Författare Ämne: Hotet mot kulturarvet  (läst 2983 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Hotet mot kulturarvet
« skrivet: maj 08, 2012, 10:32 »
TV-sänd diskussion om hoten mot världens kulturarv:

http://www.ur.se/Produkter/170158-UR-Samtiden-Utrikesdagen-2012-Konfliktzoner-jakten-pa-den-forsvinnande-skatten?fixedfilter=typicalagerange%3Buniversity

Citera
Många kulturskatter försvinner under krig och konflikter. Inte bara gravar och utgrävningsplatser plundras, utan också museer töms på sina skatter. Thomas Hall, utrikesreporter på Dagens nyheter, ger en rad exempel på hur detta gått - och går - till, bland annat i Kabul. Han diskuterar tillsammans med kulturarvsexperterna Eva Myrdal och Kristian Göransson, båda från Världskulturmuseerna, om vilka konsekvenserna av detta blir, både för drabbade regioner och för våra kunskaper om tider som varit. Eva Myrdal beskriver detta som rovgrävningar. De talar också om en solskenshistoria där 600 föremål i hemlighet gömts och räddats undan både krig och ockupationer. Moderator: Mats J Larsson. Inspelat i mars 2012. Arrangör: Dagens nyheter.

Ju äldre desto bättre.

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Hotet mot kulturarvet
« Svar #1 skrivet: maj 08, 2012, 10:45 »
Låter ungefär som det Farokonventionen syftar till att motverka...
http://www.raa.se/cms/extern/eu_internationellt/europaradet/farokonventionen.html
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Kyrkoruin till salu
« Svar #2 skrivet: maj 08, 2012, 15:21 »
Kulturarvet ställs inför många slags hot. Nu går även gamla kyrkoruiner under hammar'n:

http://www.corren.se/ostergotland/atvidaberg/unik-kyrkoruin-till-salu-6015164-artikel.aspx
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Hotet mot kulturarvet
« Svar #3 skrivet: maj 08, 2012, 18:45 »
Vad ska vi bevara och vad kan vi göra av oss med, för att lämna plats för nytt? Vissa fornminnen är unika och bör därför bestå tycker jag, och här bör det betalas via skatten för att behålla dem. Vissa fornminnen finns i överflöd, varför inte gräva ut några och låta platsen nyttjas av nutiden? Tänker tex på en liten gravhög på Tjörn, som ligger på en husägares tomt, och pga den så kan han/hon inte bygga ut sitt hus, och då ligger huset och högen ändå en bra bit ifrån varandra. Varför inte undersöka den lilla gravhögen och sedan låta fastighetsägaren nyttja marken?? Tror inte att det finns en människa som ens tänkt på att högen är ett fornminne.. Om en stor industri ska bebygga ett område så är det väl OK, att de är med och finansierar utgrävningar, för "vanliga" människor så kan det vara ett olösligt problem, och då borde det kunnas lösa med ett delfinansierat  ansvar privat/offentligt. Som det är nu så förstörs eller göms arkeologiska fynd som görs vid husbyggen pga kostnaderna.. >:(

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Hotet mot kulturarvet
« Svar #4 skrivet: maj 09, 2012, 19:30 »
Om man har en mindre gravhög på sin tomt så skulle man nog i 9 av 10 fall få tillstånd att ta bort den, så länge det görs av professionella arkeologer. Som du själv säger så är problemet inte att få tillstånd, utan finansieringen. Visst kan man tycka att det kanske borde finansieras av det offentliga, men lycka till att få in medel till det i kommunernas eller länsstyrelsernas budget. Jag tror att de flesta skattebetalare skulle invända mot att vara med och finansiera enskilda privatpersoners utbyggnadsdrömmar.

Någonstans så får man väl som privatperson acceptera att man äger en fastighet med registrerade fornlämningar. Rent praktiskt så är det ju ingen skillnad mot att tex äga en sjötomt som omfattas av strandskyddet.