Arkeologi > Medeltid (ca 1100-1520)

Birger Jarls DNA

<< < (2/8) > >>

Boreas:
Ynglinga-ättens sidogren i Ryssland, rurikiderna, har avslöjat y-dna R1a.

Men hg I1a kan Bjälbo-ättens ursprung mao. följas till Uppsla,  varför den blir något gåtfull. Härstammade Birger Jarl från ett gammalt götisk eller vendisk kungahus, typ 'ylvingarna'? Kan det förklara varför hela Finalnd och norra del av Baltikum, inklusive Ingermanland, kom unisont med i det förenade kungarike som lagstadgades 1250 - utan ett svärdsslag?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%A4lbo%C3%A4tten
http://www.wadbring.com/historia/sidor/aettbjalbo.htm

Frågan aktualiserades givetvis då man 2009 kom fram till att Westligarnas familj sitter på en gren från samma stam:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=2736883

Boreas:
Korrektion:

Ynglinga-ättens sidogren i Ryssland, rurikiderna, har avslöjat y-dna R1a.

Med hg I1a kan Bjälbo-ättens ursprung mao. inte härstamma från sveakungarna i Sigtuna/Uppsla.

vemvet:

--- Citat från: Boreas skrivet mars 22, 2015, 17:05 ---Korrektion:

Ynglinga-ättens sidogren i Ryssland, rurikiderna,


--- Slut citat ---
Var fär du allt ifrån :) Källa tack,



--- Citera --- har avslöjat y-dna R1a.
--- Slut citat ---

att ryssar har R1a är kanske inte så konstigt. Rurik lär ha haft N1c1.
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rurikdynastin


--- Citera ---Med hg I1a kan Bjälbo-ättens ursprung mao. inte härstamma från sveakungarna i Sigtuna/Uppsla.

--- Slut citat ---

Vad är I1a?

Vetgirig:

--- Citera ---Ynglinga-ättens sidogren i Ryssland, rurikiderna, har avslöjat y-dna R1a.

Men hg I1a kan Bjälbo-ättens ursprung mao. följas till Uppsla,  varför den blir något gåtfull. Härstammade Birger Jarl från ett gammalt götisk eller vendisk kungahus, typ 'ylvingarna'? Kan det förklara varför hela Finalnd och norra del av Baltikum, inklusive Ingermanland, kom unisont med i det förenade kungarike som lagstadgades 1250 - utan ett svärdsslag?
--- Slut citat ---
Du skriver själv att Bjällbo-ätten INTE kan härstamma från sveakungarna. Det är ju självklart. Svearnas kungliga ätt dog ju ut på manslinjen 1060 och definitivt 1066.

Det innebär att svearnas ättlingar måste sökas på KVINNOLINJEN. Å andra sidan säger inget att sveakungarna speciellt härstammar från stormän knutna till Uppsala/Sigtuna. Svearnas kungaätt utgick ju ur en ätt som under 100-tals år skaffat sig bördsrätt för att inneha kungavärdigheten innebärande att vara överbefälhavare för den östra tredingens ledung/flotta. Den politiska makten innehas fortfarande 1066 av resp alliansmedlemmars landsting.

Det är ju med legetimitét via kvinnolinjer inbördesstriderna om kungamakten (bördsrätten till befälet över ledungen) förs efter 1066. Hårdaste strider förs 1066-1088. Då måste man titta på döttrarna till den/de sista sveakungarna och ev bröders döttrar ang vilka  DNA man skall följa.


En ledning bör vara att de sista kungarna vid flera tillfällen gifter sig med Wendiska högättade kvinnor. Historikerna har då alltid pekat på Vender från Oder och västrerut. Det kanske är dags att tänka om, i varje fall delvis. Kan det i varje fall i något tillfälle handla om ett Wendland österut, d v s dagens Åland/SV Finland/NV Estland/Ösel/Gotland??? i enlighet med Olaus Petris förord till Swenske Cröneka. Om man studerar den tätaste utbredningen av  I1a, så hamnar längs linjen Vgl-Mälarområdet-SV Finland med koncentration till Satakunta. D v s större sannolikhet att en kvinna född ur svearnas kungliga ätt härstammar från nämnda område. Men inget ursprung från hela Norden kan uteslutas (inkl Baltstaterna inkl Ösel/Gotland, så vitt jag kan se.

Boreas:
Att kungalinjen - med grundstammen av R1a1 - dött ut, betyder givetvis inte att gen-gruppen är borta. I förlängningen av ett ättesamhälle var ju alla svearnas häradshövdingar, bönder och bondpojkar R1a - fram till Olof Sköldkonungs dop. Ättlingar från Yngve-Frejs hus borde det alltså finnas i gott mån under 1100- och 1200-tal - och den är väl fortfarande största y-grupp i delar av det nuv. Sverige. Sen fanns det tydligen ett större område där ynglingarnas hus inte gällde, men där man upprätthållit en ännu äldre grundstam, baserat på hg I1/I2.

Det övriga har du väl stort sett rätt i. Birgers y-profil var väl I1a1, vilket främst till den svensk-finska delen av Ia1-gruppen, till skillnad från I1a2/3, som gärna uppträder där götarna vandrat under romertid och folkvandringstid. Innan dess ahr den äldre I-gruppen, I2, varit den dominerande i norra Europa - vilket framgår från dna-tester av dom ca. 8.000 år gamla gravfynden från Mottala och dom 4.500 gamla fynden från Ajvide. Anmärkningasvärt också att I-männen från såväl Mottala följs av kvinnor med U2 och U5.

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,6179.msg66759.html#msg66759

Annars är det ju intressant att G- och I-gruppen tillhör dom äldsta y-dna i N-Europa, och numer har dykt upp bland dom första jordbrukarna på kontinenten. Sen kommer R-gruppen sprida sej, specifikt där man bedriver med nöt och korn. Som det framgår av senare månaders analyser från arkeologiska fynd - kommer R1a/R1b dela sej i två, med vaar sin  huvudriktning. R1a går från Sverige och Tyskland/Polen österut, medan R1b går västerut. Sen har man en hel del inslag av R1b i hop med R1a i österled, ända fram till Baktrien och Tarim-bassängen i det nuv. Kina.

Vad gäller den ryska sidolinjen till Uppsala-ätten (Linga-ätten) är det rimligt kart att det ärr R1a som gäller. Dom senare "rurik-ättlingar" som visar upp N1c1 är tydligtvis av finsk härkomst. Innan man etablerade Rurik och det nya huvudsätet i Nygård/Novgorod var det ju dessa ädlingar som fortfarande styrde dom nordliga län av Ryssland. Troligtvis hade dom sin bas i södra Finland och/eller Holmgård. Efter att Rysland gått i allians med kejsaren i Konstantinopel etableras den s.k. "Monomakh-linjen" inom det ryska kungahus, med huvudsäte i Kiev. Det är denna som numer kan visa upp y-dna N1c1. Originalen - som på den tid regerade i Chernigov och Novgorod hade alltså R1a, precis som drygt 17 % av dagens svenskar. Sen är det anmärkningsvärt att den danska linjen, Rb1 har en större andel i den befolkning som utgör dagens Sverige (21-22 %) - fast "göta-linjen" (hg I) fortfarande är störst med 37 % - medan finnarna (hg N) är minst, med 7%.

https://www.familytreedna.com/public/rurikid/default.aspx?section=news

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion