Författare Ämne: Rundata på nytt sätt?  (läst 799 gånger)

Utloggad Gunsan

  • Novis
  • Antal inlägg: 2
Rundata på nytt sätt?
« skrivet: mars 19, 2012, 09:46 »
I torsdags 15 mars lämnade projektet Digitala Sveriges runinskrifter in slutrapporten till Riksbankens jubileumsfond. Huvudmålen har uppnåtts, det finns ett förslag till en forskarplattform och en första version av Sveriges runinskrifter har publicerats på Riksantikvarieämbetets webbplats. Länkarna till pdf:er är än så länge inte beständiga, men bokverkets innehåll kommer att fortsätta förädlas och får då också permalänkar.

Projektet har också utformat ett förslag, en modell för hur man skulle kunna koppla ihop bokverket och datakällor som bär information om runinskriptioner. Förslaget till forskarplattformen, som vi kallar “e-runic”, ska samla och visa innehållet i databaser som Samnordisk runtextdatabas, Digitala Sveriges runinskrifter, Fornvännen, FMIS – Fornminnesinformationssystemet, Bebyggelseregistret samt museiföremålssamlingar anslutna till K-samsök. Navet mellan databaserna och e-runic blir K-samsök som möjliggör att  material från olika håll kan samsökas och länkas ihop.

Läs mer om projektet på K-blogg, http://www.k-blogg.se/2012/03/19/e-runic-rundata-pa-nytt-satt/ eller i projektrapporten http://www.raa.se/publicerat/rapp2012_6.pdf

Gun Larsson, operativ projektledare för Digitala Sveriges runinskrifter