Författare Ämne: Krävs tillstånd för gravar?  (läst 10122 gånger)

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Krävs tillstånd för gravar?
« Svar #20 skrivet: november 26, 2009, 10:34 »
Är det kategoriseringen i FMIS eller definitionen i lagtexten som bestämmer vad som skall räknas som fast fornlämning? Lagen säger ju ingenting om att fornlämningen måste vara registrerad för att räknas som fast fornlämning.

Klassificeringen i FMIS avgör hur lämningen i fråga skall hantras när lagen skall tillämpas.... En lämning som klassificerats som övrig kulturhistorisk lämning kan grävas bort utan vidare åtgärd om man t.ex. vill bygga på platsen, en lämning som klassificerats som fornlämning prövas däremot utifrån lagen.

Paradoxen blir att icke registrerade lämningar har ett kraftfullare skydd i lagen än lämningar som som registrerats som övrig kulturhistorisk lämning. Hur skyddet för oregistrerade lämningar fungerar i praktiken är dock en helt annan fråga.

Övrig kulturhistorisk lämning är i min värld ett av de stora problemen i svensk kulturarvsförvaltning. Bättre hade varit att tillämpa lagens portalparagraf rakt av. Då hade det krävts prövning för varje objekt, men fördelen hade varit att det hade varit ett aktivt ställningstagande varje gång istället för som nu att man på förhand dissat väldigt många lämningar.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Krävs tillstånd för gravar?
« Svar #21 skrivet: november 28, 2009, 01:51 »
Citera
Är det kategoriseringen i FMIS eller definitionen i lagtexten som bestämmer vad som skall räknas som fast fornlämning?

Skrivningen i KML bestämmer vad som är en fornlämning eller inte, det är dock Länsstyrelsen som avgör i skarpt läge, i samband med att man tar ett beslut, som avgör de  vad som är en fornlämning eller ej; därav är det inte helt lätt att i alla situationer i förväg avgöra vad som har skydd eller inte. Det finns ett antal praxisbeslut som ger vägledning men t ex ingen defintiv ålder e.d. Dock måste KML uppfyllas dvs. att det är en lämning och att denna är varaktigt övergiven och en lämning varaktiktigt övergiven av forna tiders bruk m m. M.a.o. det är lagtexten som ger ramen och länsstyrelsen som tolkar utifrån denna. Man kan vidare dra det till sin spets och säga att det i slutändan är regeringsrätten via kammarrätt och länsrätt som faktiskt beslutar om någon skulle välja att överklaga och lyckas får det hela igenom till dessa distanser.

Magnus

Archaeology is taxes well spent!

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Krävs tillstånd för gravar?
« Svar #22 skrivet: november 30, 2009, 08:39 »
Skrivningen i KML bestämmer vad som är en fornlämning eller inte, det är dock Länsstyrelsen som avgör i skarpt läge, i samband med att man tar ett beslut, som avgör de  vad som är en fornlämning eller ej;

Jag upplever att lst i de flesta fall väljer att inte ompröva registreringen i FMIS. Det är kanske enklast så, vad vet jag för jag har ju aldrig jobbat på lst.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/