Författare Ämne: Förstörda gravar.  (läst 5013 gånger)

Utloggad Bulten i Bo

  • Medlem
  • Antal inlägg: 34
Förstörda gravar.
« skrivet: juni 14, 2008, 08:38 »
Nu har det hänt igen!

Några eller någon verkar inte bry sig eller är inte medvetna om mer än sig själva.  :(

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33874&a=1173352&lid=puff_1173354&lpos=bild

Tyvärr så hittar jag inget mer än en liten notis i NA och NWT.

/ Bulten

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Förstörda gravar.
« Svar #1 skrivet: juni 14, 2008, 11:44 »
Tyvärr är nog detta något vi kommer att se mer och mer av i framtiden framförallt vad det gäller lämningar i skogsmark. De nya större skogsmaskinerna gör det svårare för skogsbrukaren att ta ordentlig hänsyn till lämningarna och det räcker med att man kommit för nära för att avsätta avsevärda spår eller göra stora skador på eller i dess närhet. Den moderna skogsindustrin är också mer en industri än vad det var förr vilket i och för sig bör göra det lättare för åklagare att bevisa uppsåt, i dessa fall ekonomisk vinning. Att länsstyrelser och museer polisanmäler dylikt är dock ett steg i rätt riktning, såvitt jag märkt har dessa ökat sedan BRÅs rapport om brott mot KML förra året. Men i många fall är det vara svårt att avgöra när och av vem ett ingrepp skett och om denna/dessa har haft uppsåt att skada/bortta eller förändra fornlämningen. Det som skulle behöva komma till är att Länsstyrelserna alternativt andra institutioner inom området får en reell möjlighet att utöva den tillsyn av forn- och kulturlämningar som det uppenbarligen finns behov av.

KML = Lag (1988:950) om kulturminnen m.m.
BRÅs rapport Brott under ytan 2007:5

Magnus Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Förstörda gravar.
« Svar #2 skrivet: juni 14, 2008, 20:43 »
För att få skogsbrukets respekt för lagen behöver vi ett par kraftigt statuerande exempel. Vi behöver ett klantarsel som vi kan sätta dit ordentligt. Gärna några månaders fängelse (inte de vanliga dagsböterna, vi behöver ett stigmatiserande straff). Lägg därtill skadeståndsanspråk i miljonklassen så tvingar vi fram en repsekt för lagen av ren rädsla! Till och med de stora skogsbolagen skulle börja darra lite på manchetten om vi får igenom ett par sådana skadestånd.

Så illa anser jag att det är. I dagsläget vet alla skogsbrukare att det är i princip ofarligt att förinta en fornlämning, kan åklagaren inte väcka åtal inom 2 år är det för sent. Kan man inte styrka uppsåt är det kört.

Det är inte svårt att vara rädd om fornlämningarna, det kostar bara några kr mer per hektar skog om man slår ut det på en större yta..... Det är alltså ofta frågan om överlagd profitopportunism.

Näe, skogsbruket behöver tänka nytt. Jag försöker göra det, se:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,2247.0.html
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad DanielP

  • Medlem
  • Antal inlägg: 20
SV: Förstörda gravar.
« Svar #3 skrivet: juni 16, 2008, 13:51 »
Just när det gäller skogsbruket så far de ju fram ganska ovarsamt överhuvudtaget tycker jag. Räknar mig själv som boende på landet och det är beklämmande o se hur ens hembygd enligt min mening har skövlats bara de sista 5-10 åren.
Det verkar nästan som att efter de två senaste stora stormarna Gudrun o Per så var allt tillåtet iaf i markägarnas ögon. Respekt för boende och kulturlämningar sträcker sig bara så långt att det är ok bara det inte påverkar inkomsterna.

Kan bara nämna hur man hanterat vissa saker i min närhet. En öppning i en stengärdsgård var för smal att komma in med en lastbil. Då breddade man genom gräva bort 1-1,5 meter och fylla upp vägen med stenarna. Två huggna grindstolpar med indrivna gångjärn försvann. Stals troligtvis av skogsarbetarna.
Flera gamla stenkistor över bäckar har körts sönder. Skogsvägar som funnits i flera hundra år har grävts igen m.m. Utöver detta om man ser till saker som rör boende så kör man med timmerbilar över tomter, öppnar grindar så att kreaturen springer ut på nätterna. På gården har man tex rivit ned drygt 10 grindar utan att ersätta detta med en krona.

Allt detta för profit...

Som ni märker har jag inte mkt till övers för respektlösa skogsägare.  :)