Vikingarna var ju längre än medeltidsmänniskorna…
Kolhydratskost är nog inga större problem (?) för kroppen att hantera så länge kroppen utsätts för hårt arbete eftersom kolhydraterna då förbränns på ett effektivt sätt.
Problemet uppstår kanske först när man inte förbränner kolhydraterna. Jag kan tänka mig att kvinnor inte arbetade lika tungt som männen (när det gäller tungt kroppsarbete), alltså bör kvinnor vart mer ”utsatta” för kolhydraternas negativa effekt än männen eftersom de förbrände kolhydraterna mer effektivt. Jag förutsätter då att kvinnor och män åt samma kost.
Varför minskade medellängden efter vikingatid – och varför ökade den under 1900 talet? Kan kosten, t.ex kolhydrater, vara inblandade i detta? Eventuellt i kombination med minskat kroppsarbete?
Jag misstänker också att det hela har att göra med hur länge man ätit en speciell kost. Alltså Asiater kan ha ätit kolhydrater under så lång tid att de anpassat sig till denna föda – medan vi ätit protein-föda och ”plötsligt” gick över till kolhydratsföda. Kostbytet i sig kan alltså ha orsakat någonting.
Min teori, ej speciellt underbyggd måste jag erkänna, är att våra gener känner igen proteinföda och säger att ”nu är det goda tider, nu kan jag göra mig av med fettreserverna” vilket är orsaken till viktminskningen (jag gick ned 12 kilo). När vi äter kolhydrater säger generna att ”nu är det dåliga tider, nu måste jag samla på mig fett” och så går vi upp i vikt.
Thomas