Författare Ämne: Ny bok om trälar  (läst 3535 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Ny bok om trälar
« skrivet: mars 22, 2012, 10:03 »
Stefan Brinks:Vikingatida slavar - Den nordiska träldommen undr yngre järnålder och äldsta vikingatid, 2012 kan rekomenderas.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ny bok om trälar
« Svar #1 skrivet: mars 22, 2012, 19:08 »
I SvD har Lars Lönnroth givit en recension under överskriften "Vikingarnas trälar var en del av familjen".

Det leder ju tanken till Rigstula, där ursprunget till träl-klassen beskrivs som kungens egna ättlingar - och samhällets tredje klass/stånd, efter jarlar och karlar (bönder).

I ett ättesamhälle - byggd på ett pyramidalt adelssystem - kan det innebära att re-produktionen är styrd vertikalt, där varje konungen/landshövdingarna gjorde alla jarlar ('häradshövdingar') inom länet, varefter jarlarna fick göra alla nya bönder inom sina respektive häraden - varefter bönderna fick producera 'bondebarn', alltså trälar, på varje gård.

I ett ättesamhälle blir alla alltså alla landets trälar "kungens barn-barn" eller "subjekter".  Gårdsfolket, dvs. träl-klassen, skulle i så fall utgöra drygt 90% av befolkningen.

Hur ställer Brink sej till Rigstulas beskrivning - och trälarnas 'lagstadgade' plats i 'ättesamhället'?!

 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Ny bok om trälar
« Svar #2 skrivet: april 18, 2012, 11:38 »
Här är en TV-intervju med författaren:

Citera
"Vikingarnas slavar" av Stefan Brink visar att det nordiska slaveriet, träldomen, är en svårfångad företeelse som har få likheter med slaveriet i de antika Medelhavscivilisationerna och slaveriet på de amerikanska plantagerna. Till exempel kunde man vara både socialt ansedd och ofri - på en och samma gång. Intervjuare: Birger Schlaug.

http://urplay.se/169045
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Ny bok om trälar
« Svar #3 skrivet: april 18, 2012, 20:06 »
Tack för länken!

Stefan Brink är en ärlig och redlig forskare, som törs ta i ett essentiellt ämnesområde, sätta ljus på en mängd obesvarade frågor och erkänna vad vi vet, kontra vad vi tror - men inte vet.

Nu kunde jag givetvis önska att han hade utrett konsekvenserna av Rigstula något närmare, där 'trälar' förklaras som en  samhällsklass - utgått från dom respektive bönder i ett stratifierad ättesamhälle. Men förövrigt gav interbjun intryck av att han gjort ett värdefullt arbete som har flyttat debatten fram till gränserna av källornas samlade kunskaper - och gett en mer nyanserad bild på järnålderns trälar - "som en del av familjen"...   8)
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”