Författare Ämne: Levänluhta  (läst 5806 gånger)

Utloggad Sibiriska tigern

  • Stammis
  • Antal inlägg: 112
Levänluhta
« skrivet: augusti 18, 2004, 23:00 »
Ett av de mest fascinerande fynden i Finland (och för den delen Norden också, tycker jag) är fynden i Levänluhta, ca. 45 km sydöst om Vaasa i Isokyrö (kommun?).

Kan det inte vara så att det är stupade/mördade personer från krig e.d. under vendeltiden som skölts iland på vad som då var strandkanten, istället för att vara en "offerplats" som vissa har menat? Sedan har havsnivån sjunkit, därav är platsen numera ängsmark...

P.S. Det verkar även stavas Leväluhta om man googlar. D.S.
Warning: allt är rätt men jag kanske inte har skrivit ner det korrekt!

Utloggad perhod

  • Novis
  • Antal inlägg: 5
Levänluhta
« Svar #1 skrivet: maj 05, 2005, 23:06 »
Jag skall sent om sider svara på inlägget om Levänluhta i Storkyro kommun (ny medlem i forumet). Du är inte den enda som har menat att Levänluhta indikerar krig och aggression vid övergången till vendeltid (tex Sirkku Pihlman 1990 och 1992). Jag tror dock inte att Levänluhtaindividerna dödats med våld, skeletten uppvisar inga uppenbara spår efter sådan behandling. Platsen är dessutom ca 25 meter över havet (strandlinjen låg ca 12,5-15 m över havet under vendeltid). Avståndet till den samtida kusten var omkring 10 km. Personligen tror jag det handlar om ett säreget gravfält (fast offerplatstolkningen kan knappast uteslutas).
Det finns en samtida parallell till Levänluhta, nämligen Käldamäki i grannkommunen Vörå. Här har skelettdelar av sju individer påträffats. Käldamäki utgjorde en grund havsvik under vendeltid, teoretiskt sett kan dessa lik ha flutit i land.