På basen av det arkeologiska materialet – och med stod i genetiken – kunde Milton Nunez redan på 80-talet påstå att här inte skett någon ’sekundär invandring’ till Finland efter äldre stenålder. Spåren från Skandinaviska halvön berättar i princip samma sak, om man utgår från att fiskare och bönder – som götar och svear - är grenar av ett gemensamt ursprung i den arktiska klimatzon.
Det är alltså möjligt att förklara skillnaden mellan svear och götar utifrån dom kulturgränser som framgår i det arkeologiska materialet från sten- och bronsåldern. Sen behövs närmare undersökningar för att få större klarhet i frågan. Men det är grund att anta att dom högre slätterna - från nuvarande Halland till Uppland - gjort Mälardalen till det centrala området för jordbrukarna. Eftersom landhävningen pågått dom senare 5000 år har mycket ändrat sej. Skal vi hitta kärnområden för det svenska jordbruket 5000 år BP får vi alltså hålla oss ett relevant antal meter över dagens havsyta.
Nu har man ju hittat exempel på tidligt lantbruk också i centrala Götaland, men det är väl fortfarande på högre slätterna från Götaland till Uppland att man hittat den större mängd neolitiska bondgårdar, eller?
Under brons- och järnålder pågår tydligen en stor grad av interaktion mellan grupper i västra och östra Skandinavien. Tydliga spår efter ensartade symboler och organiserade handelsförbindelser vittnar även om kontinentala kontakter mellan Norden och östra jämte södra Europa. Båtfolket reser tydligen flitigt och kultur-diffusionerna med.
Sen är det tydligt att man får en social strategrafi som använder Mälarn och Uppland som centralområde och utvecklar en mycket produktiv brons- och järnålderskultur. Gotland tycks ha varit götarnas första centralort, varifrån dom utforskat Norden och byggt regionala center - som fiskare, torpare och ’pastoralister’. Center som Vättern/Uppåkra, Medelpad/Indalsälven, Oslofjorden/Viken, Boknafjorden/Stavanger och Trondheimsfjorden/Bertnem utvecklar alla parallella ekonomier. Goter, allihop med andra ord - som med tiden fått svensk hjälp att utveckla sina jord- och lantbruk...
Sen vet vi att dessa olika regioner utvecklat språkliga, kulturella och genetiska särdrag - på basen av en gemensam rot av etnologi, språk, hantverk och konstuttryck. Då kan vi åter anknyta till sociologin och förklara hur dessa områden kunde utveckla ”hertigdömen” under en gemensam, gotisk kung, medan svenskarna i Svealand och danskarna i Danmark gjorde egna kungadömen. Sen vet vi att dom guttene i Norge under tiden gjorde två egna kungadömen, där lon och/eller lejonet fick en yxa mellan tassarna.
---
När järnålderns krig anländer till Östersjön förändras också dom nordiska kulturtraditioner radikalt. Efter en ressursödande vikingatid och en utarmande feudaltid, får man på 1200-talet till en frid med romerkyrkan, vilket gör det möjligt att 1250 samla den kvarstående adel i Skandinavia - till ett förenat nordisk rike, styrd från Stockholm. Därmed var också venderna på Nordkalotten, i Finland och Estland - underlagd slottet Tre Kronor OCH Nordens nya stora kyrka.
Märkvärdigt nog kan dessa forna kungakronor fortfarande skymtas i Fenno-Skandias traditionella kulturformer – där man
kan identifiera götska fiskarbönder, sjömän och handelsfolk från svenska lantbönder och stadsbyggare, respektive vendiska båtbyggande skogs- och sved-je-bönder. Parallellerna till grop-, tratt- och kamkeramikens respektive områden är inte bara spännande, men även tydliga - och väsentliga...
http://www.stockholmslansmuseum.se/projekt/seminarieserie/