Författare Ämne: Ost och vastgoter i Sverige  (läst 2331 gånger)

Utloggad gangrade

  • Veteran
  • Antal inlägg: 594
  • Intresserad amatör
Ost och vastgoter i Sverige
« skrivet: januari 30, 2010, 19:47 »
Med anledning av en artikel i Forskning o framsteg undrar jag bara hur det egentligen lag till med sammanhallningen i Gotaland:

Citera
Det mest oväntade resultatet enligt Anders Götherström och Thomas Wallerström är att det fortfarande finns en så tydlig skiljelinje mellan väst och öst i Sverige. Gränsen går genom Vättern, en djup och kall sjö.

- Vanligen har vattendrag förenat områden och varit en färdväg, men så var det inte här, säger Anders Götherström.

- Vättern lär vara osedvanligt svår att färdas på. Folk kunde ju inte simma, så det var nog avskräckande att ge sig över denna stora sjö, tillägger Thomas Wallerström.

Denna kulturella vattengräns är mycket gammal. Andreas Tillmar har gjort beräkningar som tar hänsyn till hur stora de genetiska skillnaderna är mellan öst och väst. Med en skattad generationslängd på 30 år, tycks skillnaden ha uppstått redan för omkring 6 000 år sedan, under stenåldern.

http://www.fof.se/tidning/2009/1/genernas-geografi

Kan man lita pa genforskningen eller har de nu gravt sin egen grav?  ;)
Qui tacet, consentit

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Ost och vastgoter i Sverige
« Svar #1 skrivet: januari 30, 2010, 20:44 »
 Rent svammel åtminsone avseende Vättern, och svammlar man det ena så....

Vättern har förvisso ett beryktat farligt vatten, och det ligger en del i det. Det farliga området är framförallt i sydöst där de branta bergväggarna ställer till problem med interferens. Möjligheterna att finna nödhamn är dessutom mycket små vilket gör att sjön upplevs som farlig, men i stort är Vättern inte svår att färdas på, tvärtom. Visingsös rika historia präglas väl knappast av isolation? Öbona har hävdat mark runt hela södra Vätterns stränder, kungar och grevar har styrt stora områden därifrån vilket knappast varit möjligt om sjön var så svår att färdas på.

Vättern är inte avskiljare mellan Västra och Östra Götaland, det finns en klar slagsida för Vätterbygden åt Östgötahållet som förklaras av den verkliga avskiljaren. För medan Vätterbygden är mycket rik på historiska lämningar så är Hökensås i stort sett tomt.  Utan tvivel är det denna karga obebyggda skogsmark som skiljer öst och väst åt. Den är förvisso inte svår att passera, landskapet är i stora stycken av hedkaraktär, men sandhedar erbjuder inte mycket i födoväg så det är finns nog stor risk att det varit mycket glest bebyggt även tidigare. Kanske kan Hökensås därför orsakat en genetisk skillnad mellan populationerna, men jag har svårt att se att området skulle vara avskiljande på samma vis som Holaveden, Tiveden, Risveden och Kolmården. I vilket fall som helst är det inte Vättern som skiljer landskapen åt i historien.

" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"