Författare Ämne: Tema om humaniora på TV, måndag och tisdag kl 16.00-19.00  (läst 1054 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
På måndag kommer en hel temaeftermiddag om humaniora på Kunskapskanalen.

16:00 - 19:00 UR samtiden
Tema: Humanism. Humanisterna och framtidssamhället.


16:00 Vilken nytta gör humanisterna?
Många menar att humaniora blir allt viktigare i en värld där länders utveckling allt mer hänger ihop. Ämnen som filosofi, historia, idéhistoria, estetik, arkeologi, språk och litteraturvetenskap - hur kan de göra nytta? Med bland andra Joakim Palme, vd för Institutet för framtidsstudier, Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och Anders Ekström, docent i idé- och lärdomshistoria. Arrangerat av Institutet för framtidsstudier.

16:40 Vad jobbar humanisterna med?
Humanister har sämre löneutveckling än många andra yrkesgrupper, enligt en studie av Eskil Wadensjö, professor i arbetsmarknadspolitik. Är det humanisterna själva som måste ändra sin självbild för att förändra situationen eller är det samhällets problem som inte fattar vad de missar? Arrangerat av Institutet för framtidsstudier.

18:00 Vilka var humanisterna?
Det var bättre förr, i alla fall för humanisterna. Det säger Lars Geschwind, konsult som undersökt hur humanistiska ämnen utvecklats över tid. Förr var studenterna färre och konkurrensen mindre. Arrangerat av Institutet för framtidsstudier.

http://www.tv.nu/kanal/kunskapskanalen/mandag
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Tema om humaniora på TV, måndag kl 16.00-19.00
« Svar #1 skrivet: april 29, 2011, 14:52 »
Temat fortsätter på tisdag i Kunskapskanalen

16:00 - 19:00 UR samtiden
Tema: Humanism.


16:00 Vilka blir framtidens humanister?
Med säljande kursbeskrivningar försöker universiteten locka studenter. Många gånger är beskrivningarna missvisande hävdar Niklas Stenlås, forskare på Institutet för framtidsstudier som tagit fram rapporten "Vilka blir humanisterna?". Borde universiteten i större utsträckning tänka på den framtida arbetsmarknaden eller är det farligt om nyttotänkandet tar över? Panelsamtal med Svante Weyler, förläggare, Petter Aaslestad, professor nordisk litteratur NTNU, Sally Boyd, professor språkvetenskap Göteborgs universitet och Kosta Economou, universitetslektor kultur- och mediegestaltning . Arrangerat av Institutet för framtidsstudier.

17:20 Kan humanisterna förändra samhället?
Skulle vi få bättre hus om arkitekterna var humanister? Vems är ansvaret att humanisterna tar sin plats i formandet av vår framtid?

18:40 Hur blev dagen?
Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och Anders Ekström, docent i idé- och lärdomshistoria summerar de tankar och fakta som framkommit.

http://www.tv.nu/kanal/kunskapskanalen/tisdag
Ju äldre desto bättre.