Slipvinkeln varierar ju efter vad eggverktyget skall användas till att utföra. En kniv för hårt trä har en annan slipvinkel än en kniv för mjukt trä.
Att ta reda på slipvinkeln är i princip ganska enkelt, en vanlig kökssax och en gradskala kommer man långt med. ”Klipp” rakt över eggen, lås vinkeln du får fram, kalkera på ett papper, mät med gradskalan. (Se till att skänklarna sluter mot eggens båda sidor).
Att mäta fram vad verktyget användes till tror jag är svårt eftersom min erfarenhet är att folk slipade sina verktyg helt olika. Den ultimata slipvinkeln finns för rrespektive arbete eggen skall utföra, men erfarenhet, styrka, handlag och även kunskap är saker som påverkar eggens utformning. En så enkel sak att raka brynen och slipstenar var sällsynta företeelser eftersom dom var tillverkade i ”mjuka” material som slets mer och mer.
Gamla eggverktyg hade alltså konkava eggar till största delen – och dom är svåra att mäta jämfört med raka eggar, som alltså var sällsynta.
Olika personer använder också olika slipvinklar på samma typ av verktyg. Än idag har t.ex stämjärn olika slipvinklar beroende på fabrikat. Så även dagens köksknivar.
Ser vi internationellt så ligger t.ex slipvinklarna i USA nästan 100% högre än våra slipvinklar samt deras knivar är betydligt större än våra knivar. Jag tror att man måste väga in denna aspekt också eftersom vi hade många invandrare i Sverige ganska tidigt. Hur slipade t.ex Tyskar sina verktyg jämfört med Svenskar?
De som var tvingade att slipa sina eggar raka var de som arbetade avancerat i trä. Arbetar man i trä på detta sätt måste eggen vara rak. Där kan man alltså, om man hittar verktyg i en snickarbod, se om dessa användes av en yrkesman.
Konvex egg skär skinn och läder bättre än en rak egg. Jag skulle tro att garverier alltså använde konvexa eggar på sina verktyg. Konvexa eggar delar på det man skär på ett annat sätt en vad raka eggar gör. Konvex egg slits även mindre eftersom eggen är tåligare mot slitage = eggen håller bättre = man slipper slipa eggen så ofta.
Skavknivar hade väl, om jag minns rätt, eggen på översidan, alltså, det vara bara en egg att slipa, undersidan var rak. Jag kan tänka mig att slipvinklarna varierar betydligt på denna typ av verktyg.
En skavkniv används väl på olika sätt beroende på vilken arbetsuppgift som skall utföras, alltså grov eller fin arbetsuppgift i samband med skinnets beredning. Ett sätt är att skära längs med skinnets yta, det kräver en mycket vass egg med låg slipvinkel. Ett annat moment är väl att hålla eggen i ca 30 graders vinkel och ”skrapa” skinnets yta, då krävs en konvex egg eller en hög slipvinkel. För detta skrapande användes ofta trähandtaget som ”mått” för slipvinkeln, alltså, trähandtaget trycktes mot skinnet framför eggen och gav då en fast slipvinkel + att skinnet spändes ut och när men sedan drog verktyget mot sig skrapade eggen i perfekt vinkel mot skinnet som då var så spänt att risken att skära sönder skinnet var minimal.
Kanske kan du bestämma vilken typ av verktyg det är man hittat genom att stort se på själva slipvinkeln – men inom respektive verktygstyp tror jag att slipvinkeln kan variera ganska så mycket.
Thomas