Författare Ämne: Bakerovn  (läst 4101 gånger)

Utloggad Sunniva Saksvik

  • Novis
  • Antal inlägg: 7
Bakerovn
« skrivet: oktober 09, 2007, 08:50 »
Hei,
jeg skriver om bakerovner i Trøndelag og er ute etter historiske paralleller andre steder. Er det noen som kjenner til eksempler på bakerovner eller deler av bakerovner som har overlevd fra middelalderen, eller i tidsmessig umiddelbar nærhet? Den eldste ovnen jeg har kunnet finne her er fra 1600-tallet.

Utloggad Mina

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
SV: Bakerovn
« Svar #1 skrivet: oktober 10, 2007, 09:07 »
Tyvärr känner jag inte till några bakugnar från medeltid, men det finns ju ganska gott om exempel från Skåne på sk lågtemperaturugnar från slutet av bronsåldern fram till vikingatid. Och lågtemperaturugnar tolkas ju i allmänhet som att de haft med matlagning och då inte minst brödbak att göra.

Om någon har exempel på bakugnar från medeltid är även jag idel öra! Bilder på bakugnar från kontinenten finns ju, men det vore jättespännande att veta mer om hur bakugnar i Norden ser ut under medeltid...

Utloggad Sunniva Saksvik

  • Novis
  • Antal inlägg: 7
SV: Bakerovn
« Svar #2 skrivet: oktober 10, 2007, 19:00 »
Hvordan ser en lågtemperaturugn ut? Mener du en slags åpen ovn, et ildsted eller en grop med stein?

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Bakerovn
« Svar #3 skrivet: oktober 16, 2007, 21:03 »
Vår arkeolog på Fotevikens Museum, Kim Nyborg, är utlånad till Horsahallens gille i Blekinge för att bygga en medeltida bakugn i den kopia av ett senmedeltida hus som man bygger här. Kanske han kan ge dig tips om fortfarande existerande ugnar av äldre datum. 
Se tidningartikel:
http://blt.se/article/997631_102-149-0-0
Om Horsahallens gille :
http://www.horsahallensgille.se

Utloggad Sunniva Saksvik

  • Novis
  • Antal inlägg: 7
SV: Bakerovn
« Svar #4 skrivet: oktober 17, 2007, 08:15 »
Oj, det lyder spennende. Takk!

Utloggad LOR

  • Novis
  • Antal inlägg: 6
SV: Bakerovn
« Svar #5 skrivet: december 14, 2007, 14:47 »
Spennende emne du tar opp her:) Det er funnet flere baksteheller (eller fragmentene av dem) i de norske middelalderbyene, og disse er vel kanskje de sikreste indikatorene vi har på baking i middelalderen. Det er flate, runde skifrige klebersteinsheller som har hatt en "hakkete" flate. Flatbrød eller lefser ble lagt på hellen, som har blitt plassert på eller i nærheten av ilden.