Författare Ämne: Järnproduktion i Afrika söder om Sahara  (läst 2707 gånger)

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
Järnproduktion i Afrika söder om Sahara
« skrivet: januari 20, 2010, 22:54 »
Hur gamla är egentligen de äldsta järnföremålen (dvs producerad järn) i Afrika söder om Sahara? UNESCO publicerade en artikel (baserat på en bok) där man hävdar arbetat järn i Västafrika för 3500 år sedan:
http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=3432&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Tydligen ska boken finnas på engelska (har ej hittat), någon som läst den och kan säga hur pålitligt påståendet med järnproduktion i Västafrika för 3500 år sedan (inte för att jag tvivlar på det)? Finns det någon bra litteratur om tidig metallproduktion i Afrika söder om Sahara som är värt att läsa?

Utloggad Peks84

  • Novis
  • Antal inlägg: 5
SV: Järnproduktion i Afrika söder om Sahara
« Svar #1 skrivet: januari 21, 2010, 23:56 »
Jag har skummat igenom en del böcker om afrikansk arkeologi under mitt uppsatsskrivande. Är mest inne på stenåldern men har även läst om järnåldern för allmänbildningens skull (och förstås för att Afrikas järnålder är väldigt intressant med alla olika samhällstyper och försörjningssätt som samexisterar under en lång period).

Det finns en bok som heter The Archaeology of Africa: Food, Metals and Towns, från 1993. I den förekommer liknande datum för metallproduktion i Nigeria, så det kan mycket väl stämma. Tror att boken kan vara en bra start om du är intresserad av att läsa in dig på afrikansk järnprduktion.
/Peter Sillén

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
SV: Järnproduktion i Afrika söder om Sahara
« Svar #2 skrivet: januari 22, 2010, 11:49 »
3500 BP later valdigt tidigt. Det jag tidigare last ar att "Nokkulturen" ar den tidigaste jarnproducerande Sub-Saharakulturen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nok_culture

I fotnoterna till artikeln finns en hanvisning till metallproduktionen. Ett tips annars ar ett maila Arkeologiska institutionen i Uppsala, de har ett antal specialisetr pa afrikansk arkeologi.