Frågan är inte om den Svenska unionen bildades utan när. Jag ser inget stöd i trovärdiga källor (eller tolkade sagor) att den var i kraft före Olof Skötkonung.
Vad bevisen berättar så är Olof S. är den första
dokumenterade kungen över svear och götar. Vare sej mer eller mindre. Sen är han den sista dokumenterade konung över svearna, som styrde efter gammal lag - så som det beskrivs av lagmännen i dom samma texter. Innan honnom satt hans fader Erik som kung i samma residens, vilket betyder att även Erik Sägersäl varit något mer än en myt...
Dock blir det en grov överdrift att därnäst upphöja Olof till den första
möjliga konung över svear och götar. Frånvaro av bevis har aldrig varit bevis på frånvaro. Det borde dom senaste 70 års upptäckter av forn-tida havseglatser och en rad andra "uppsiktsväckande överraskningar" bära vitnesbörd om.
Det sagomaterial som finns kvar rörande Olof Sköldkonung/Skottkonung ger ingen möjlighet till å avgöra huruvida han satt som första eller femtielfte konung över svear och götar. Hans faderliga ursprung Erik Sägersäl lär ha bebott samma kungsgård och skött ett kungligt hov i Uppsala - på den tid Harald Blåtand regerade i Danmark.
Sen berättas att Sägersäl deltog i diverse krigshandlingar i Danmark och England, något som tydligen var överstått då Olof blir konung. Det lär ju tyda på att svenska styrkor var närvarande - i hop med den norska ledungen - under 980-talets stora och avgörande slag om Danevirke och härraväldet över Nordsjön, Kattegat och Öresund. Vilket i sinom tur vittnar om en sveakung med en flotta av götar omkring sej.
Redan garnisonsstaden på Birka lär ha varit en kombination av svenskt stål och götras sjömanskap. Birkas avfolknikng kan möjligen ha något att göra med slaget om Danmark och resultaten efter det första stora och dramatiska maktskiftet i Danmark - och en en politisk jordbävning i det dåtida Norden.
Olofs beteende efter denna tid må ses på bakgrund av Danevirkets fall och den tysk-romerska invasion. Det är tydligt att Olof både söker och hittar en diplomatisk lösning med den nya kejsarmakten - där Olof frivilligt vill införa kyrkliga lagar, kyrklig skattpenning och kyrkligt personell till alla landets 'hedna' församlingslokaler - som nu fick ombyggas till 'kristna' församlingslokaler.
På så sätt skulle Olofs kungadöme bli ett lyd-rike och betala lydpenning til kejsaren och peterspenning till Rom - men slippa den krig på egen mark som hade hemsökt Julland under 980-talet. När Olof sen faller på kne för Herren, gifter om sej och startar en ny kungslinje - ca. 1008-1010 - så är syftet att den nya kyrkans lagar skal
handhävas av en väl kristnad kung, som är fostrad i dom kristna lagarna från barnsben - av en från Bremen utpekat biskop.
Priset för fred är alltså en ren vasall-regim, som gjorde landet till en koloni. Belöningen var att så snart kungen hade "gått över till kyrkan" kunde såväl västgötar fortsätta handla med Danmark som förut. Så långt vi vet omfattas både Ögl och Vgl av Olofs diplomati.
När Emund får sonen Yngvar, besöker denne far-far Olof där han kräver kungens välsignelse som tron-arvinge, enligt gammal tro. I sagan om Yngvar beklagar Olof att han inte kan uppfylla hans begäran, eftersom sådant "nu styrs av andra makter". Man får mao. inte bortse från möjligheten att YTs kungalängd reflekterar en politisk verklighet - något äldre än vad dagens Wikipedia pretenderar. Att servera en minimiålder ("tidligast
dokumenterade") som maksimumsålder ("tidagst
möjliga") är knappast seriöst.