Övrigt > Utbildning

Är svenska studenter mer självgoda och oreflekterande?

<< < (2/3) > >>

Piankhy:
När man ändå håller på och pratar om svenskar och utbildning så kan man kanske också ställa frågan ifall svenska affärsmän behöver bli mer bildade. Den frågan ställs i alla fall i en artikel i renew magazine. Där hänvisar man till en krönika i Dagens Industri där dessa olycksbådande och föga smickrande meningar ingår:


--- Citera ---I Paris drar man lott om vem som ska träffa svenska affärsmän. ’Ingen vill eftersom de bara kan prata pengar. Möjligen golf. Ingen har läst romaner, ingen har sett konst, ingen har någon religion’.
--- Slut citat ---


Man får sig också till livs följande fundering över humanioras roll i Sverige


--- Citera ---Eller är det kanske så illa beställt med bildningen redan på gymnasienivå, att vi som vuxna aldrig kommer att vilja närma oss svårare litteratur än Zlatans självbiografi och mer konst än grafiken på Word of Warcraft? En sak är säker de humanistiska ämnena åtnjuter inte samma status som förr vid de svenska lärosätena. Och någon inträdesbiljett till arbetslivet garanterar de långt ifrån. På andra håll i världen ser det annorlunda ut. Historia är fint och premierande du kan läsa vid ett engelskt universitet om du ska gå vidare. Oxfords berömda och mycket populära PPE, politics, philosophy and economics  är en tvärvetenskaplig grundutbildning som leder rakt in det brittiska arbetslivet. PPE har fått fram ett stort antal framstående akademiker, bl a den nuvarande premiärministern i Storbritannien David Cameron. Hur många av Sveriges partiledare har läst om Kants kategoriska imperativ? Eller James Joyes Odysseus?  Kanske drar även engelska politiker lott om vem som ska tvingas sitta bredvid våra svenska folkvalda? Hemska tanke.
--- Slut citat ---
Behöver svenska affärsmän bli mer bildade?

Marty:
Sen gäller det ju att fransmännen talar engelska för att kunna utbyta åsikter om litteratur mm. Det är få svenskar som talar franska på en nivå som räcker till för kulturella utbyten. Ingen tror väl att amerikaner eller tyskar är så speciellt mycket mer benägna till kulturellt mingel i affärssammanhang. Motsvarande lotteri pågår nog i många sammanhang, arroganta fransmän är ju inte ett helt okänt fenomen. Klart vi skall kunna Proust men de vet knappast vem Strindberg va. Vi Svenskar är nog som de flesta europeer, med det stora undantaget att inga andra är i närheten av att vara så ängsliga över vad andra tycker om en. Vi är så angelägna att smälta in att vi slutar tala vårt eget språk, Stockholm Capital of Scandinavia :-[ :'( ???

Piankhy:
Svenska affärsmäns obildning stämmer väl ganska bra ihop med organisationen Svenskt näringslivs huvudlösa yttrande som behandlas i denna tråd:

"Sänk studiebidragen till humanister"
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4647.0.html

Adils:
Jag skulle nog hellre kalla det pk-skadat än självgott och oreflekterande.... ;)

Spiring:

--- Citat från: Piankhy skrivet mars 15, 2013, 11:31 ---IHan tycker sig hos de svenska studenterna se en brist på nyfikenhet, på frågor, utan istället verkar det som om de tycker att de redan besitter alla svar.
--- Slut citat ---

Byt ut "de svenska studenterna" mot "glada amatörer", så påminner det här mig om ett visst forum.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion