Författare Ämne: Skall vi lämna tillbaka utländska fornfynd och kulturföremål?  (läst 3690 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Ofta blir vi, med rätta, upprörda när svenska fornsaker och andra kulturföremål dyker upp utomlands.

Men ibland kanske det inte uppmärksammas tllräckligt att vi i Sverige härbärgerar  en hel del föremål från andra länder i våra museer och på andra ställen (t ex i antikhandlar o dyl). En del av dessa föremål har kommit hit på mer eller mindre dubiösa vägar.

Frågan är vad av allt detta vi bör lämna tillbaka? En del har man ju från museihåll redan börjat återbörda, t ex den kända totempålen plus en del skelettmaterial. Men vi har ju kvar en hel del, så är t ex ju några av våra museer helt uppbyggda på föremål från utlandet. Och inte alla föremål i dessa har väl kommit hit på helt lagliga vägar (det erkänner ju vissa av museerna själva).

Och än värre är det ju vad gäller handel med sådana föremål, där kan man få se exempel på föremål från olika länder som absolut måste vara olagligt importerade eftersom det i många fall är strängt utförselförbud på dem i hemländerna.

Både museer och antikhandlare har således en del föremål från t ex Kina, Grekland, Italien, Latinamerika m fl vars vägar hit är något höljda i dunkel.

Frågan är som sagt: bör museerna lämna tillbaka allt material som ursprungsländerna vill ha tillbaka?

Och nästa fråga: skall vi lagstifta bort handeln med utländska fornfynd och kulturföremål (eller åtminstone kraftigt begränsa den)?

Vad tycker ni?
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Skall vi lämna tillbaka utländska fornfynd och kulturföremål?
« Svar #1 skrivet: mars 31, 2007, 22:21 »
En mycket intressant fråga som du väcker. Här nere i Skåne hör man ofta tongångar mot de svenska "rövarkrigen" på 1600-talet i Danmark. Sant är att mängder med krigsgods gick till Sverige. Sådant återfinnes i t.ex. utsmyckningar på Drottningholm och i svenska museer. Drottning Margaretas klänning från 1400-talet och hennes "vässesten" vilka stals av svenskkungen från drottningens grav i Roskilde domkyrka och numera finns i norra tornet i Uppsala domkyrka är två exempel. Eller tronhimeln och gobelänger från Kronborgs slott som är nedpackade i Livrustkammaren (tror jag). Många hävdar att dessa ska återbördas.

Vad man glömmer i sådana här frågor är att dessa stölder faktiskt rent juridiskt en gång reglerades i och med att fredsförhandlingar kom till stånd. Vad har vi för rätt att upphäva innebörden av dessa juridiska dokument genom att kräva något? Däremot kan man, utifrån de fredliga relationer som numera råder, besluta att i god vänkänsla återlämna sådant som inte sedan länge har fått en ny, vital funktion i segrarens land. Varför ska tronhimmeln och gobelängerna ligga bortglömda i ett Stockholmsmagasin när platsen som de en gång tillverkades för i dag uppvisar tomma vita väggar? Varför ska drottning Margarethas gravprydnad finnas i en monter i Uppsala?
Att man inte monterar ner Christian IV:s utsmyckning av Frederiksborgs slott som finns på Drottningholm är däremot förståeligt. Likaså torde det vara svårt att skingra något från Skokloster då detta blivit ett unikt monument över svensk stormaktstid.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Skall vi lämna tillbaka utländska fornfynd och kulturföremål?
« Svar #2 skrivet: mars 31, 2007, 23:09 »
Jag anser att man givetvis skall återlämna sådant som stulits eller utförts olagligt. Egentligen borde ju inget museum överhuvud taget acceptera ting som man vet inte kan vara lagligen åtkomna, typ mayakeramik.

Däremot kan jag inte se någon anledning att återlämna lagligen förvärvade föremål.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Skall vi lämna tillbaka utländska fornfynd och kulturföremål?
« Svar #3 skrivet: april 01, 2007, 12:55 »
Mycket av materialet från Kina, från latinamerika och delvis också från medelhavsområdet har kommit hit under delvis oklara omständigheter.

En del är bevisat stöldgods som t ex mycket av det kinesiska materialet på Röhsska museet i Göteborg. Där finns ännu förvarade dagböcker från Thorild Wulff som berättar om nattliga räder för att stjäla och föra iväg material från Kina. Wulf var i Kina 1912-13 på en "insamlingsresa".

Hur skall man förhålla sig till ett sådant material?
Ju äldre desto bättre.