Författare Ämne: Arkeogenetik, mot en ljus framtid.  (läst 1519 gånger)

Utloggad sockerfri

  • Stammis
  • Antal inlägg: 452
Arkeogenetik, mot en ljus framtid.
« skrivet: december 12, 2009, 15:06 »
Äntligen kommer det upp fler människor som tar tag i sak och applicerar den moderna teknik vi har och faktiskt gör försök. Det senaste med Keyser et al 2009 visade sig framgångsrikt att få fram mitokondriellt DNA, ykromosomer samt enbaspolymorfier associerade till pigmentering från sydsibiriska ben som sträckte sig från Andronovo till skyter. Nu vill tyskarna, som alltid, visa att de också kan och kör ett stort urval av 250 individer från tysk trattbägarkultur och wartbergskultur som ska testas för mtDNA, ykromosomer och enbaspolymorfier associerade till pigmentering.

Artikel på tyska:
http://www.monument.ufg.uni-kiel.de/projekte/abstammung-und-genetik/

mtDNA från trattbägare har vi redan från Tyskland och Sverige, men givetvis ska vi ha fler, och fler därtill! Personligen väntar jag med spänning på att det blir ett lyckat resultat.

I Sverige har Anna Linderholm arbetat med detta, och hennes resultat från 2008 återpublicerades iår och skapade en mindre diskussion. Dessutom har man lyckats utvinna aDNA från Birger Jarl och en del kvinnor associerade med honom (endast pressnotis har givits om detta, inget publicerat än). Kommer vi se fler sådana här försök till att utvinna aDNA från våra kära kulturavsben? Ryktet har gått att Karl-Göran Sjögren håller på med liknande metoder i detta nu, men som sagt ett rykte?

Notera nu att det är själva metodiken som vi talar om här, tolkningarna av resultatet är självklart något helt annat och som med allt annat kan man tolka olika beroende på utgångspunkter.