Skandinaver är ju lite udda eftersom vi tål mjölk som vuxna. Här betraktas nästan laktosintolerans som en sjukdom – men i så fall är ju resten av världens befolkning sjuk eftersom det är väl bara vi Skandinaver som kan dricka mjölk som vuxna + befolkningen i ett område i Afrika.
Någon gång för ungefär 15 000 år sedan steg den första invandraren in på Skandinavisk mark – frågan blir då, var han laktosintolerant eller inte?
Har vi själva, genom vårt sätt att leva, utvecklat den ärftliga förmågan att dricka mjölk som vuxna? Frågan är ju intressant eftersom jag har läst att ärftlighetsforskare säger att det tar hundratusentals år att utveckla någonting ärftligt? Det hela blir alltså ett mysterium eftersom denna ärvda förmåga inte bara borde poppa upp spontant. Vi borde alltså ha burit den med oss när vi kom hit…
Men, varifrån kom vi då? De av oss som blev kvar där, (alla stack väl inte därifrån) borde ju också de tåla mjölk – och deras barn, barnbarn osv också – fram till vår tid… Men så är tydligen inte fallet eftersom det är bara vi som tål mjölk…
Om vi lärde oss tåla mjölk ”den hårda vägen” – alltså vi var som alla andra och vi tålde inte mjölk – men vi drack mjölk ändå för våra hövdingar sa att om vi gjorde detta i 2000 år skulle vi sedan tåla mjölken? Det verkar onekligen lite långsökt eftersom vi skulle lida av kräkningar och lösa magar samt må pyton i ett par millennier på grund av detta innan våra kroppar lärt sig tåla mjölken.
Grundfrågan är alltså, varför tål Skandinaver mjölk som vuxna när inga andra gör det – och vad var det som medförde att vi fick denna förmåga?
Tårtan blir ju faktiskt en intressant fråga. OM vi nu tålde mjölk redan som tidiga invandrare för 15 000 år sedan – men vi lärde oss inte mjölka förrän 10 000 år senare – skulle inte vår laktostolerans försvinna på dessa 10 000 år då?
Så jag tror nog att tårtor har varit populära i över 15 000 år…Om inte så borde ju då ärftlighetsforskarna ha fel?
Thomas