Författare Ämne: Stungna b:et i Gs 13  (läst 2816 gånger)

Utloggad Tomte

  • Stammis
  • Antal inlägg: 224
Stungna b:et i Gs 13
« skrivet: september 11, 2011, 13:02 »
I Gs 13 (runsten, Heliga trefaldighets kyrka i Gävle) finns en stungen b-runa (tydligt ristad) som saknas i Samnordisk runtextdatabas. Den finns mellan (i)h(i)(l) och brur. Anledningen till att den saknas är väl att Sven B F Jansson ansåg att den inte står för p, utan är en felristning: Ristaren hade råkar rista två b i följd och försökte korrigera det hela genom att göra om den ena b till ett skiljetecken (kolon). Endast prickarna var uppmålade, anser han. Borde då inte Samnordisk runtextdatabas ha ett kolon där? Eller åtminstone någon sorts påpekande om det hela?

Någon som tror något annat än vad Jansson gjorde om denna runa?

Det kan tilläggas att i translittereringen i Gästriklands runinskrifter (Jansson) har denna runa(?) inte gjorts om till bokstav utan står kvar med runform.

(Personligen tycker jag att man vid translittereringar konsekvent bör återge vad som finns ristat, även om man anser att ristaren menat något annat. När en ristare råkat luta en n-bistav åt fel håll, så att runan har a-form, brukar den ju translittereras som a även om vi förstår att ristaren avsett n (t.ex. Ög 96 bruþu[r×]sua × sia, broðursun sinn))

Utloggad Jan Owe

  • Stammis
  • Antal inlägg: 351
SV: Stungna b:et i Gs 13
« Svar #1 skrivet: september 11, 2011, 17:26 »
Visst bör inskriften som den återges i Samnordisk runtextdatabas kompletteras. Före brur finns ett skiljetecken, det skulle kunna återges ":", men bättre är att ange "÷". Tecknet "÷" används i runtextdatabasen för "övriga skiljetecken". Och det bör detta tecken betraktas som.
Angående "sua" istället för "sun" så återges inskriften i Samnordisk runtextdatabas som den beskrivs i källan (ibland då den supplerade källan). Dvs står det "sua" på stenen, men "sun" i återgivningen i Sveriges runinskrifter, då blir det "sun" också i Samnordisk runtextdatabas om detta inte uppmärksammas av någon. Som exempel på en uppmärksam granskare kan nämnas U 39 från Torslunda i Sånga socken. Där står "sun" i återgivningen i Sveriges runinskrifter, men enligt träsnittet i Bautil (B 294) står det "sua" på berget (blocket?). Problemet är här att runristningen är försvunnen. I runverket står "Inskrift (enligt B 294 rättad efter Arenius)". Han kanske läste "sun", men om han också läste "sua", ja då ska läsningen förstås rättas i Samnordisk runtextdatabas. Vem har möjlighet att kolla Johan Arenius' arbete som finns på Kungliga biblioteket och på några andra bibliotek (se här)?