Författare Ämne: Varför övergav vikingarna Grönland?  (läst 10620 gånger)

Utloggad Vetgirig

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 470
 • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #20 skrivet: mars 16, 2015, 15:08 »
Egedes anteckningar stämmer ju inte mot arkeologin. Inuiterna påstår inför Egede att de attackerade och dödade de vita. Visst kan enstaka byar attackerats. Men ett samhälle, visserligen glest befolkat, på 5000-10000 invånare slår man inte ut så lätt. Inuiterna var faktiskt inte vid tiden särskilt talrika. Några 10-tal familjegrupper på vardera 50-70 personer, d v s 10-15 män. De flesta av dem levde dessutom i områden varifrån det krävs för tiden flera veckors resa för att nå Nordbornas boplatser. Alla män kunde dessutom inte lämna kvinnor och barn så lång tid för att svälta.

Jag läste om en dansk analys och där avfärdades Inuiterna som grundorsak till att Nordborna försvinner. Jag har i tidigare inlägg framfört att de kunde vara en isländsk biskops uppgift om en vandring över isarna, som är orsak till att Nordborna överger sina boplatser, men där hade jag fel då han skriver före 1100 och då var Nordbornas samhälle på Grönland välmående. I danskarnas analys har även ingått tekniska analyser av mänskliga lämningar och varken desa eller osteologi påvisar spår av svält etc. Snarare av välmående och att deras kost var mycket nära de samtida Inuiternas. Torsk, val, säl, valross. Lite nöt, lite odlade livsmedel. Det innebär att svält inte bör varit orsaken till att Grönland övergavs.

Inuiternas berättelser stämmer dock till viss del med vad européiska sjöfarare uppger från början av 1500-talet (tror jag det var). Uppenbarligen stannade några nordbor kvar, mycket glest. De överlevde. Sjöfararna försökte vid ett tillfälle infånga en kvinna och en gammal man, som de lyckades överraska, men kvinnan sprang ifrån de jagande männen vilket inte tyder direkt på några brister. En äldre man fick en hjärtattack när de sprang ifatt honom. Men mannen var inte utsvulten utan välmående. Men här kan finnas en grund till de av Egede upptecknade berättelserna. Så små grupper Nordbor kan ha jagats upp. Ibland dödats och ibland helt enkelt upptagits i familjegruppen. Nordikt/européiskt inslag i Inuiternas genetik har alltid antagits inkommit i samband med Grönlands senare exploatering, men en hel del av detta kan ju kommit tidigare. I varje fall kvinnor dödades sällan mellan familjegrupper (Inuitiska familjegrupper stred sinsemellan samtidigt vilket också oftast glöms av) utan togs in i gruppen som hustrur. Kan ha gällt nordiska kvinnor också.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Vetgirig

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 470
 • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #21 skrivet: mars 16, 2015, 15:10 »
Citera
Vi kan alltså fastslå att vare sej klimatologin eller arkeologin har lyckats förklara avfolkningen. Som tur är har vi alltså traderade minnen från eskimåerna bevarade, sida om sida med dokument från portugisernas slavjakt och kolonisering av Nord-Atlantens västra delar, under 1300- och 1400-talet. 
Jag skulle vilja hävda att vi fortfarande inte har någon rimlig förklaring till varför ett uppenbarligen välmående samhälle i stort sett momentant och totalt överges av sin befolkning???
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #22 skrivet: mars 16, 2015, 19:46 »
Egedes anteckningar stämmer ju inte mot arkeologin. Inuiterna påstår inför Egede att de attackerade och dödade de vita.

Vart tar du det i från? Har du läst boken?  ???

Jag skulle vilja hävda att vi fortfarande inte har någon rimlig förklaring till varför ett uppenbarligen välmående samhälle i stort sett momentant och totalt överges av sin befolkning???

Nähe. Så vad är felet på eskimåernas gamla berättelser?


Det har under senare decennier varit ett behov för att bortförklara dom gamla berättelser från eskimoernas muntliga sagor - där det framgår att den nordiska kustbefolkningen hade invaderats och bort-rövats, genom flera år, av "engelska kapare". 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 470
 • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #23 skrivet: mars 16, 2015, 22:43 »
Det var en hel del pirater som sökte ta slavar längs nordiska kuster. Vi hör bara talas om de lyckade attackerna, mest för att i affärsverksamheten ingick att erbjuda lösenköp. Fick piraterna ingen lösen var kaperiet i regel inte så vidare lönsamt. De attacker som misslyckades blev sällan uppmärksammade och i synnerhet inte av piraternas hemländer. Emellertid finns uppgifter om misslyckade attacker mot både Island och Grönland. Befolkningarna hade lärt sig. Visst tog piraterna några slavar, men det blev bara några för de flesta kom undan ochsedan samlade befolkningen sig till motattack. Vid ett tillfälle förlorade piraterna ett fartyg i en sådan motattack.

Piraterna var aldrig engelska. Samtliga piratattacker (kända) har ursprung i de Nordafrikanska kusterna (dagens Libyen och Algeriet). Araberna följde helt enkelt de baskiska fiskarnas väg mot fiskevattnen runt New Foundland och utanför grönland. Dels kunde de hoppas på att överrumpla någon av båtarna ur baskernas konvoj och om det fanns plats, så kunde de försöka en attack mot de nordiska grönländarna. Piraterna var inte kräsnare än att de tog inuiter också om de kom åt (fast de dog av sjukdom). Baskerna började fiska i farvattnen i varje fall från ca 1100, men de intentifierade sin aktivitét från ca 1260 i samband med att Grönland och Island följde en norsk kunglig kvinna som hemgift i giftermål med en kunglig i något nordspanskt kungarike vid tiden. Kvinnan dog dock inom ett år barnlös och då återgick island medan Grönland, främst fiskerätterna, stannade hos den spanska släkten, med nyttjande för baskerna.

Och så detta med Egede. Dels finns det en artikel i videnskab.dk. Dels så finns m anl av denna artikel minst 1 TV-program (finns/fanns  i Youtube) ur dansk TV som går igenom frågan om Nordbor och Inuiter.
Amatör! Skåning i Norrland!