Varför skulle det göra det? Kan inte spontanväg uppstå runt "torp"?
Låt mig försöka förklara med några grovt förenklade exempel:
1) Slättbyn 9 består av ett bycentrum med 10 gårdar där totalt 100 personer bor. I byn har de byggt redskapsvägar ut till alla sina tegar (detta är före skiftena). Det närmsta avståndet mellan redskapsvägarna i Slättbyn 9 och de i Slättbyn 8 är 100 meter. Mellan dem finns ännu ingen väg anlagd, men det skulle vara möjligt att göra det.
Slättbyn 8 har dock byggt väg till den närmsta redskapsvägen i Slättbyn 7 och de har byggt väg till Slättbyn 6 o.s.v. Därför kan alla, även unga och gamla, i Slättbyarna 1-8 åka kärra efter dragdjur till kvarnen, sågen, kyrkan och inte minst värdshuset, som alla ligger samlade vid ån nära Slättbyn 1, och hem igen.
Alla i Slättbyarna 1-8 anser att nyttan med de hopbyggda redskapsvägarna är att kunna ta sig till kvarnen, sågen, kyrkan och värdshuset och sedan hem igen. Ingen ser någon nytta med att från sin egen by färdas åt motsatt håll bort från kvarnen, sågen, kyrkan eller värdshuset.
Skulle Slättbyn 9 anlägga väg till Slättbyn 8, så skulle 100 personer få nyttan av att kunna åka i dragen kärra till kvarnen, sågen, kyrkan och värdshuset och hem igen. Anta att den upplevda nyttan är 100N. Det kostar dem ansträngningen att anlägga 100 m väg. Antag att det är 100A.
Nyttofaktorn blir då N/A. Om byborna i Slättbyn 9 anser att det är värt ansträngningen, så bygger de vägen. (Vi förutsätter att de har rätt till det, om de vill.)
2) Skogsbyn 5 har också ett bycentrum, men med bara 5 gårdar, där totalt 30 personer bor. De har också redskapsvägar ut till alla sina tegar, men här är det 200 m mellan de yttersta redskapsvägarna för Skogsbyn 5 och Skogsbyn 4. Skogsbyn 4 har byggt väg från sin yttersta redskapsväg till Skogsbyn 3 och därifrån finns det sammanhängande väg ända till sågen, kvarnen, kyrkan och värdshuset.
Om Skogsbyn 5 anlägger väg till Skogsbyn 4 blir nyttan av vägen 30N och ansträngningen blir 200A om vi antar (helt orealistiskt) att bygga väg i skogen är lika lätt som på slätten och att den upplevda nyttan är lika stor per person. Nyttofaktorn blir då N/6,67A. D.v.s. 1N kostar 6,67 gånger mer ansträngning (A) för Skogsbyn 5 än det gör för Slättbyn 9.
3) I Skogstorpet 2 bor 6 personer. De har inga redskapsvägar, för det behövs inte när man bara har två tegar och har byggt torp, redskapsbod och stall på bergsknallen mellan de båda tegarna. Till Skogstorpet 1 är det bara 300 m och de har faktiskt byggt väg till Skogsbyn 5, som nu har byggt väg till Skogsbyn 4, så att de kan åka kärra till sågen, kvarnen, kyrkan och värdshuset.
Skulle Skogstorpet 2 anlägga väg till Skogstorpet 1 blir nyttan 6N och ansträngningen 300A. Nyttofaktorn blir då N/50A. D.v.s. 1N kostar 50 gånger fler A för Skogstorpet 2 än det gör för Slättbyn 9 och 7,5 gånger fler A än det gör för Skogsbyn 5.
Då resonemanget förutsätter att alla torp och byar före det egna har byggt väg till nästa torp/by närmare sågen etc. sjunker sannolikheten för spontanväg både med antalet mellanliggande torp/byar till målet och med den sjunkande nyttofaktorn när du kommer in i skogen och går från by med flera gårdar och befintliga redskapsvägar till ensligt belägna torp utan.
I verkligheten är det säkert mångfalt lättare per meter att anlägga den första vägen på slätten än i skogen och det är säkerligen också längre mellan skogsbyarna och framför allt mellan torpen än vad jag har antagit i dessa exempel.
Blev det klarare nu?