Författare Ämne: Mellanneolitikum  (läst 3269 gånger)

Utloggad GreenGoblin

  • Novis
  • Antal inlägg: 8
    • http://www.hgo.se/gotark
Mellanneolitikum
« skrivet: juli 28, 2007, 15:06 »
hej,
har någon bra tips på bra litteratur som behandlar tolkning av gravgåvor, generell och specifik social organisation etc. i den gropkeramiska kulturen? Jag ska använda litteraturen till en c-uppsats i arkelogi.

Mvh
« Senast ändrad: juli 28, 2007, 20:08 av Micke »

Utloggad Åsa M L

  • Stammis
  • Antal inlägg: 210
SV: Mellanneolitikum
« Svar #1 skrivet: juli 31, 2007, 11:23 »
Hej,
Mitt första tips är att använda dig av lite sökningar i VITALIS, Vitterhetens biblioteksdatabas som är specialinriktad på bl a arkeologi. Sök på gropkeramisk kultur t ex.
Kolla upp referenser i Mats P Malmers "The Neolithic of South Sweden" och i avhandlingar som berör perioden. Kolla även igenom Nordic Archaeological Abstracts (NAA) där man kan kolla upp sökord som grav och gropkeramisk på allt som publicerats från mitten av 70-talet och fram till 2000. Numera kan man söka digitalt i den, men du behöver lösenord från bibliotikarien.

Framförallt är det en hel del C-uppsatser som behandlar det här ämnet, så kolla runt lite innan det visar sig att en hel del redan gjorts (för det finns ändå massor mer att göra).

DISA, Uppsalas biblioteksdatabas, har nästan alla C- och D- uppsatser från samtliga arkeologiska institutioner inlagda. Prova lite specialsökningar där, så får du tips på uppsatser. Dessa är ofta utmärkta att börja med, då de tar upp en hel del forskningshistorik som kan ge dig mer referenser.

Tänk på att det viktigaste är kanske litteratur rörande teori kring gravskick och gravgåvor som inte specifikt behandlar gropkeramiker. Antropologiska och religionsarkeologiska texter. Inställning till gravmaterial har ändrats både fram och tillbaka en hel del under de senaste hundra åren.