Författare Ämne: Romerska rikets uppgång och fall  (läst 3760 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Romerska rikets uppgång och fall
« skrivet: juli 07, 2007, 12:45 »
Ni kollar väl på TV-serien romerska rikets uppgång och fall på lördagkvällarna (TV 1). I kväll sänds andra avsnittet som handlar om Caesar.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=70369&from=program_ao
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Johan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 62
SV: Romerska rikets uppgång och fall
« Svar #1 skrivet: juli 08, 2007, 10:28 »
Jo, det gör man ju förstås. Men jag undrar varför de valt att inte visa programmen i kronologisk ordning. Först Nero, sedan Caesar. Jag kan tänka mig att en del pedagogiska poänger går förlorade på det sättet.

Trevlig sommar ;)
/ Johan

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Romerska rikets uppgång och fall
« Svar #2 skrivet: juli 28, 2007, 23:21 »
Såg avsnittet om Konstaintin den store i kväll. Hade sett fram emot detta eftersom denne historiske person är mycket spännande. Blev dock något besviken trots de maffiga stridsscenerna och miljöerna. Var är kvinnohistorien? Konstantins syster framträdde visserligen men som en tämligen maktlös gestalt. Men var fanns hans mor Helena? Denna i högsta grad märkliga kvinna som säkert som tidigt kristen influerat sonen till kristendomen. Inte med ett ord nämndes hon vilket får betecknas som häpnadsväckande. Helena gjorde en tidig pilgrimsresa till det heliga landet och var den förste att bygga en stenkyrka över Jesus grav, en kyrka Betlehem, en på Oljeberget och även kyrkor på andra platser. Till henne är också knutet den fantastiska historien om hur man återfann Kristi kors nedgrävt och undangömt vilket sedan upprest i den stora stenkyrkan vid graven blev en central plats för kristendomen. I Sverige har t.ex. Risinge kyrka fantastiska valvmålningar från 1400-talet som berättar legenden om hur hon fann korset.

Det är lite väl mycket traditionell manlig könsstil över serien med ideliga slagsmål, män som utropar sig som härskare och män i politiska bråk. Kanske ska det vara så i en serie om romarriket men i kvällens avsnitt hade man faktiskt en möjlighet att föra in en märklig kvinna i historien, en kvinna som utan tvekan varit en av de drivande bakom kristendomens genomslag som statsreligion – och henne hade man helt glömt bort.

Rätt så häftig bild från Church of the Holy Sepulchre i Jerusalem vilken Helena började uppföra och som menas stå på platsen för Golgata:

http://www.nylocations.com/panoramic-photography/jerusalem/source/16_cohs-helena.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Holy_Sepulchre