Omröstning

Anser du att Fornminnesregistret borde finnas på Internet, tillgängligt för alla?

Ja
39 (86.7%)
Nej
2 (4.4%)
Osäker
4 (8.9%)

Antal personer som röstat: 45

Omröstningen har avslutats: september 14, 2006, 12:07

Författare Ämne: Fornminnesregistret på Internet  (läst 8727 gånger)

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
Fornminnesregistret på Internet
« skrivet: september 13, 2006, 17:11 »
Hej alla!
Inom RAÄ (och kanske inom övriga sektorn?) pågår det just nu diskussioner vad gäller den eventuella faran med att lägga ut information om fornminnen på Internet.

Vad tycker/tror ni? Tror ni att tillgängliggörandet av Fornminnesregistret över Internet för alla skulle öka hänsynen gentemot fornlämningar då de blir mera kända och allmänheten mera vaksam gentemot plundrare? Ska inte FMR som alla offentliga handlingar vara så enkelt tillgängliga som möjligt?

Eller kommer FMR då att användas som en enkelt användbar skattkarta för plundrare på jakt efter guld, silver och föremål? Kommer samiska kulturlämningar att vandaliseras?

Skulle vara kul att veta vad ni på Arkeologiforum tycker i den här frågan! Gorm, du kanske skulle kunna göra den här frågan till en "omröstning"?

/David

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #1 skrivet: september 13, 2006, 17:56 »
Det finns en uppenbar risk med att lägga ut hela registret online vilket gör det mer lättillgängligt för den som vill nyttja innehållet till brottsliga syften. Dock så är FMIS redan idag en offentlig handling som man kan få tillgång till via vissa bibliotek, länsstyrelser, länsmuseer och genom vissa genvägar på nätet, Västergötland har någon form av kulturwebb genom vilket man kan få tillgång till FMIS igenom (åtminstonde gällande lämningarna i Västergötland.).

Jag tror att de som bestämt sig för att plunda vårt kulturarv gör det oavsett om de har tillgång till FMIS online eller inte. Det är möjligt att man istället vinner i andra änden, genom att göra folk medvetna vad som finns på deras mark eller i deras närhet är det möjligt att man blir mer intresserad och observant på vad som händer i skog och mark. Som man ibland säger en person är sällan så observant som han eller hon är mot sin granne.

Jag har ett svagt minne om att jag hört att plundringen ökade i samband med att något annat land öppnade sin motsvarighet till FMIS (England???), men hur sant detta påstående var/är och på vilka källor det byggde vet jag inte.

Till slut tror jag på att det finns mer att vinna än att flora på att tillgängliggöra vårt kulturarv, det gör det lättare för den som är intresserad att ta del av och lära sig om hur vi arbetar och med vad vi arbetar.

Främst tror jag att detta kommer att gynna studenter, fornminnesföreningar, kursdeltagare, och markägare.

//Magnus Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad exm

  • Medlem
  • Antal inlägg: 68
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #2 skrivet: september 14, 2006, 00:43 »
Jag får en känsla av att många personer som inte är så insatta i Internet-världen ser det som ett stort hot, att allt farligt och hemskt skylls på "Internet".

Som Reuterdahl säger så har de professionella plundrarna redan tillgång till all information. Möjligtvis kan ett öppet Fornminnesregister på nätet ge impulser till enstaka tokstollar som vill förstöra eller göra ingrepp i fornlämningar. Mot det måste man ställa nyttan för alla intresserade och jag tror också att en ökad medvetenhet om fornlämningars läge och innehåll är den bästa garanten för ett bevarande.

Citera
Inom RAÄ (och kanske inom övriga sektorn?) pågår det just nu diskussioner vad gäller den eventuella faran med att lägga ut information om fornminnen på Internet.


Jag blir lite mörkrädd av att sådana diskussioner fortfarande förs inom RAÄ. Hur har man tänkt att man kan sköta sitt uppdrag i dag om man är rädd att lägga ut information på nätet?  :(

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #3 skrivet: september 14, 2006, 07:37 »
Jag tror också att den som är ute efter fornlämningar att plundra ändå hittar dem. Kanske spar vederbörande en timme eller två på att informationen ligger på nätet.

