidi are of this stock and excel the rest in stature. However, the Dani, who trace their origin to the same stock, drove from their homes the Heruli, who lay claim to preëminence among all the nations of Scandza for their tallness.

Boreas, du får gärna förtydliga dina långtgående slutsatser.

Utloggad Emund Slemme

  • Veteran
  • Antal inlägg: 976
    • Fra romertid til vikingetid
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #31 skrivet: januari 13, 2014, 17:29 »
De översiktskartor jag sett visar ju att I1 är det vanligaste i hela Sverige och R1 hyfsat jämnt spritt med en viss förtätning ju längre österut man kommer. Mta är väl ännu mer jämnt. Visst bör isolerade folk utveckla en likartad variant av dna som sticker ut och bland män i Skandinavien är det ju just I1.

Netop haplogruppe I er ikke helt færdiganalyseret og har været under ændring en del de sidste par år. Fremtidige genetiske analyser må afventes for at få et fuldt og klart overblik.

I-M170 ---- I1-M253-AS ---- I1-DF29 ---- I1d-L22

Haplotype M253-Anglo-Saxon-generic estimeres som ca. 3500 år gammel, hvorefter mutationen - den såkaldte ”Nordic Modal Haplotype” (NMH) - I1d-L22+ - opstod i Nordeuropa og spredning herfra. Det er professor, dr. Kenneth Nordtvedt’s forskning, der har ført til opdagelsen af dette særlige mønster af genetiske markører på y-kromosomet.

Indtil nu er teorien, at det er især undergruppen type I1-DF29+, der tegner sig for op til 40% af befolkningen i Skandinavien.

Undergruppen I1d-L22 skønnes at være ca. 3000 år gammel, hvis oprindelse måske kan lokaliseres til Slesvig-Holsten i den sydlige del af Jylland.

Nordtvedt opdeler I1d-L22 i tre kategorier alt efter hvor kategorien dominerer, AS (anglo-saxon M253-AS) i Danmark, Nordtyskland og Holland, N (norse L22-N) i Sverige og uN (ultra-norse L22-uN) i Norge.

I Sverige er haplogruppen I1-DF29 den mest almindelige med ca. 37% og her dominerer Nordtvedt’s undergruppe L22-N, men også mindre koncentrationer af undergruppen L22-uN er til stede (L22-uN1, L22-uN9, L22-uN9a).

Måles der kun på den ældst kendte markør - M170 - ser spredningskortet ganske interessant ud. Der findes en del kort på nettet og jeg har bare valgt et ud af flere. Prøv at se området med størst tæthed.

http://thegeneticatlas.com/I-M170.png


Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #32 skrivet: januari 13, 2014, 19:29 »
Ja, med tanke på hur ung Dna-forskningen är kan vi ju inte konstatera så mycket mer
än att I1 är vanlig i Skandinavien med en förtätning i Skageracksområdet. Det dras ganska
långtgående spekulationer om folkgruppsgener vilket jag inte tror en sekund på i detta fall.
Det är ju en sak om vi snackar Australien men här har ju varit ett kontinuerligt utbyte.
Hur stor del av befolkningen är testad? 1%?
Hur stor del av mänskliga kvarlevor är testade från ex äldre järnålder?
Kan vi överhuvud taget prata om representativitet?

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #33 skrivet: januari 13, 2014, 21:26 »
Nu är väl haplogroup I1 (I-253) mer intressant för Skandinavien än hela haplogroup I.
http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I1_Y-DNA.shtml

Utloggad Skoglar

  • Veteran
  • Antal inlägg: 945
  • Amatör utan skolning
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #34 skrivet: januari 13, 2014, 22:35 »
Vi har ju Alla Götars ting att fundera över och det är ett namn som förpliktigar. Platsen är inte såvitt jag vet inte fastställd, men det är väl nära Skara?

Hur ser vi på kopplingen kungasäte/tingsplats?


Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #35 skrivet: januari 13, 2014, 23:18 »
Man ska ta alla försök att koppla haplogrupper till svårdefinierade grupper som "götar" och "svear" mycket försiktigt. Materialet är litet, den nutida fördelningen verkar på många håll vara ganska olik den som fanns så sent som på medeltiden, och sentida migration har troligtvis påverkat moderna spridningskartor ganska mycket.

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #36 skrivet: januari 14, 2014, 06:56 »
Man ska ta alla försök att koppla haplogrupper till svårdefinierade grupper som "götar" och "svear" mycket försiktigt. Materialet är litet, den nutida fördelningen verkar på många håll vara ganska olik den som fanns så sent som på medeltiden, och sentida migration har troligtvis påverkat moderna spridningskartor ganska mycket.

Har du några källor? Har det gjorts omfattande dna-studier på medeltidsmänniskor i Norden? Har I1 kommit via sentida migration menar du?

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #37 skrivet: januari 14, 2014, 10:51 »
Kopplingen Alla Götars ting till Götala är en hypotes. Man ska nog inte fästa så stor vikt kring det. De ting man känner till har inte ägt rum där utan bl.a. i Vad.

Utloggad Castor

  • Veteran
  • Antal inlägg: 864
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #38 skrivet: januari 14, 2014, 15:14 »
Kan inte alla götars ting (aldragota þing) tolkas som plural?

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Var satt Göternas kung?
« Svar #39 skrivet: januari 14, 2014, 15:28 »
Det finns ju inget som säger att det är en specifik plats. Det låter väl mer som en återkommande kongress och då kan det väl hållas var som helst.