Författare Ämne: Arbetsmarknad/Döda språk  (läst 2939 gånger)

Utloggad Bjornen

 • Novis
 • Antal inlägg: 2
Arbetsmarknad/Döda språk
« skrivet: mars 26, 2009, 11:56 »
Hej!

Jag läser för närvarande en magisterkurs i japanska, men har i studierna av fornjapanska märkt att mitt intresse för historia blir allt djupare och djupare. Även intresset för andra "döda" språk känns alltmer angeläget, men det jag läser om arkeologins arbetsmarknad är ju klart avskräckande. Utan geografiska krav på arbetsplats, är det yrkesmässigt hopplöst att utbilda sig till arkeolog idag?

Det vore väldigt värdefullt att ta del av era erfarenheter!

/Björn

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
SV: Arbetsmarknad/Döda språk
« Svar #1 skrivet: mars 26, 2009, 12:51 »
Jag tror att det alltid kommer att finnas en viss om än begränsad arbetsmarknad för arkeologer.

Jag tror inte att arbetsmarknaden för arkeloger så som den ser ut idag kommer att bestå speciellt länge. Något kommer/måste ske.

Jag är övertygad om att den arkeologiska arbetsmarknaden kan öka om vi framhäver miljöperspektivet och i större mån förklarar vad vi gör (inte för skolbarn utan för våra kunder) än vad vi gör idag. Visst finns det ett visst utrymme för upplevelseindustriarkeologi, för universitetsarkeolog, för dagens lagstadgade exploateringsarkeologi men om vi närmar oss (ser oss som en del av) miljösektorn så tror jag att arbetsmarknaden kan öka.

Som du ser kan jag inte besvara din fråga. Det är mycket som händer och förändras just nu. När jag skiver detta är det t.ex. lunchuppehåll på ett seminarium i Stockholm om Verkställighetsföreskrifterna för uppdragsarkeologin - erfarenheter och reflektioner av ett års tillämpning. Verkställighetsföreskrifterna är något som är med och formar dagens och morgondagens arbetsmarknad på ett väldigt konkret sätt. A-kassareglerna är en annan utslagningsfaktor som man inte skall underskatta.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Karlfredrik

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 346
SV: Arbetsmarknad/Döda språk
« Svar #2 skrivet: mars 27, 2009, 10:04 »
Björn, om ddu är intresserad av "döda" språk rekomenderar jag dig att ta konkat med Ola Wikander, han är expert på döda språk, finns troligen i Lund.
Själv har jag haft god nytta av latinet och grekiskan i historieforskningen. Men jag har inte deltagit i någon utgrävning sedan Grekland 1992, numera arbetar jag bl.a, med forskning på Fotevikens museum, där min specialitet är latinska och grekiskas källor till vikingatid och medeltid.

Utloggad Bjornen

 • Novis
 • Antal inlägg: 2
SV: Arbetsmarknad/Döda språk
« Svar #3 skrivet: april 03, 2009, 10:59 »
Jag tackar så väldigt mycket för hjälpen! Det känns väldigt värdefullt att få en inblick i saker och ting av människor som ägnar sig åt dem.

Med vänlig hälsning
Björn