Arkeologi > Medeltid (ca 1100-1520)

Birger Jarls DNA

<< < (8/8)

Kylarvende:
Boreas m fl!

Mkt intressant inlägg. Såg en dokumentär (troligen History Channel) om romarnas ockupation av England och Wales. I dokumentären framställes romarnas attack mot druiderna som närmast obegriplig. Varför förspilla tid på att nedgöra dessa?

Boreas ger förklaringen: ”Barder, Sejdmän och Sejdkvinnor sysslade alltså med det ämne vi numer kallar 'historia'. När en kolonimakt erövrade en ny provins - som t.ex. Gallien eller England - var dessa druider och barder något av det första man fick 'plocka bort' - om man ville underkuva befolkningen.”

När det gäller Birger Jarls DNA så verkar alltså ulvingarna finnas på mödernet, som ngn tidigare påpekade på denna länk. Sedan verkar Vilhelm Erövrarens härjningar ha fyllt på med flyktingar på vårda breddgrader. Man får på denna länk lära sig att delar av släkten Anjou kan ha hamnat här. Hur var det med Jedvardssönerna, var även dessa möjligen ett resultat av Vilhelms härjningar?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Joar_Jedvardsson

http://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_den_helige


Vetgirig:

--- Citera ---När det gäller Birger Jarls DNA så verkar alltså ulvingarna finnas på mödernet, som ngn tidigare påpekade på denna länk. Sedan verkar Vilhelm Erövrarens härjningar ha fyllt på med flyktingar på vårda breddgrader. Man får på denna länk lära sig att delar av släkten Anjou kan ha hamnat här. Hur var det med Jedvardssönerna, var även dessa möjligen ett resultat av Vilhelms härjningar?
--- Slut citat ---
Stormännen var internationella och hade skapat sig släktband över stora geografiska områden. Det var bl a så man upprätthöll handelskontaker och politiska kontakter.

Blev en lokal släktgren attackerade militärt, så kunde man räkna med militärt understöd från släkten, även avlägset boende släkt. Blev en lokal släktengren besegrad och hotad till döden om de inte underkastade sig fullständigt, så hade således de överlevande ur de hotade möjlighet att fly till avlägsen släktgren för att få hjälp. En hjälp var att etablera sig i en ny region/nytt land för det kapital man bör ha tagit med sig. Ingen storman ville ställa sig helt i beroende av någon annan släkt, inte ens en annan släktgren.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[*] Föregående sida

Gå till fullversion