Jag plockade för skojs skull fram 2 dommar där metalldetektorplundrare dömts efter aktiviteter på Gotland. Jag kan omedelbart konstatera att man i åtminstone ena fallet använt kartor ur Nermans "Die Vendelzeit Gotlands" innan man begav sig ut i fält. Givetvis kompletterat med inköp av lämpliga kartblad.

Den som vill ha informationen i oärliga syften får tag i den oavsett om den finns på nätet eller ej. De man nog framför allt når är alla de som är litegranna intresserade men inte tillräckligt intresserade för att kontakta länsstyrelse eller museum. Sedan undlättar man ordentligt  för de som verkar i ett område men är intresserade av ett helt annat. Det finns givetvis en uppsjö exempel men jag orkar inte skriva ner fler just nu....

Sammantaget så är jag övertygad om att de positiva effekterna är större än de negativa med att släppa fornminnesregistret på nätet.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad björn

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #4 skrivet: september 14, 2006, 11:03 »
Reuterdahl skrev: "Jag har ett svagt minne om att jag hört att plundringen ökade i samband med att något annat land öppnade sin motsvarighet till FMIS (England???), men hur sant detta påstående var/är och på vilka källor det byggde vet jag inte."

Förmodligen tänker du på en Svenska Dagbladet-artikel för ett halvår sedan som hade kopplingar till en BRÅ-rapport.

Det är mycket tveksamt om artikeln hade täckning för sitt påstående. Bekanta som träffade Simon Thurley, chef för English Heritage, tog upp frågan och han avfärdade det hela med att påståendet var "complete rubbish".

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #5 skrivet: september 14, 2006, 12:41 »
Även om jag anser att kulturarvet skall vara så tillgängligt som möjligt (det tillhör ju alla enligt lagen), t ex via internet, så är det ändå nödvändigt att göra en riskbedömning innan information publiceras. Möjligtvis skulle man kunna göra en uppföljning efter ett år för att se om plundringen verkligen ökat.

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #6 skrivet: september 14, 2006, 12:54 »
RAÄ har säkert kollat mot Danska skov- og naturvårdsstyrelsen (heter det väl?) som haft deras motsvarighet till fornminnesregistret online i bortåt 10 år. Nu vet jag iofs inte om det är allmänt tillgängligt eller om det fortfarande är baserat på användarnamn som man får ansöka om....
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad exm

  • Medlem
  • Antal inlägg: 68
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #7 skrivet: september 14, 2006, 21:46 »
Citera
skov- og naturvårdsstyrelsen (heter det väl?)
Nja, sen 2002 Kulturarvsstyrelsen.

Se även http://www.dkconline.dk och http://www.monument.dk som väl är motsvarigheten till FMIS, eller? Verkar inte vara några användarnamn där inte... (förutom för "indberetning", motsvarar väl anmälning/rapportering?)

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #8 skrivet: september 15, 2006, 08:49 »
Vi har varit i kontakt med Kulturarvsstyrelsen och alla deras viktigare databaser är helt publikt tillgängliga:
http://www.kuas.dk/tjenester/databaser/fbb/index.jsp

Indeberetning är mycket riktigt en tjänst för danska museerna att rapportera in nypåträffade fornlämningar coh avrapportera grävningar. Det är ganska nytt och vi på RAÄ har bett om att få lite inblick i denfunktionen (för vi vill ha en likadan förstås).

Danskarna är helt klart ett par steg längre fram än RAÄ. De säger till oss att de inte har upplevt några negativa konsekvenser och deras fornminnesdatabas har legat ute sen 2003 tror jag.

En del andra länder har också publikt tillgängliga register (mer eller mindre avancerade). Några jag känner till är:
England - http://www.pastscape.org/homepage/
Skottland - http://www.pastmap.org.uk/
Rumänien - http://www.cimec.ro/scripts/mapserv.exe?map=/mapserver/mapserver_en.map&mode=browse

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Fornminnesregistret på Internet
« Svar #9 skrivet: september 27, 2006, 11:48 »
Har funderat lite på detta med fornlämningsregistret på nätet (och lite till)....

Jag tror att ju mer tillgänglig kunskapen är destu mer tjänar sektorn på detta. Jag tror att hänsynen till fornlämningarna kommer att öka i olika sektorer om kunskapen är ordentligt enkelt tillgänglig. Och om man lyckas få ut kunskapen om hur aktörer så enkelt som möjligt faktiskt hittar kunskapen om fornlämningarna så inbillar jag mig att den förstörelse som sker av direkt okunskap minskar mer än den plundring som sker med berått mod kommer att öka....

Att inte göra registret tillgängligt gör att sektorn riskerar att marginalisera sig själv. Vi måste synas så mycket som möjligt, och då med så bred kunskap som möjligt och på så många nivåer som möjligt. Ett tillgängligt register är ett viktigt ben i en sådan strategi. Att inte ge all vår (och medias) uppmärksamhet till kuriosa utan i större utsträckning till generell kunskap baserad på hårda fakta är ett annat led i en sådan strategi. Sedan kan man misstänka att vi står inför vissa förändringar, tex översyn av konkurrens och länsstyrelsens roll, iom regeringsskiftet. Då måste vi vara aktiva för att inte tappa arbetsmöjligheter inom sektorn.

Sedan är det lite synd att vi har så få arkeologer som idag öppet vågar anlägga ett arkeologiskt perspektiv på dagens politik. Varför syns arkeologer/osteologer mfl så lite i (dum)snacket kring "stenålderskost"? Varför har inga agrarhistoriker gett sig in i de olika debatter som kretsar kring djurskydd och djurskötsel? Eller varför inte utarmning och miljöförstöring?  Detta var väldigt OT och endast ett par exempel, men det kanske kan bli en stimulerande spinnoff-tråd där arkeologins möjlighet att påverka dagens politik kan diskuteras.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad exm

  • Medlem
  • Antal inlägg: 68
SV: Fornminnesregistret på Internet
« Svar #10 skrivet: augusti 29, 2007, 10:26 »
startsidan för tjänsten FMIS Fornsök står följande:
Citera
Under en testperiod på 6 månader visas endast attributinformation (lägesuppgifterna döljs) för objekt av lämningstyperna Offerplats och Depåfynd. Under denna testperiod skall Riksantikvarieämbetet utreda om det finns argument för att införa permanenta restriktioner i informationsmängden för dessa typer av lämningar eller om all information skall vara tillgänglig.

Nu har väl tjänsten varit igång snart 1 år och jag undrar hur det har gått med RAÄ´s utredning i denna fråga? Kommer lägesuppgifter för Offerplats och Depåfynd att offentliggöras?

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
SV: Fornminnesregistret på Internet
« Svar #11 skrivet: augusti 29, 2007, 13:47 »
Och jag ställer frågan om man kommit närmare en lösning på att kunna söka på fastighet?

Magnus Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
SV: Fornminnesregistret på Internet
« Svar #12 skrivet: augusti 30, 2007, 10:26 »
Hej!
Jag lämnar frågan om Offerplatser och Depåfynd till Malin som håller i den utredningen (som ni kanske kan tänka er så tycker olika intressenter olika).

Angående sökning efter FMIS-objekt inom fastighet i den publika sökapplikationen (i applikationen för handläggare så¨går det förstås redan att göra):
Ja, det är tänkt att det skall kunna göras from nästa år i samband med att karta integreras i publika Fornsök. Men jag vill inte lova ett specifikt datum då alla involverade i utvecklingsprojektet Fornsök lämnar RAÄ iom omlokaliseringen och därmed måste projektet också lämnas över till ny personal att fullfölja.

Utloggad Malin

  • Medlem
  • Antal inlägg: 24
SV: Fornminnesregistret på Internet
« Svar #13 skrivet: augusti 30, 2007, 10:36 »
Ang depåfynd och offerplatser i Fornsök

Tack för påminnelsen om vad som står på startsidan - jag ska ändra texten.

RAÄ har samlat ihop en grupp med personer från länsstyrelser och olika museer som diskuterar ev. behov samt för- och nackdelar med att dölja positioner för depåfynd och offerplatser samt även vrak i Fornsök. Utredningen har dock dragit ut på tiden (bl.a. beroende på att annan verksamhet som har med omlokaliseringen till Gotland måste gå före). Tills dess utredningen är slutförd (enligt planerna senast till årsskiftet) så kommer positionerna för depåfynd och offerplatser fortsätta att vara dolda.

/Malin
That´s why we became archaeologists in the first place - because we get to play pretend for months at a time until we have to be serious and write papers. (McCaffrey/Lackey)